Внесена е жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението

...
Внесена е жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението
Коментари Харесай

Внесена е жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да се гласува само на хартия

Внесена е тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Това заяви Никола Минчев. Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед значимостта на случая оптимално скорошното изговаряне е в публичен интерес, счита Минчев.

Върховният административен съдще се произнесе по жалбасрещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.

Междувременно политически обединения призовахадокладът на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване да бъде оповестен. Тепризовават министър-председателя Николай Денков да разгласява на уеб страницата на Министерския съвет отчета на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Смятат, че по този начин ще бъдат избегнати всевъзможни опити за политически спекулации.

На заседаниев петък вечер ЦИК реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини.Преди това денем на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване.

Общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи да не бързат с връщането на машините за гласоподаване в София и да изчакат развиването на проблема в днешния ден, сподели Минчев и добави, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си. Докладът на ДАНС е в Народното събрание, само че не е с гриф секретно, съобщи депутатът и прикани да бъде публикуван. Докладът на ДАНС е до ръководителя на Народното събрание и той може да вземе това решение.

По думите му след последните промени в Изборния кодекс машинното гласоподаване, само че на процедура е още веднъж книжен, тъй като машината единствено отпечатва бюлетината.

Никола Минчев не се ангажира да каже дали може да се стигне до касирането на изборите, в случай че Върховен административен съд разгласи решението на ЦИК за незаконосъобразно. Според националният представител Васил Пандов може да има съображение.

Припомняме, че до анулация на машинното гласоподаване се стигна, след катостана ясно, чеМихаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, сочи отчет на ДАНС. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от Сиела Норма и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР