Внеделя следобед в центъра на София се проведе благотворителен концерт

...
Внеделя следобед в центъра на София се проведе благотворителен концерт
Коментари Харесай

Солидарност с Украйна. С вас сме!: Благотворителен концерт в София

Внеделя следобяд в центъра на София се организира благотворителен концерт за взаимност с Украйна под надпис "С вас сме ". Мястото на концерта бе пл. "Алекандър I Батенберг " в столицата, като десетки хора с украински флагове се събраха за събитието, съобщи БГНЕС.

Ето и палитра от отзиви на музикантите за солидарността и държанието на българските политици във връзка с военния спор в Украйна:

Васил Георгиев, по-известен като Васко Кръпката, е основател на концерта в поддръжка на Украйна .

Той разясни, че концертът е по негова концепция и е поканил свои близки другари музиканти, хора на словото, и хора от Украйна, като няма кметове и политици.

"София може да е краен квартал на Европа, само че София е Европа и свободният свят ", сподели Кръпката. "Тук сме, с цел да покажем, че сме за мира, да покажем, че сме срещу експанзията на Русия и да покажем, че сме европейци ", сподели Васко Кръпката.

Той разяснява и реакциите на българските политици във връзка с войната в Украйна.

"Винаги ще ги подлагаме на критика. Рокендролът сме съпротива. Наистина считаме, че би трябвало да имаме по-твърда позиция, по-адекватна и по-ясна позиция. Смятаме, че има едно извъртане. Искат да се харесат на всички. Няма по какъв начин да се харесаш на всички. Знам, че сега нервирам доста хора, само че нямам задни мисли. Каквото ми е на сърцето, това ми е на устата и на песните. Искаме и ръководещите да бъдат ясни и да заявят ясно, че поддържаме Украйна по всевъзможен метод, както всички естествени страни. Произвеждаме толкоз доста оръжие, пращаме за какви ли не идиоти по света, и какви ли не кръвожадни сатрапи ги доставяме с оръжие, аз като пацифист се застъпвам България да помогне на Украйна ", сподели Кръпката. Призивът му е да се покаже съпричастност към жертвите на тази война.

Ангел Ангелов от група "Джендема "

също взе участие в концерта по съвест. "Не мога да се примиря с това, което става и което научаваме за Украйна, което следим с доста огромна паника, с доста огромна болежка. Не може да има пожарища и битки в 21 век, както и всеобщи убийства и война. И то в Украйна, една страна, която е доста покрай нас, и там хората не са необразовани. Не са хора, които са по-различни от нас. Ние освен, че следим това, само че страдаме дружно с тях. Вярваме, че с тази съпричастност можем да помогнем. Когато хората мислят по един и същи метод, те могат да изгонят тези, които не заслужават да ръководят и личните си страни. Вярваме, че тази сила, която от тук ще се изпрати по някакъв метод, ще изпрати надалеч на Северния полюс тираните от Кремъл ", сподели Ангелов.

На въпрос дали политиците се държат съответно, той разяснява :

"И да и не. Не може да обобщим всички под един знаменател. Някои реагират съответно, има и други, които се пробват и вълка да е утолен, и агнето цяло. Не може по този начин - не може да си с неразбираема позиция, тъй като това е война. Има и такива, които са подвластни ", сподели музикантът. И приключва с думите, че не може една страна да се изправи против целия свят.

Според Тони Чембъра от група "Монолит "

българските политици би трябвало да имат по-ясна позиция. "По принцип като всички естествени рокаджии сме срещу войната. И друга война да беше, просто щях да се разглася незабавно срещу. Дано всичко това да свърши ", сподели още Чембъра.

Веско Василев, барабанист от група "Монолит ",

сподели, че протичащото се в 21 век не е прелестно. "Музикантите в България знаят какво е да нямаш и постоянно са били с концепцията да оказват помощ и са съпричастни със събитията, които се случват, изключително антихуманните ", сподели Василев. От групата пожелаха да има мир, цвета и рокендрол.

В концерта се включиха още "Блус Трафик ", No more, many more, Г. М. О. Георги Минчев Оркестра, Иван Лечев, Валди Тотев и други.

В самодейността участваха и създатели от Украйна, измежду които саксофонистът Ярослав Кмитко и китаристът Павло.

В региона на концерта бе засилено полицейското наличие, имаше и транспарант, на който написа "Путин, в името на човечеството, стой войната ".

По време на концерта на няколко пункта пък се събираха средства за потърпевшите от войната в Украйна.

Събитието е проведено от Ситуационен център "Отворени порти " и фондация "За положителното ". Андрей Николов, който е съосновател на Ситуационен център "Отворени порти " сподели, че сега над 20 хиляди украински деца имат незабавна потребност от помощ. "Сега приказваме за украински учебни заведения. Нашият център мисли за интеграция към пазара на труда ", сподели още Николов.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР