Вмомента Прага е една от топ дестинациите не само в

...
Вмомента Прага е една от топ дестинациите не само в
Коментари Харесай

Другата страна на красива Прага: Забравените зловещи легенди, които ще ви изненадат

Вмомента Прага е една от топ дестинациите освен в Чехия, само че и в целия свят. Всяка година хиляди туристи се стичат, с цел да видят красивия Карлов мост, загадъчния астрономически часовник, тихата Вълтава и да пият хубава студена бира. Да, само че чешката столица крие доста секрети – повече от всяка друга. Обезглавени монахини, огромни и духове – не, не става дума за някой приказен разказ, а за легендите, които се носят във въздуха на Прага.

Храбрият кон и залогът сред светеца и дявола

Легендите, свързани с античното седалище на чешките князе, Вишехрад, се описват от доста епохи. Според една от тях точно там се допуска, че е била осъществена изтезанието на Хоримир, който опожарил няколко селища, с цел да отмъсти на краля, и който бил виновен за отнемането на доста човешки животи. Последното предпочитание на хитрия Хоримир обаче било да язди правилния си кон Шемик. Конят не се поколебал и с един голям скок прескочил високите крепостни стени на Вишехрад и по този начин избавил господаря си.

Thank you for the music.
— Chris Astles (@Castles73)
Една от най-известните пражки митове е тази за Фауст, който сключил контракт с дявола. В подмяна на всички познания и удоволствия на света за интервал от 24 години Фауст продал душата си на дявола. Когато времето изтекло, дяволът отвел Фауст напряко през покрива. И до през днешния ден легендата споделя, че дупката в покрива на къщата на Фауст в Новия град се виждала години наред. В наши дни по стените могат да се видят алхимични знаци и стенописи, изобразяващи да вземем за пример митичния феникс и слънчевата система.

Легендата за огъня

Когато се разхождате из сантименталния парк на Петрин, евентуално няма да повярвате, че в миналото там е имало жертвен олтар, на който езически жреци са изгаряли красиви млади девойки в жертва на езическите богове. По време на ръководството на княз Болеслав олтарът е опустошен и на това място е издигната църквата " Свети Лаврентий ", която стои и до през днешния ден. Легендата и до през днешния ден споделя, че езическите богове се появяват там под формата на тайнствени огньове. Но не би трябвало да се притеснявате, тези огньове сякаш имат магическа мощ и даже са в положение да лекуват ревматизъм.
 Астрономическият часовник
Големът от Прага

Една от най-популярните митове в Прага е тази за пражкия голем. По време на ръководството на Рудолф II равинът Юда Лоу основава голем, с цел да отбрани еврейския квартал на града и неговите поданици. По това време по-голямата част от пражките евреи са били нападани и те са живеели в боязън, до момента в който не се появил големът. Равинът Юда Лоу основава голема съгласно Кабала, която показва, че той би трябвало да бъде изработен от глина от крайбрежията на река Вълтава. След набожен обред гигантският Голем бил основан, с цел да бъде разсънен от специфични заклинания на иврит, произнесени от основателя му. След проклинание Големът се събуждал и изпълнявал само нарежданията на своя основател, които включвали отбрана на евреите в Пражкото гето.

Равин Льов сложил еврейската дума " emet " (истина) на челото на голема. С всяко проклинание големът ставал все по-силен, само че и все по-жесток и почнал да убива хора. Някои споделят, че това се дължало на разрушено сърце, само че това в никакъв случай няма да се разбере. Тогава на равин Лоу било дадено, че насилието против еврейското население ще спре, в случай че равинът унищожи големия заплашителен Голем. Равин Лоу поставил завършек на живота на Голема, като премахнал буквата " е " от " emet " и трансформирал думата " истина " на " гибел ", като по този метод поставил завършек на живота на колоса. Говори се обаче, че синът на равин Лоу върнал голема към живот. Все още не се знае обаче дали това е действителност или небивалица.

Духът на дъщерята на мелничаря

Местните доста обичат да описват легендата за дъщерята на мелничаря. Според нея едно време имало едно доста красиво момиче, което било щерка на най-богатия мелничар в Мала страна. Тя имала всичко, което можела да желае, само че в никакъв случай не била същински удовлетворена. Най-много желаела да бъде призната във висшето общество - нещо доста мъчно за щерка на мелничар. Съвсем скоро схванала, че в никакъв случай няма да получи купа или герб посредством брак, защото била родена в оскъдно семейство, по тази причина опростила желанието си и потърсила присъединяване в бала на госпожиците в двореца Лихтенщайн. 

Баща ѝ се опитал да откри връзки, с цел да предложения щерка си, само че уви, такава опция не се появила. В обезверения си опит дъщерята подписала кръвен контракт със самия демон. Собствената ѝ човешка суетност ѝ предизвикала повече позор, в сравнение с желаела, защото, до момента в който самият демон я вкарвал контрабандно в бала, тя нямала триумф. Дамите на бала подценяват дъщерята на мелничаря, а мъжете отхвърлят да танцуват с нея. Тя реагирала по най-непривлекателния метод и почнала да крещи в припадък на бедна гняв, а благородниците я отнесли у дома на дъски. Дъщерята на мелничаря водела естествен безпаричен живот и в никакъв случай не не запомнила срамната вечер и договорката си с дявола.

След като умряла от естествена гибел, тя се върнала в двореца Лихтенщайн, с цел да извършва заповедите на дявола. Тя се трансформирала в извънредно противоположен дух, който повалял остарели хора на земята и преследвал млади мъже, като им извивал ръцете си, като че ли желаят да танцуват. Ако се случи да сте млада красива жена, тогава призракът на дъщерята на мелничаря е най-опасен за вас, тъй като ще го обземе гняв и ще се хвърли върху вас, хапейки и драскайки ви, до момента в който се убеди, че в никакъв случай повече няма да бъдете красива!  

Убитата монахиня
 Карловият мост
Ако инцидентно се разхождате из покрайнините на манастира " Света Агнеса " в Йозефов в тъмните часове на една вълшебна вечер, безусловно внимавайте да не срещнете духа на убитата монахиня! Тя наподобява много капризна - една вечер може да е покрита с кръв и да плаче, а друга вечер да я видите да се усмихва нежно на нещастни влюбени.

Дете на богат аристократ, тя трагично се влюбва извън в безпаричен рицар. Нейният доблестен татко, несъмнено, отказал да даде единодушието си за брак и като възнаграждение за непростимия й грях тя трябвало да бъде изпратена да живее в манастира " Света Агнес ", където живее и до през днешния ден, само че единствено като дух. В нощта преди преместването си в манастира тя взема решение да последва сърцето си и се среща с обичания си, само че, уви, е посрещната и от татко си, който в гнева си я намушква с нож за това, че го е посрамила.

Оттогава убитата монахиня обикаля региона на Света Агнес, само че не се тормозете, тъй като от нея не би трябвало да се страхувате! Знае се, че един път призракът се явил на момиче, което желало да се токсини поради нещастна и неприятна любовна връзка. Убийствената монахиня изтръгнала отровата от ръката на депресираното момиче и вместо нея сложила торбичка с монети, което ѝ разрешило да заживее благополучен и сполучлив живот с същинската си обич. Ако в Прага имаше повече призраци като тази монахиня!

Легендата за кулата „ Далиборка “

Във величествения комплекс на Пражкия палат се намира кулата Далиборка, която е едно от най-известните места в Прага, обвързвано с легенди и духове. Първоначално кулата Далиборка е употребена като затвор до края на XVIII век. Първоначално пандизът е бил предопределен за задържане единствено на благороднически пандизчии, само че към края се трансформира в затвор и за простолюдието. Кулата носи името на първия си пандизчия - мъж на име Далибор от село Козоеды. Далибор, млад и самоуверен рицар, е наказан на гибел и държан в подземията на кулата за закононарушение, че е приютил непослушни крепостници в дома си, което го прави в прочут смисъл един тип Робин Худ. 

曾經用來監禁死囚的布拉格城堡Daliborka,仍保留各式殘酷刑具....

更多介紹、圖片、入場資訊 ▼
— GoFAR (@HkGofar)
Според легендата Далибор се научил да свири на цигулка, до момента в който бил затворен в тъмната кула. Приглушените звуци на цигулката се носели из въздуха и събуждали състрадание у жителите на Прага, които на собствен ред се събирали край кулата, с цел да слушат свиренето на Далибор и да му дават храна и питиета. Далибор бил толкоз известен, че датата на изтезанието му в никакъв случай не била оповестена. Гражданите знаели единствено по кое време ще спре да се чува цигулката.

Историята на Смихов

Предградието Смихов получава името си от думата smích, която значи " смях ", само че легендата не е доста радостна. Действието на тази история се развива по време на ръководството на Войен, третия от митичните чешки графове.

Smihov Castle - Bohemia ( CZ)
— Franco Casonato
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР