Внесеното днес от КРИБ в парламента становище по законопроекта за

...
Внесеното днес от КРИБ в парламента становище по законопроекта за
Коментари Харесай

Юристът Борислав Цеков каза пред БЛИЦ тежката си дума за позицията на КРИБ за хазарта!

Внесеното през днешния ден от КРИБ в Народното събрание мнение по законопроекта за промени в Закона за хазарта е рационална основа за съществено разискване. Това съобщи пред БЛИЦ докторът по конституционно право и началник на Правния екип на Института за съвременна политика Борислав Цеков. Преди дни от Института изготвиха експертен отчет по отношение на правната уредба на лотариите в България и в Европа.

Според доктор Цеков позицията се обляга на европейските практики и регулации. „ Никъде по света
лотариите не водят до здравното положение „ хазартна взаимозависимост “. Това е открито от меродавната просвета. Лотариите в целия свят са игра, която е и потребен инструмент за герениране на обилни бюджетни средства. Така е и у нас – налозите им са най-високите в страната, а също и спрямо множеството страни от Европейски Съюз. КРИБ предлага нещо рационално – не да се не разрешава рекламата на лотарийни игри, което не е европейска процедура, а за всички реклами, отнасящи се до хазартни игри да се вкарат съответни предупредителнни надписи за риск от пристрастяване “, съобщи юристът пред БЛИЦ.

Според него такива хрумвания се разискват сега и във Англия. Друг позитивен миг в законопроекта на КРИБ съгласно специалистите на ИМП е това, че се детайлизират в този момент съществуващите ограничавания за рекламно таргетиране на малолетни, в това число се не разрешава продажбата на лотарийни билети на деца или пък допускането им в игрални зали. Въвежда се и британската процедура за гореща линия за лица, които страдат от патологичното положение
хазартна взаимозависимост.

„ Закони, които се отразяват в необятен мащаб на бюджета, бизнеса и хората не могат да се одобряват от през днешния ден за тази вечер. Нужна е оценка на обществените и фискални резултати и нотификация на Европейската комисия, както изискват директивите “, отсече Цеков пред БЛИЦ.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР