Внезапното появяване на астероид с размерите на малък камион в

...
Внезапното появяване на астероид с размерите на малък камион в
Коментари Харесай

Учени признават, че е трудно да се открият астероиди преди приближаването им към Земята


Внезапното появяване на метеорит с размерите на дребен камион наоколо до Земята в четвъртък, въпреки и непредставляващ опасност за хората, демонстрира проблем в качествата за засичане на небесни тела, които фактически биха могли да причинят вреди, споделят астрономи, представени от Българска телеграфна агенция.

НАСА от години дава приоритет на откриването на метеорити, които са по-големи и евентуални рискови от 2023 BU - дребна галактическа канара, която в най-близката си точка беше на 3600 километра от земната повърхнина, много по-късо разстояние от множеството геостационарни спътници в орбита.

2023 BU е най-после на група от небесни тела от 5 до 50 метра в диаметър, в това число и такива с размери на олимпийски басейн. Подобни обекти е мъчно да бъдат открити, до момента в който не се приближат доста до Земята. Това усложнява всички старания за предварителна подготовка за реакция на приближаващо рисково небесно тяло.

Вероятността за удар на Земята с галактическа канара - метеор, с сходни размери при нахлуване в атмосферата, е относително дребна. Според калкулации на НАСА петметров обект се насочва към планетата ни един път годишно, а 50-метров - веднъж на хиляда години.

С актуалните си благоприятни условия обаче астрономите не могат да видят сходно тяло дни преди да се насочи към Земята.

" Не знаем къде са множеството метеорити, които могат причинят от локално до районно опустошаване ", споделя Терик Дейли, планетарен академик в Лабораторията по приложната физика " Джон Хопкинс ".

Инцидентът с астероид през 2013 година край Челябинск в Русия е събитие, което се случва един път на 100 години, настояват специалистите на НАСА. Тогава се образува ударна вълна, която счупи десетки хиляди прозорци и нанесе вреди на стойност 33 милиона щатски $, само че никой не видя идващото небесно тяло, преди да навлезе в атмосферата на Земята.

Някои астрономи считат за непотребен риск да се разчита единствено на статистически вероятности и оценки за метеоритите, когато могат да бъдат усъвършенствани опциите на НАСА за разкриване.

" Колко доста естествени рискове има, за които бихме могли да вземем ограничения и да предотвратим за един милиард щатски $? Не са доста ", споделя Дейли, чиято работа се концентрира върху отбраната на Земята от рискови метеорити.

Едно от главните усъвършенствания в арсенала на НАСА ще бъде NEO Surveyor (Near-Earth Object Surveyor) - галактически телескоп за 1,2 милиарда щатски $, който е в развой на разработка. Той ще може да следи необятен периметър за метеорити. Съоръжението ще има доста преимущество пред днешните наземни телескопи, чиято работа се попречва от дневната светлина и земната атмосфера.

Този нов уред ще помогне на НАСА да реализира цел, сложена от Конгреса на Съединени американски щати през 2005 година: да открие 90 % от метеоритите, чиито размери са над 140 метра или задоволително огромни, с цел да унищожат от район до цялостен континент.

" Със Surveyor в действителност се фокусираме върху откриването на метеорит, който би могъл да направи един ден неприятен за доста хора ", изяснява Ейми Майнзър, която работи по плана за галактическия телескоп. " Но също по този начин имаме задача да се сдобием с добра статистика за по-малките обекти до размерите на този от Челябинск ".

НАСА изостава с години при осъществяването на поставената от Конгреса цел, която трябваше да бъде изпълнена до 2020 година Космическата организацията на Съединени американски щати предложи предходната година да понижи с три четвърти средствата за телескопа за 2023 година и изиска двегодишна пролонгация - до 2028 година, за изстрелването му, " с цел да се поддържат по-приоритетни задачи " в други елементи от научното портфолио на организацията.

Откриването на метеорити закупи по-голямо значение през предходната година, откакто НАСА сполучливо тества благоприятни условия за отклонение на евентуално рисково небесно тяло от конфликт със Земята. Демонстрацията ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test (DART) - Тест за пренасочване на двоен астероид) за първи път удостовери съществуването на способ за планетарна отбрана.

" NEO Surveyor е от изключителна значимост изключително в този момент, откакто ДАРТ сподели, че в действителност можем да създадем нещо ", споделя планетарният академик Терик Дейли. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР