„Внесохме в деловодството на парламента предложения за промени в Закона

...
„Внесохме в деловодството на парламента предложения за промени в Закона
Коментари Харесай

Крум Зарков: Обекти, които са забранени за приватизация, да не се отдават на концесия

„ Внесохме в деловодството на Народното събрание оферти за промени в Закона за концесиите, с които забраняваме да се отдават на концесия действия и обекти на тези търговски компании, които са неразрешени за приватизация “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков пред публицисти в Народното събрание.

Той изясни, че избрани предприятия са изключени от приватизация, тъй като оперират в сфери, чувствителни за българската страна и общество. „ Считаме, че това би трябвало да се приложи и във връзка с статута на концесиите. С новия закон за концесиите, признат от това болшинство, периодите за концесия станаха много дълги - те могат да стигнат до 50 години “, добави Зарков. Той е безапелационен, че концесията, макар че е законен инструмент на публично-частното партньорство, не трябва да бъде употребена за приватизация с други средства.

„ Трябва да запазим допустимо най-голяма степен на надзор на страната над тези предприятия, доста от които работят сполучливо и могат да бъдат развивани. Това е поредно наше изпитание за опазване и одобряване на ролята на страната в българската стопанска система, която на пазарен принцип да взе участие и контролира качествено пазарите, в полза на цялото общество “, сподели още националният представител. Като една от значимите концесии Зарков уточни летище „ София “, на която Българска социалистическа партия аргументирано се опълчва.

Румен Гечев: В интерес на българската страна е да резервира собствеността върху стратегически обекти

„ Дългосрочните концесии, всъщност, съставляват форма на приватизация. Считаме, че е в полза на българската страна да резервира собствеността върху стратегически обекти и да не разреши скрита приватизация посредством концесиониране “.

Това съобщи националният представител проф. Румен Гечев. Той акцентира, че казусът за концесиите се разисква от години. „ В началото на прехода бяха подписани скандални концесионни покупко-продажби. Концесионните доходи, които получаваме от употреба на български залежи с благородни метали са оскъдни, спрямо концесионни контракти на африкански страни “, акцентира той.

По неговите думи въвеждането на надзор и ограничавания в тази сфера е извънредно значимо, тъй като в този момент има заплаха, наред с грабежа на благородни метали на залежите в България, да се съгласим на обир, отдавайки на концесия летище „ София “. „ В Европейски Съюз над 50% от летищата са държавна благосъстоятелност, смесена - държавна и частна благосъстоятелност доближават над 30%, и под 20% от летищата са превърнати в частна благосъстоятелност посредством приватизация “, акцентира проф. Гечев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР