Внесена е жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението

...
Внесена е жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението
Коментари Харесай

Внесена е жалба срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини

Внесена е тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Това заяви националният представител Никола Минчев. Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед значимостта на случая оптимално скорошното изговаряне е в публичен интерес, счита Минчев.

Върховният административен съд ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.

На заседание снощи ЦИК реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Преди това денем на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване. 

Общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи да не бързат с връщането на машините за гласоподаване в София и да изчакат развиването на проблема в днешния ден, сподели Минчев и добави, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си. Докладът на ДАНС е в Народното събрание, само че не е с гриф секретно, съобщи депутатът и прикани да бъде публикуван. Докладът на ДАНС е до ръководителя на Народното събрание и той може да вземе това решение.

По думите му след последните промени в Изборния кодекс машинното гласоподаване на процедура е още веднъж хартиено, тъй като машината единствено отпечатва бюлетината.

Никола Минчев не се ангажира да каже дали може да се стигне до касирането на изборите, в случай че Върховен административен съд разгласи решението на ЦИК за незаконосъобразно. Според националният представител Васил Пандов може да има съображение.

Междувременно в София се организира митинг в поддръжка на машинното гласуване на паркинга на Народното събрание (бившият Партиен дом), където се намира и ЦИК. Протестиращите упорстват за провеждането на изключително съвещание на комисията, на което да бъде върнат машинният избор.

ЦИК ще има съвещание в 14.30 ч., а министър председателят Николай Денков ще направи изказване в 14 ч.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР