Внесени са уведомления за стачки в училища, болници, летища и

...
Внесени са уведомления за стачки в училища, болници, летища и
Коментари Харесай

Френски синдикати влизат в битка с Макрон

Внесени са уведомления за стачки в учебни заведения, лечебни заведения, летища и държавни служби във Франция. Днешният митинг против проектите да бъдат съкратени 120 000 работни места и да бъде понижена изплащаната сума при болнични ще бъде първият от десетилетие, зад който застават всичките 9 профсъюза, представляващи 5.4 милиона работещи в държавния бранш.

39-годишният президент Еманюел Макрон се стреми да усъвършенства репутацията си след седмицата, в която анулира " налог благосъстояние " и бе записан по какъв начин прави безсърдечен коментар за служащи в цех, който изпитва финансови усложнения. Опонентите му разясниха, че той няма връзка с елементарните гласоподаватели.

Очаква се всеобща готовност на трудещи се, сподели Милен Жако, високопоставена представителка на най-големия френски синдикат - умерената Френската демократична конфедерация на труда.

Макрон декларира, че френската стопанска система има потребност от премоделиране, с цел да притегли повече вложения и да понижи разноските, като в същото време се пробва да убеди Берлин, че Париж може да бъде благонадежден сътрудник, с който да направи европейската промяна. Работещите в държавния бранш споделят, че понасят главния удар от напъните на държавното управление да понижи бюджетния недостиг.

Макрон подцени десетки хиляди протестиращи - много по-малко, в сравнение с в предишното - предишния месец, с цел да наложи трудовата промяна, която опростява разпоредбите за наемане и дава повече пълномощия на фирмите в определянето на изискванията на труд.

Държавните чиновници, пенсионерите и студентите не се предават, обезпокоени от препоръчаните промени в пенсионната и осигурителната система. Досега профсъюзите не можеха да излязат с единна позиция.

Сред работещите има признаци за възходящо неспокойствие в поддръжка на по-твърда позиция, изключително от Френската демократична конфедерация на труда и " Форс увриер ", които не участваха в стачките против трудовата промяна. " Може да чуете (...) по какъв начин редовите членове споделят: " Трябва да действаме, би трябвало да дадем друг отговор ", съобщи Норберт Рафолт пред синдикални водачи на заседание на Френската демократична конфедерация на труда.

Затворени учебни заведения, нарушени полети

Правителствените ограничения, предвиждащи понижаване на помощта за жилищни разноски и повишение на някои вноски за обществено обезпечаване, като в същото време се понижава корпоративният налог и се отстранява " налог благосъстояние ", разгневиха социалистическата съпротива и провокираха офанзиви от леви медии.

Робин Худ крадеше от богатите, с цел да дава на бедните. Макрон е по-безсърдечен, по-безмилостен: той взима от най-бедните, с цел да даде на най-богатите, писа в коментатор в. " Либерасион ". Центристкото държавно управление споделя, че политиката му е уравновесена и ще усили покупателната дарба на семействата.

Искаме да създадем богатство във Франция (...) като в същото време повишим покупателната дарба на служащите и пенсионерите, сподели близкият сподвижник на Макрон и ръководител на долната камара на френския парламент Франсоа дьо Рюжи в ефира на радио " Европа 1 ".

Досега Макрон, чиято известност спадна, откогато пое президентския пост през май, можеше да бъде спокоен, защото профсъюзите бяха разединени в реакцията си на неговата стратегия за всеобхватна промяна.

Някога Франция беше първенец по обществени митинги, като профсъюзите можеха да блокират браншове от стопанската система. Стачките обаче станаха по-редки и имат по-слаб триумф, а позитивният отклик на апелите за митинги понижава.

Във Франция през 2014 година фирмите са изгубили поради протестни дейности 81 дни на 1000 служащи по отношение на 300 дни в края на 90-те и над 1000 дни в края на 80-те съгласно държавни данни. Не е ясно до каква степен стачката на чиновниците в държавния бранш през днешния ден ще наруши работата на учебните заведения, превоза, лечебните заведения и библиотеките.

Профсъюз на учителите сподели, че съвсем половината от началните учители в Париж ще стачкуват, което ще докара до затварянето на десетки учебни заведения. Авиационните управляващи помолиха самолетните компании да анулират една трета от полетите на летищата в страната поради упования дефицит на личен състав.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР