ВМРО–БНД е участникът в тези избори, инвестирал най-много финансови средства

...
ВМРО–БНД е участникът в тези избори, инвестирал най-много финансови средства
Коментари Харесай

ВМРО е похарчила най-много пари за предизборна реклама за местния вот

ВМРО–БНД е участникът в тези избори, вложил най-вече финансови средства за медийно отразяване. Това демонстрират данните на Института за развиване на обществената среда (ИРПС), който следи дали доставчиците на медийни услуги съблюдават условията в Изборния кодекс (ИК).

Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов е похарчила 318 380,94 лв. за политическа реклама. Основната част от тези средства са постъпили в Нова телевизия, Българска национална телевизия, бТВ, Канал 3 и България 24.

Българска социалистическа партия е на второ място в класацията по изхарчени средства за медийно отразяване с 247 019,94 лв.. Най-много пари от Столетницата е получила Нова телевизия - над 40 на 100 от общия бюджет.

Атака също е развързала кесията и излиза на трето място по разноски за политическа реклама. Хората на Волен Сидеров са платили 148 437,55 лв., които са отишли главно в Нова телевизия, бТВ, Българска национална телевизия и вестник "24 часа ".

Движение за права и свободи са похарчили съвсем същите пари - 146 530 лв.. Движението на почетния ръководител Ахмед Доган е заложило на акция през Българска национална телевизия, Канал 3, вестниците "Труд " и "24 часа ", както и уеб страницата Епицентър на Валерия Велева.

Почти идентични са медийните бюджети на извънпарламентарното обединяване "Демократична България " и ГЕРБ, които заемат пето и шесто място по разноски за политическа реклама в медии.

Десницата е избрала да вложи най-вече средства за медийно отразяване в бТВ, Българска национална телевизия, Нова телевизия и Дарик радио, а ГЕРБ са разхвърляли относително дребни суми в доста на брой медии.

От ръководещата партия са доста по-пестеливи, евентуално вследствие на желанието на премиера да не се дават пари на медии. Възможно е и от партията трайно да се преориентират към потреблението на обществените мрежи за отразяване на предизборни събития, разясняват от ИРПС.

Мониторингът на института обгръща 43 национални и районни медии – 11 малките екрани, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 осведомителни уеб сайтове и организации, договорите подписани от тях и оповестени на Интернет страниците им.

Към 24-и октомври 2019 година 33 от обхванатите от изследването медии са разгласили информация за подписани контракти с участници в изборите. В този брой са включени – в. Черноморски фар, който е обаче е оповестил единствено първите страници на договорите, в които няма информация за цената им, и телевизия Алфа, която има оповестен един контракт за безплатно отразяване с партия Атака.

Останалите 10 медии нямат или не са разгласили подписани контракти с участниците в предизборната конкуренция. Това са: вестниците – в. Дума, в. Сега, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски вести и в. Арда Нюз и организациите – BGnes.com и Novini.bg.

В края на акцията – към 24.10.2019 година, политическите субекти са похарчили общо 1 713 280 лева (без ДДС) за медийно отразяване. Общата сума продължава да е доста по-малка от следеното в предходни акции. За съпоставяне, на локални избори 2015 година средствата на този стадий от акцията са били 1 922 549 лева

Най-вероятната причина за понижените през актуалната акция средства за реклама в медиите е мощно орязаната държавна дотация, която от първи юли към този момент е 1 лева за получен глас. Възможно е и участниците да са заложили главно на пропаганда измежду гласоподавателите и да забележим забележителен растеж на средствата, отделени за образуване на мероприятия и разпространение на материали, изясняват от ИРПС.

На първо място по привлечени средства за политическа реклама продължава да е публичната Българска национална телевизия с 288 244 лева (без ДДС), следвана към този момент от Нова телевизия с 246 208 лева (без ДДС) – 4-кратно нарастване по отношение на данните от предходната седмица, и бТВ – 155 532 лева (без ДДС).

Сред печатните медии още веднъж най-предпочитан е в. 24 часа с доходи от 112 597 лева (без ДДС). От районните медии отпред продължава да е пловдивският в. Марица с 62 620 лева.(без ДДС), като той изпреварва по доходи редица електронни медии (търговски малките екрани и радиостанции), а също и национални печатни издания като в. Труд (47 972 лева без ДДС).
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР