Внезапно и 24 часа след предаването си на живо Георги

...
Внезапно и 24 часа след предаването си на живо Георги
Коментари Харесай

Коритаров бил ваксиниран с първа доза! Ще бъде запомнен с уникална изповед в ефир

Внезапно и 24 часа след предаването си онлайн Георги Коритаров си отиде вечно на 6 април. Ден преди този момент след директния ефир по тв “Европа ” 61-годишният публицист е бил откаран по обяд в болница “Токуда ”, където е дал позитивен PCR. Имал е и сърдечна непълнота.

Коритаров показал признаци още сутринта по време на ефир, заяви пред “24 часа ” Георги Харизанов, който е шеф на тв “Европа ”. Трудно дишал, не можел да се изкашля, сърцето му прескачало. Към обяд се влошил и го закарали в болница.

Тв водещият е бил имунизиран с първа доза и предстояло тези дни да му слагат втора, споделил самият той на Харизанов, когато се появили подозренията, че е инфектиран с ковид.

Когато научава страшната новина, тв шефът я заяви и във Facebook: “Не знам по какъв начин тъкмо се оповестява такава новина. Не знам какво се споделя, не знам по какъв начин се проумява, не знам по какъв начин се живее с нея.

Вчера се смеехме в ефир. Днес разбирам, че повече няма да се забележим. Няма да приказваме. Няма да спорим. Няма да мислим дружно, да работим дружно, да четем и да пишем дружно. Щастлив съм, че бях дребна част от живота на този популярен човек. И той от моя. Ще се опитам да се усмихвам всякога, когато се сетя за него. Но надали ще съумявам. ”

Коритаров водеше блока “Свободна зона ” в медията през последните няколко години. Сам се майтапеше, че прави по 6 часа от програмата на тв “Европа ” всеки ден – заран от 9 до 12 ч, след което блокът се повтаряше от 22 до 1 ч., напомня 24 часа

Известният публицист е роден на 10 май 1959 година в София. През 1979 година приключва славянска лингвистика със компетентност сърбохърватски език в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. По време на следването си става помощник на Държавна сигурност под псевдонима Алберт. (Виж карето с неговата изповед долу.)

С рухването на комунизма стартира да се занимава с публицистика, като става парламентарен кореспондент във в. “Демокрация ” от основаването му. По-късно работи за малко във вестниците “Демокрация 91 ” и “Континент ”. От 1992 година е политически кореспондент в радио “Свободна Европа ”, а по-късно става водещ там на предаванията “Радиожурнал ”, “Светът в 13 ”, “Преди среднощ ” и “Балкански компас ”.

През 2003 година Коритаров е водещ на предаването “Блиц ”, което е взаимно издание на радио “Свободна Европа ” и Би Ти Ви в границите на блока “Тази заран ”. В него той прави изчерпателен обзор на печата, като постоянно кани и посетители. От началото на 2005 година журналистът е в Нова тв, където води 30-минутното токшоу “Коритаров Live ”. То се излъчва и по радио “Нова Европа ”. По-късно става водещ на утринния блок на Нова тв – “Здравей, България ”, дружно с Лора Крумова.
От 2010 до края на януари 2018 година работи в телевизия “ТВ плюс ”. От 1 февруари 2018 година е създател и водещ на предаването “Свободна зона с Георги Коритаров ” в телевизия “Европа ”.

“Никога не съм се съобразявал с това дали един ефир е огромен, или дребен – споделя той преди време пред 24 часа – Моят път в електронната публицистика стартира от медия, която беше с доста малко разпространяване – радио “Свободна Европа ”, само че това не ѝ пречеше да бъде на извънредно високо професионално ниво. С пробиви посредством вести и разбори освен в народен, само че и в интернационален медиен мащаб. Така че за мен дали една медия е дребна, или огромна, няма значение. Основният аршин е сериозността и професионалното отношение към работата.

За положително или за зло, условно наречените дребни медии разрешават доста повече независимост и шансове за професионализъм от условно наричаните огромни. При огромните медии стремежът да се харесват на една размита до безспир необятна аудитория прави по този начин, че значително сериозността е изместена за сметка на развлекателността. А развлекателността неведнъж се трансформира в нелепост. ”

Коритаров: Всички вие, чиито ориси съм трансформирал – извинете!

На 26 май 2006 година се изповядва в ефира на Нова тв 7,00 часът. Говорител на Нова тв афишира, че в 7 часа и 45 минути водещият на “Здравей, България ” Георги Коритаров ще се обърне към феновете във връзка избухналия скандал с изваждането на досие на сътрудника Алберт, което се свързва с неговото име.

7,45 часът. Георги Коритаров стартира своята изповед. Притеснен е. Няколко пъти обръща страниците. Спуска едната си ръка надолу, отново я подвига. По време на изповедта вълнението му явно нараства. Подобно послание към феновете се случва за първи път в ефир на българска телевизия:

Уважаеми фенове на смелата и почтена Нова телевизия, уважаеми слушатели на радио “Нова Европа ”, последовател на традициите на скъпото ми радио “Свободна Европа ”, жители на България, които ме гледате в този миг,

Вие очаквате от мен един от най-важните отговори, които би трябвало да дам през живота си. Трябва да го сторя обществено и намерено, тъй като като публицист в продължение на 16 години постоянно съм отстоявал правилата на демокрацията, откритостта и истината. Това е отговорът на въпроса бил ли съм помощник на Държавна сигурност и в какво качество.

Следва роман на Коритаров за учебното заведение му – 35-а гимназия с преподаване на съветски език в София, за издевателствата в казармата, за припадъците, които симулира там, с цел да получи подправена диагноза и да го уволнят по болест, за това, че укрива тази диагноза, с цел да влезе в Софийския университет в специалността “Славянска лингвистика ” със сърбохърватски език.

Една заран ми позвъниха по телефона у дома и ме поканиха за диалог с офицер от Държавна сигурност. Ултиматумът беше категоричен. Държавна сигурност знаеше за подправената диагноза и трябваше да предпочитам: или моят безценен татко да бъде уволнен от работа и аз да отида в пандиза за симулация и отклоняване от военната работа, или, както ми бе казано – “да избера да бъда потребен на България ” посредством съдействие на Държавна сигурност.

Избрах да бъда потребен на България и пожелах да бъда насочен към външнополитическото разузнаване…
Не се гордея с този интервал от живота си. Накрая на своята дълга изповед, в която споделя в детайли какво и за какво е трябвало да прави, Коритаров приключва с думите: Искам да благодаря на Нова телевизия за смелостта, доблестта и достолепието да застане до мен в един толкоз сложен миг. Благодаря.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР