Внимание, купен вот! Табела с точно такъв надпис трябваше да

...
Внимание, купен вот! Табела с точно такъв надпис трябваше да
Коментари Харесай

Внимание! Купен вот!

Внимание, платен избор! Табела с тъкмо подобен надпис трябваше да има пред всяка секция по време на осъществяване на локални избори 2019 година у нас. От три дни политици и политолози не стопират да повтарят по какъв начин вотът всеобщо бил корпоративен и платен. На улицата пред очите на всички се купували и продавали гласове. Като едни същински политически виновни лица, те всички, които са видели изборната търговия, са останали безучастни, може би, пред правораздавателните органи. Или са чакали някой да свърши работата вместо тях, а най-после те единствено да кажат: " Казахме ли ви? ".
Но към този момент всичко мина, късно е. Магазинът затвори. Търговията завърши. Кой купил, купил. Кой продал, продал. Никога у нас нарушителите не се улавят на мястото на престъплението, а постфактум си размишляваме и разсъждаваме на глас. Правим обществени изявления, с цел да видят хората, че ние сме наясно. И какво от това, откакто хванати няма. Или има на места за замазване на очите. Така или другояче, практиката да се купуват и продават гласове очевидно е всеобща, настояват някои.
Затова аз предлагам най-добре да я узаконим, та да не се постанова търговците да се крият към този момент.  Тогава пазаруването и продаването на гласове няма да е закононарушение, а ще е обвързване. Хем страната ще завоюва, хем гласоподавателите ще имат опцията да избират намерено непосредствено от сергията. Най-добре ще е да се слагат и публични цени, а приходите от събраните средства да се таксуват с налози. По този метод търговията " на черно " ще бъде извадена на ярко и от сивия бранш ще премине към активност на постоянни търговски сдружения. Преди всеки избор търговците ще желаят позволение от общината да купуват гласове пред изборните секции. Всеки ще си има позиция, а механизмът за разрешаване ще е като този за продажба на мартениците. На всеки настрана ще се дефинира регламентирано място.
По-близките до секциите ще костват по-скъпо, несъмнено. Самият развой ще става посредством търг с очевидно наддаване. Всеки глас е значим, по тази причина и даже единствено един да е искащият да си продаде гласа, процедура ще се организира. А в случай че двама или повече от търговците изявят предпочитание да купуват на едно и също място, тогава ще се провежда чоп кой къде да се намести. Ще бъде избрана и минимална, и оптималната цена за глас, с цел да не злоупотребяват продаващите, а на купуващите да бъде наложена граница.
Ако тази мярка против тайното пазаруване и пласиране на избор бъде приложена, съм сигурна, че ще има 100% изборна интензивност. Ще спрат и безследно да изчезват гласове и протоколите ще стартират да се попълнят с хирургическа акуратност. А и от преброяване на бюлетините няма да има потребност. Даже най-добре да няма бюлетини, въпреки всичко дърветата би трябвало да пазим и по-малко хартия да произвеждаме. Как ще стане без бюлетини? Срещу името, ЕГН и номер на персонална карта в изборния лист с изключение на подписа да се вписва и номерът на партията или личността, за която се гласоподава.
Нека си признаем, че България още от Бай-Ганьово време си я влече алъш-веришът, пък и му се получават схемите на българина. Мъдър човек е той. Стратег! Затова да не губим повече време и още от през днешния ден да започваме да печатаме табели с надпис " Внимание! Купен избор! " Е, добре, за тези последните оптимисти, които към момента ще желаят да гласоподават по съвест и сърце, могат да бъдат оставени няколко секции, в които да изпълнят волята си. И най-после, за един другар запитвам: откакто съвсем всички настояват, че гласове се купуват и продават свободно и тръбят обществено, че вотът е платен, за какво не се обединят и не подхващат дружно съществени ограничения по преустановяване на тази процедура, а единствено си трансферират обвинявания един на различен ?
Автор: Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР