ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд с настояване да

...
ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд с настояване да
Коментари Харесай

ВМРО сезира съда за кандидата за вицепрезидент Касимова-Моасе, не изпълнявала конституционно условие

ВМРО внесе тъжба до Върховния административен съд с гледище да постанови анулация на решение от 12 октомври 2021 година на ЦИК. Според партията, повода е несъблюдение на едно от конституционните условия за регистрация като претендент за вицепрезидент на Мария Касимова-Моасе, а точно че не е живяла в България през последните 5 години.

" За нас от Вътрешна македонска революционна организация има нарушаване на член 93, ал.2 и член 94 от Конституцията на Република България. Според член 93 (2), „ за президент може да бъде избиран български жител по " рождение, навършил 40 години, който дава отговор на изискванията за избиране на депутат и е живял последните пет години в страната “, показват от пресцентъра на партията.

Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 година на Конституционния съд това значи, че „ Български жител, претендент за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на член 93, алинея 2 от Конституцията, когато в действителност и трайно е обитавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на член 93, алинея 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български жител е изпратен там от българската страна “, допълват от Вътрешна македонска революционна организация.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР