Внезапното предаване на неотменимите“ позиции на Турция ще добави нестабилност

...
Внезапното предаване на неотменимите“ позиции на Турция ще добави нестабилност
Коментари Харесай

Турският гамбит и кюрдските пешки

Внезапното предаване на „ неотменимите “ позиции на Турция ще добави неустойчивост в няколко района

Напълно непредвиденият завой на Анкара на 180 градуса към Швеция и Финландия естествено се трансформира в един от най-шумните осведомителни мотиви на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Противно на предходните гръмки изказвания за неприемливостта на приемането на Швеция и Финландия, Турция подписа тристранния меморандум.

НАТО работи с консенсус, което значи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да блокира присъединението на Финландия и Швеция към алианса, в случай че настояванията му не бъдат изпълнени, което той заплаши да направи. Съобщава се, че пробивът е пристигнал след четири часа диалози малко преди началото на срещата на върха и е разрешил да стартира процесът на привличане на Финландия и Швеция в алианса.

Припомняме, Анкара изиска Швеция и Финландия да спрат да поддържат кюрдски въоръжени групировки, като ПКК, и да отстранен възбраните за продажба на избрани типове оръжия на Турция. ПКК, избрана като " терористична " група в Турция, Европейския съюз и Съединените щати, се бори с изменчив триумф против Турция от 1984 година насам, търсейки автономност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че изискванията на договорката включват Швеция да ускори работата по настояванията на Турция за екстрадиция на обвинени екстремисти и да промени шведското и финландското законодателство, с цел да предприеме по-твърд метод към кюрдите.

Столтенберг сподели още, че Швеция и Финландия ще отстранен рестриктивните мерки си върху продажбата на оръжие на Турция. Финландия и Швеция дадоха обещание да не постановат ембарго на отбранителната индустрия на Турция и да подхващат " съответни стъпки за изгонване на нарушители - терористи ".

Високопоставен чиновник на американската администрация сподели пред Ройтерс, че Турция не свързва дългогодишното си искане за американски изтребители F-16 с обезпечаването на договорката. Преди това Съединени американски щати не разрешиха на Турция да закупува изтребители F-35, откакто Анкара закупи системата за противоракетна защита С-400 от Русия през 2017 година

Ердоган сподели преди да замине за Мадрид, че ще упорства за договорка с президента на Съединени американски щати Джо Байдън за доставка на изтребители F-16. Очаква се Байдън да се срещне с Ердоган по време на срещата на върха. Все още ще са нужни месеци, до момента в който Финландия и Швеция публично се причислят към НАТО, показват западни наблюдаващи, защото тяхното влизане в алианса би трябвало да бъде утвърдено от всички обособени държави-членки.

Рязката смяна на позицията на Ердоган би трябвало да има основателни аргументи. Сред очевидните са премахването от дневния ред на спора с Вашингтон за придобиването на С-400, някои електорални бонуси - в Турция тъкмо година по-късно са президентските избори, повдигане на ембаргото върху доставките на оръжие.

Неочевиден, само че вероятен е пакет от стопански
бонуси - инфлацията остава сериозен проблем за Турция, а националната валута загуби половината от цената си единствено през последните месеци. Искането на финансова поддръжка наподобява като разумна стъпка.

В същото време Ердоган резервира доста пространство за маневриране. Ще отнеме месеци, до момента в който двете страни ратифицират приемането, а в случай че е належащо, Турция може да отдръпна единодушието си, в случай че държанието на Швеция и Финландия - както и на Вашингтон - не удовлетворява желанията на Анкара.

Русия незабавно беше оповестена за основния губещ на Запад. Което, несъмнено, би било прекомерно прибързана и едностранчива оценка. Едно тристранно съглашение може да задейства доста процеси в разнообразни райони.

Кой ще бъде новият другар на кюрдите

В Турция има 14 милиона кюрди, което ги прави една от най-големите „ бездомни “ етнически групи в света. Тяхното население от 30 милиона е разпръснато из Турция, Ирак, Иран и Сирия, както и в диаспори по света. Съюзниците на кюрдите са доста изменчиво събитие, според от историческия миг към тях могат да се причислят Съединени американски щати и Сирия, а като съперници от време на време се показват Ирак и Иран. Кюрдите остават главната партизанска опасност за Турция, битката против която Ердоган значително дефинира като приоритет на външната си политика.

В момента Турция организира военна интервенция в Северна Сирия и Ирак, чиято задача е оповестена като основаване на 30-километрова зона за сигурност южно от нейните граници. Регионите Тел-Рифат и Манбиж /Tell Rifat и Manbij/ ще бъдат първите, които ще бъдат „ прочистени от терористи “, след което интервенцията може да се разшири до районите Айн-ал-Араб и Айн-Иса /Ain al-Arab и Ain Isa/. Прави усещане, че Ердоган съобщи, че Съединени американски щати доставят оръжие на кюрдите - което прибавя още редица измерения към протичащите процеси.

Ако Европейски Съюз извърши " кюрдския " пакет от стремежи на Ердоган, тогава кюрдите ще търсят нови другари. Които, според от актуалната обстановка, могат да бъдат Русия, Съединени американски щати, Сирия, Иран, Обединените арабски емирства и доста други евентуални бенефициенти, които се нуждаят от инструмент за напън върху Турция. Имайки поради масата оръжия, които бяха доставени в Украйна и по-късно открити като обекти за търговия в тъмната мрежа, няма да е изненадващо, че кюрдите ще разполагат с съвременни оръжейни системи.

Изобщо не е належащо партньорството да е устойчиво и дълготрайно. Постоянното изменничество на кюрдите от сътрудниците им се трансформира в тъжна традиция, което значи, че кюрдските елементи могат да водят много безредна външна политика.

Проблеми на Швеция и освен

Тристранният меморандум ще повлияе на вътрешнополитическата обстановка в Швеция, където кюрдската диаспора е много огромна и има известно въздействие. В Швеция живеят към 100 хиляди жители на Кюрдистан. Освен това шестима членове на Народното събрание в Стокхолм имат кюрдски генезис. Споразумението с Турция изважда Швеция от категорията „ сигурни убежища “ за кюрдите, което сигурно ще провокира социална и политическа реакция на равнищата, които са налични за кюрдите и техните симпатизанти.

Кюрдите към този момент обявиха, че се опълчват на самия принцип за екстрадиция на всяка политическа фигура, от която и страна да е тя. Отбелязвайки, че използването на съглашението с Турция ще засегне, на първо място, репутацията на самите Швеция и Финландия, правата на индивида, свободата, демокрацията и цялото шведско общество.

Ситуацията като цяло наподобява още по-неугледна. Всъщност англосаксонският блок в лицето на Съединени американски щати и Англия, имайки потребност да ускори ударния пестник против Русия, " прокара " приемането на Швеция и Финландия в НАТО през Европейски Съюз, при което цялостен един народ се трансформира в разменна монета и обект на пазарлък. Както и вътрешната политика на Европейски Съюз и настрана на двете северни страни.

Приемането на Швеция и Финландия в НАТО дефинитивно погребва субективноста на Европейски Съюз - в случай че по-рано той „ даваше на откуп “ на Вашингтон единствено стопанската система, в този момент Европейски Съюз непринудено се лиши от сигурността в северното направление. Русия неизбежно ще отговори на опасността от своя страна, и то с всички налични механически средства.

Въпреки че обстановката с приемането на Швеция и Финландия в НАТО се отмести от мъртвата точка, ще мине още доста време до формалното влизане на тези страни в алианса. Едва ли си коства да се чака мощна социална реакция в Европейски Съюз в поддръжка на кюрдите, която да наложи преразглеждане на решението за приемане на Швеция и Финландия. Като едва звено тук може да се смята единствено Турция, която неведнъж е демонстрирала способността си бързо да трансформира „ безапелационните “ си позиции.

Сега обаче в Европейски Съюз се появи мощна етническа кюрдска съпротива, която като цяло няма какво да губи. Такъв обществен фактор несъмнено няма да добави непоклатимост на Европейски Съюз.

Може да се каже, че „ капитулацията “ на кюрдите в подмяна на благоволението на Турция наруши статуквото в Близкия изток, утежни обстановката със сигурността на Европейски Съюз в северната посока, принуди Русия да създаде ограничения за противопоставяне на укрепването на НАТО и сътвори негативен обществен фактор в Швеция и Финландия.

И също по този начин стана очевидец на следващия спад в престижа на Европейски Съюз на интернационалната сцена. В същото време Ердоган има опция да отдръпна единодушието си когато и да е - макар че всички горепосочени процеси надали ще бъдат бързо забавени.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР