Внесени на 5 февруари от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев

...
Внесени на 5 февруари от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев
Коментари Харесай

Облекчения за ядрени строежи и безсрочни лицензи за работа на АЕЦ прие енергийната комисия в НС

Внесени на 5 февруари от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и от Движение за права и свободи Станислав Анастасов за доста облекчение на нуклеарните градежи и за въвеждане на безсрочни лицензи за употреба на атомни електросъоръжения вместо досегашните 10-годишни, бяха признати на съвещание на енергийната комисия в Народното събрание.
Това се случва в миг, в който държавното управление е в процедура по търсене на строител на два нови блока в АЕЦ " Козлодуй ", който да е сътрудник на американската „ Уустингхаус “ в построяването на новите мощности по технологията AP-1000. Пет компании обявиха предходната седмица интерес за това, въпреки към момента да е не е приключено предварителното изследване за индикативната стойност на два реактора с потребление на наличната на площадката на нуклеарната ни централа инфраструктура.
Парламентът към този момент одобри график за построяването на новите нуклеарни мощности с съответно написани стъпки и периоди.
Сега гласуваните на първо четене в комисия промени в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила ще се разреши предоставяне на позволение за градеж на нуклеарни мощности по Закона за устройството на територията още на фаза абстрактен план, а не работен, както е сега.
Решение на държавното управление за започване на градеж на нуклеарен блок ще е задоволително за започване на лицензионни процедури в Агенцията за нуклеарно контролиране и оценка на нуклеарната сигурност, радиационната отбрана и ръководството на нуклеарните боклуци, както и за правене на екооценка на плана.
В претекстовете на вносителите се показва, че Законът за устройство на територията позволява разнообразни разновидности за направа на капиталовите планове. При огромни планове, каквито са нуклеарните, желан метод е този на трифазно планиране с направа на абстрактен, механически и работен план. Предложението дава опция на фаза абстрактен план, капиталовият план да показа в задоволителна дълбочина всички детайли на обекта и площадката му, а в следствие да бъде реализиран надзор върху приложението му посредством издаване на съответните позволения по Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Отбелязва се, че съществуването на утвърждение на абстрактен план не дава последващото утвърждение на идващите планови етапи или ограничение използването на регулаторни решения.
Друга основна смяна е премахването на сегашните десетгодишни лицензи за употреба на нуклеарните уреди. Досега АЕЦ " Козлодуй " трябваше да възобновява разрешителните за всеки от двата си реактора въз основата на разбори за тяхната сигурност.
Вече лицензите стават безсрочни, тъй като такава била регулаторната процедура в Европейски Съюз и в развитите страни с нуклеарна енергетика преди всичко се ползва този метод.
Така в случай че поправките бъдат дефинитивно признати от Народното събрание, АЕЦ " Козлодуй " ще би трябвало да изиска от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) да трансформира сегашните ѝ срочни лицензи в безсрочни. Въпреки това операторите на нуклеарни мощности въпреки всичко ще се желае на 10 години да показват в регулатора разбор за положението на сигурността на експлоатираните мощности и предприеманите в тази тенденция ограничения.
От позиция на сигурността не виждам проблеми с отпадане на 10-годишния период и да стане безсрочна лицензия, разяснява ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски. По думите му на процедура не се трансформира процедурата, а единствено срокът.
Така или другояче при издаване на лицензия за употреба за 10 години се показват в АЯР редица документи, най-важният от тях е т.нар периодически обзор на сигурността, в който се правят оценка редица фактори, с цел да се удостовери, че атомната централа може да бъде експлоатирана безвредно, сподели Бачийски. Този документ остава и неговата тежест се ускорява в законопроекта, изясни той. Според него даже се ускорява ролята на нуклеарния регулатор, защото при отрицание на периодическия обзор на сигурността, лицензията може да бъде отнета и да стартира отначало.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР