Вначалото на 60-те години на миналия век Пади Рой Бейтс,

...
Вначалото на 60-те години на миналия век Пади Рой Бейтс,
Коментари Харесай

Живот на ничия земя - как най-малкото княжество в света създаде правен парадокс и заобиколи всички международни правила

Вначалото на 60-те години на предишния век Пади Рой Бейтс, някогашен боен от английската войска, влиза в борба със законовия монопол на BBC върху английското радиоизлъчване като основава лична радиостанция със занимателни радиопрограми. Именно, за разлика от консервативното държавно радио, станцията на Рой - радио „ Есекс “, както и други пиратски радиостанции, са обичани и желани от английската аудитория с с съвременна рокендрол музика и разчупени радиоводещи.

The Strange Story of Sealand, The Smallest Country in The World
— History Defined (@historydefined)
Скоро след започване на незаконната си активност, радио “Есекс ” попада в полезрението на управляващите, за което създателят на станцията би трябвало да потърси решение и да реалокира радиото на място, където да може да продължи излъчването си необезпокоявано.

Техниката е натоварена в яхта, с която Рой и другари стартират да плават и да излъчват музика в морето. Така се натъкват на изоставена военноморска цитадела, в която виждат съвършеното място за радио “Есекс ”.

Нок Джон (англ. Knock John) е една от многото военни структури, построени във вътрешността в морето през Втората международна война. За да пази своите крайбрежия от нацистките нашественици, английското държавно управление построява уреди от бетон и стомана в Северно море, предопределени да пазят кралството от немските офанзиви по въздух и море.

Но проблемите не стопират дотук. През идващите години е постановено, че въпреки и в морето Нок Джон също попада под юрисдикцията на Обединеното кралство, и радиото още веднъж е в нарушаване на закона. Така Рой се насочва още по-навътре в морската простор, където за негов шанс попада на друга идентична структура - Fort Roughs. Този път изоставеният боен обект с повърхност от 500 кв. м. е отвън границата от три благи, до която се простира юрисдикцията на кралството. Прозорливият Рой вижда в ръждясалата светиня от Втората международна война голяма опция и не я пропуща.
Основаване на страна на Ничия земя
След като се съветва с юристите си, Рой Бейтс взема решение да разгласи този островна цитадела за самостоятелна страна, претендирайки, че се намира на „ Terra Nullius “ (Ничия земя). Девет месеца по-късно, на 2 септември 1967 година, публикация основаването на Княжество Сийланд (англ. Sealand),. Придружен от брачната половинка си Джоан и децата си - младежите Майкъл и Пенелопе, няколко другари и почитатели, Рой издига флага на княжеството като подарък за рождения ден на брачната половинка си и я подарява с купа принцеса Джоан и се самопровъзгласява за принц Рой.

- Where everyone knows your name
— Chitrayana Private Limited (@thechitrayana)
Като една същинска страна, Сийланд се снабдява със своя конституцията и национални знаци като химн, пощенски марки, златни и сребърни монети. На хората, които съдействали за образуването на Княжеството, са издадени паспорти с белезите на новата микронация.

За мнозина историята наподобява като занимателна детска игра, само че в действителност историята на страната с размери на малко футболно игрище основава сериозен юридически абсурд. Освен това, към Сийланд съществуват голям брой екшън истории за въоръжени опити за завладяване на платформата, в това число от страна на Британския флот. Всички от тях са осуетени и до през днешния ден тя е във владението на наследниците на Рой.
Аферата с противозаконните паспорти
Освен с неповторимия сюжет към основаването си, сочещата се за най-малката страна в света събира известност и с появяването си в европейските престъпни летописи. Въпреки че не е публично приета страна, кръгове с незаконни планове виждат в нея капацитет за нов тип противозаконен бизнес. Смята се, че през 2000 година 150 хиляди паспорта, носещи знаците на Сийланд, са били популяризирани нелегално по целия свят. Западни медии показват, че подобен подправен документ за идентичност е открит в Андрю Кънанан - килъра на италианския фешън дизайнер Джани Версаче.

Други паспорти и подправени документи се появяват по време на следствия против незаконни мрежи от Словения до Испания. Престъпните групи са разпространявали подправени благороднически трофеи и държавни длъжности и са пътували с подправени дипломатически номера.

Смята се също, че тази активност стартира още през 80-те години, когато Александър Ахенбах - тогавашният министър председател на Сийланд не съумява да реализира прелом за завладяване на крепостта. След развръзката на известната интервенция “Тризъбец ”, той се завръща в Германия, където  стартира незаконно отпечатване и разпространяване на сийландски паспорти.
Бизнес надалеч всевъзможни регулации
След основаването на Сийланд проектът за потребление на морската оборудване като отдалечена от сушата радиостанция бързо се променя. Семейство Бейтс се насочва към активност, която би могла да им носи солидни приходи, възползвайки се от опцията да не може да бъде контролирана от ничие държавно управление или интернационалните правила.

Sealand has fallen
— trout mask (original)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР