Внесохме предложение за увеличаване на минималната заплата на 850 лв.Въпросът

...
Внесохме предложение за увеличаване на минималната заплата на 850 лв.Въпросът
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Не е справедливо служебното правителство да остави работниците да мизерстват

Внесохме предложение за увеличение на минималната заплата на 850 лева
„ Въпросът ми е по отношение на директивата на Екологичен потенциал и Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз. Както ви е известно, Европейската комисия за първи път предложи тази инструкция през октомври 20-та година, като част от уговорката си за по-социална Европа. След продължителни договаряния в Екологичен потенциал и сред държавните управления на страните членки през юни, тази година беше контрактувана финален текст, а на 4-ти октомври 22-ра година министрите на от Европейски Съюз я утвърдиха. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков от парламентарната естрада в запитване към вицепремиера Лазар Лазаров.

Социалистът уточни, че въпросната инструкция на Европейски Съюз изисква от страните членки да вкарат процеси, които да обезпечен адекватността на минималната работна заплата и също по този начин обгръща груповото договаряне. „ Изисква страните членки да изготвят национални проекти за деяние за увеличение на покритието на работната мощ с групово договаряне, в случай че то е под 80%. В тази връзка на 10 август тази година от медиите беше оповестена следната информация с резултат на вест: “Министерството на труда и обществената политика в границите на служебното държавно управление на Гълъб Донев ще предложи минимална заплата за идната година да бъде 770 лв.. “ Това разгласи Лазар Лазаров на конференция за показване на целите на Министерството в мандата на служебното държавно управление. В края на октомври проектите на служебното държавно управление към този момент са други. Да няма покачване на минималната работна заплата. Нейното заледяване става изрично ясно от импортиран от това държавно управление законопроект за продължение на действието на наредбите на Закона за държавния бюджет на България за 22-ра година, както и този за бюджета на държавното публично обезпечаване и за бюджета на НЗОК. В тази връзка поражда един публично забавен въпрос. Какво докара до този поврат? “, попита Гьоков.

„ Разбира се, настоящи са и въпросите като дали 770 или 710 лева минимална работна заплата е 50% от последната междинна за страната? Отразяват ли тези 710 лева действителността, покупателната дарба на хората, инфлацията, виталното ниво и всички останали индикатори, които би трябвало да се вземат поради при определянето на минималната работна заплата? Справедливо ли е служебното държавно управление да остави българските служащи и чиновници да мизерстват във времена на рецесия с минимална работна заплата от миналата година 710 лв.? Тъй като в България покритието на работната мощ с груповото договаряне е доста под 80% – към 28%, стартирахте ли правене на Националния проект за деяние за увеличението му? Иначе за директивата ни е ясно – ще въртим, ще опитваме да я заобикаляме и най-после ще се съобразим с нея “, съобщи той за позицията на социалистите по отношение на минималната работна заплата за 23-та година и добави, че Българска социалистическа партия са изрично срещу тя да е толкоз ниска в случай, че междинната към този момент е 1700 лв..

Народният представител изясни, че от Българска социалистическа партия оферират законова смяна, която да задължи служебното държавно управление да дефинира нов размер на минималната работна заплата в сходство с директивата. „ В общественото пространство излезе тъкмо това, че служебното държавно управление ще предложи минимална работна заплата 770 лв.. Всички в тази зала знаят за директивата пък и българското общество много научи за нея. Обществено забавно е минималната работна заплата да се дефинира по някакъв механизъм. Служебното държавно управление е в спор с тази инструкция “, заключи той.

„ Няма кой да ви остави по този начин със остарялата минимална работна заплата. Като слушам посланията на другите парламентарни групи, има единодушие по този въпрос. Надявам се по-бързо да разгледаме тази наша законова самодейност и да влезе в действие това обвързване. Защото в общественото пространство се приказва, че в отговорностите на служебното държавно управление е да дефинира минималната работна заплата, а не Народното събрание. Ние сме намерили метод да задължим Министерски съвет да си свърши работата съответно. Аз не получих отговор на съответните въпроси, които зададох “, сподели в умозаключение Георги Гьоков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР