Внасяме повече, отколкото изнасяме, защото цената на тока извън нашата

...
Внасяме повече, отколкото изнасяме, защото цената на тока извън нашата
Коментари Харесай

Шефът на ЕСО: Липсата на конкурентни базови мощности е причината да внасяме ток

Внасяме повече, в сравнение с изнасяме, тъй като цената на тока отвън нашата страна е с по-ниска цена. А внасяме, тъй като има неналичието на газови мощности, само че и на конкурентни базови мощности.
Прочетете още
Това коментира изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев пред Би Ти Ви. 

Според него при един подобен поврат на пазара е обикновено всички търговци да се възползват от това и да предложат на своите клиенти най-ниската цена.  

По негови думи внасяме повече от Румъния и по-малко от Гърция.

" В последните две години, цената на тока се обвърза с цената на природния газ и тя зависи от неговата стойност. През 2022 година имаше рекорден експорт -  13 млн. мегаватчаса са изнесени от нашата страна. Тази сила е създадена от нашите въглищни централи, тъй като цената на природния газ беше висока ", разясни Цачев.   

По неговите думи газовите мощности, в които страните са вложили, сега са по-конкуренти  и създават ток на по-конкурентни цени, в сравнение с въглищните централи. 

Той бе безапелационен, че в случай че желаеме да се върнем на енергийната сцена и още веднъж да бъдем водачи, би трябвало да се построяват базови конкурентно-способни мощности. 

" Произведеният ток  от нуклеарните централи е доста конкурентен като цена, и не инцидентно Англия, която е отличник в декарбонизацията се обърна към нуклеарните мощности ", изясни ръководителят на ЕСО. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР