Вначалото се смяташе, че става дума за единичен случай -

...
Вначалото се смяташе, че става дума за единичен случай -
Коментари Харесай

Чистка в отбраната на Русия: Какво се случва?

Вначалото се смяташе, че става дума за индивидуален случай - в края на април заместник-министърът на защитата на Русия Тимур Иванов беше арестуван и арестуван под стража за два месеца. По-късно управляващите оповестиха, че го упрекват в приемане на огромни подкупи, за което го чакат до 15 години затвор, напомня АРД, заяви.

(Във видеото може да научите повече за: Русия засилва противовъздушната си защита по границата с Финландия)

Политически претекстове?

Оказа се обаче, че това не е индивидуален случай. Четирима други високопоставени членове на бранша за сигурност в Русия също ги сполетяха сходни неща. Генерал-майор Иван Попов да вземем за пример беше пълководец на 58-ма войска до лятото на 2023 година, само че след това разкритикува огромния брой жертви и метода, по който Москва води войната в Украйна, след което беше уволнен. Сега той също е упрекнат в машинация и корист със средства. Уволнението и последвалият арест на Попов предизвикваха обаче огромни безредици в армията - в следствие от това той бе пуснат от пандиза и в този момент е под домакински арест.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърля да се води акция против представители на Министерството на защитата. По думите му битката против корупцията се води непрекъснато. Корупцията в съветската администрация обаче надалеч не е изключение, а надълбоко вкоренена процедура, изяснява Маргарете Клайн от Германския институт за интернационална сигурност.

„ Това значи, че в случай че някой е арестуван по обвинявания в корупция, в този арест постоянно има и политически претекст “ , споделя експертката пред АРД.

Защо тогава тези арести, които някои назовават „ чистка “, се случват точно в този момент?

Закъснял резонанс от неуспехите на фронта?

Има няколко теории по въпроса. Едната е обвързвана с ролята на новия министър на защитата Андрей Белоусов, който няма тил в защитата, защото е икономист по специалност. Възможно е той да се пробва да се наложи по този метод. Според експертката Маргарете Клайн Белоусов може би се пробва да сътвори атмосфера на неустановеност и да принуди чиновниците в бранша да се държат лоялно към него.

Втората доктрина е, че се търсят изкупителни жертви, които да понесат отговорността за неуспехите на Русия на бойното поле - както при започване на войната, по този начин и сега.

Третото съмнение, изказано от специалисти, е че става дума за по-мащабен конфликт сред другите ползи и представители на бранша по защитата, написа АРД. Вътрешното разузнаване ФСБ, външното разузнаване, националната армия и армията желаят да се преборят за допустимо максимален дял от доста нараствания бюджет за защита на Русия. В армията тази година ще бъдат вложени към 109 милиарда евро - една трета от целия бюджет на страната.

Много пари потъват в нечии джобове

Щефан Майстер от Германския институт за външни връзки счита, че протичащото се е директна последица от развоя на войната в Украйна. Кремъл е заставен да види, че огромна част от средствата за армията изчезват посредством корупционни практики. Властите в Русия осъзнават, че има потребност от повече успеваемост в производството на оръжия, а също и във военните дейности по фронта.

Но тъкмо там може да се появят нови проблеми, допуска военният анализатор Ян Матвеев от Фонда за битка с корупцията, учреден от Алексей Навални. Поради уволненията и рокадите в този момент на основни позиции се оказват нови хора, което най-малко в кратковременен проект евентуално ще затрудни връзката вътре в структурите по защитата, а оттова и взимането на решения.

„ Във време на репресии всеки желае да си подсигури гърба, тъй като в случай че направи нещо неверно, могат да го пратят в пандиза или да го пенсионират прибързано “, счита Матвеев.

В такива времена, съгласно специалиста, всеки гледа да поема колкото се може по-малко отговорност, с цел да си обезпечи успокоение. Това може да провокира логистични проблеми с обезпечаването на някои незабавни доставки за фронта.

“Демонстрация на мощ ”

В средносрочен проект реорганизацията на съветското военно министерство е неприятен знак за Украйна, счита Щефан Майстер. Според него протичащото се е проява на мощ – ако Путин пожелае, той може да се отърве от всички, които му пречат. За задачата има и особено звено на ФСБ, което по принцип би трябвало да следи за задгранични сътрудници в съветската войска, само че в действителност се употребява, с цел да се държат въоръжените сили изкъсо.

Арестите на петимата представители на отбранителния бранш основават усещането, че никой към този момент не е в сигурност. Това е типично за властнически режими като съветския, счита Маргарете Клайн.

 „ Тук не става дума за това да се арестуват хора, направили закононарушения, а за способ, с който се постанова насилствена преданост. А това работи най-добре, когато се сътвори атмосфера на неустановеност “ , споделя Клайн.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР