ВМРО излезе с няколко предложения по повод недостига на дърва,

...
ВМРО излезе с няколко предложения по повод недостига на дърва,
Коментари Харесай

ВМРО: Контролирано събиране на куха дървесина, забрана за износ и по 1 кубик за нуждаещите се

ВМРО излезе с няколко оферти във връзка дефицита на дърва, изключително за извънредно нуждаещите се хора у нас. Според партията е допустимо да се позволи следено събиране на  падналата суха дървесина, отпадане на административните спънки за сеч в дребни гори и трайна възбрана за експорт на дърва. Освен това самотните хора и извънредно нуждаещи се семейства страната да подсигури най-малко по 1 куб. дърва безплатно, до момента в който се задвижат останалите процедури.

Ето какво още оферират от Вътрешна македонска революционна организация:

Не сечта на вековни гори взема решение казуса, а други бързи административни и законодателни стъпки, които ще обезпечат топлината в домовете на българите.

Ние от Вътрешна македонска революционна организация сме безапелационни, че замитаният под килима към този момент една година проблем с дървата за огрев за популацията докара до неналичието на суровина и далавера с цените. Забавените ограничения, които през днешния ден разгласи министърът на стопанската система Никола Стоянов (разрешаване на сеч във вековните гори) са следващата популистка „ смяна “ в поредицата от законодателни и бюрократични пречки, довели да актуалната обстановка.

Енергийната рецесия, която е реалност за цяла Европа, провокира повишено търсене на дърва за огрев за семействата повече от 2-3 пъти на база миналата година. В същото време добивът в България, заради гореспоменатите законодателни и бюрократични пречки, е намалял над 1 млн. кубика за година. Остарялото законодателство, което не разрешава механизирана сеч и основава непостижими правила за рандеман на дървесина в дребни частни парцели да вземем за пример, направи сечта там нерентабилна. С промени в Закона за горите са неразрешени и голата сеч, и набирането на паднала, суха дървесина. Заповед на служебния министър проф. Христо Бозуков от май месец 2021 година пък постави възбрана за сеч във вековните гори. Всичко това, комбинирано с неналичието на задоволително работна ръка и рестрикциите за механизиран рандеман, докара до патовата обстановка с неналичието на суровина за огрев на семействата и нереално високите цени за кубик там, където въпреки всичко има предложение на дърва.

Вместо действителни ограничения обаче от началото на годината държавното управление на Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ и доминираните от тях 46-о и 47-о Народно събрание, дружно с популизма и бездействието на ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ Български напредък “, задълбочиха енергийната и икономическата рецесии. Занимавайки се само с вътрешни крамоли и разпределение на партийния дял от опразнената държавна трапеза, на фона на мръзнещи стотици хиляди българи в цялата страна, те потвърдиха, че националните ползи за тях са единствено „ дъвка за балончета “.

Ето за какво ние от Вътрешна македонска революционна организация като национално виновна партия предлагаме няколко елементарни и елементарно постижими от страната и Народното събрание стъпки за бързо справяне с рецесията с дървата за огрев.

Да отпадне възбраната за събиране на суха, паднала маса в горите. Това, несъмнено, да става кампанийно под надзора на горските стопанства. С тази стъпка се вземат решение няколко казуса по едно и също време – почистват се горските терени от остарели клони и паднали дървета; набират се бързо дърва за огрев там, където обстановката е най-критична и не се изисква намирането на работна ръка, която е проблем за дърводобивния бранш.

Да се даде опция, при неналичието на работна ръка, да се задейства член 95, алинея 1 от Закона за горите, част А, който дава опция да се издават самостоятелни позволителни за сеч на физически лица за закупуване на дървесина за персонална приложимост без право на продажба.

Да се облекчи режимът за издаване на разрешителни за рандеман на дървесина на горска територия, частна благосъстоятелност до и включително 5 хектара.  За задачата е нужна смяна в Закона за горите, която да върне предходната норма, съгласно която разрешителните за сеч не се издават от лицензиран частен лесовъд, а се издават от локалното горско стопанство. Причината – сега за дребните гори, които са до и включително 5 хектара, процедурата е по този начин направена, че самото възнаграждение на изискуемата документи води до непостижимо оскъпяване и прави недоходоносен добива на дървесина.

Безсрочно удължение на заповедта на Министерство на здравеопазването, която не разрешава износа на необработена дървесина. Такава заповед има, само че срокът ѝ изтече на 17 ноември тази година (т.е. вчера), само че най-малко досега не е продължена. Целите налични количества, планувани за експорт, би трябвало да се насочат към българския пазар под строгия надзор на Комисията за защита на конкуренцията с оглед попречване на далавера с цените.

За самотни хора и извънредно нуждаещи се семейства, които са потвърдено изрядни данъкоплатци обратно във времето и не се употребяват от други обществени заплащания, страната да обезпечи най-малко по 1 куб. дърва незабавно и безплатно, до трайното разрешаване на казуса. (Това може да стане със съдействието на общините.)

А що се отнася до нереално високите цени на дървесината за огрев там, където я има, то още веднъж страната би трябвало да се намеси и да се предизвикват бързи инспекции от Комисията за защита на конкуренцията.

Предложените от Вътрешна македонска революционна организация ограничения са изпратени и до служебния министър на стопанската система Никола Стоянов, служебния министър на земеделието Явор Гечев и служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР