Вмомента хората в Париж са отчаяни от явния бич на

...
Вмомента хората в Париж са отчаяни от явния бич на
Коментари Харесай

Луксозният Париж нападнат от кръвосмучещи вредители? Какво се случва

Вмомента хората в Париж са обезверени от явния камшик на паразитни, кръвосмучещи дървеници - само че макар че случаите на тези твари в действителност се усилват, специалистите настояват, че актуалната суматоха е малко пресилена.

CDC отбелязва, че дървениците (Cimex lectularius и Cimex hemipterus) в действителност се възраждат, като изяснява на своя уеб страница, че " макар че наличието на дървеници обичайно се преглежда като проблем в разрастващите се страни, в последно време те бързо се популяризират в някои елементи на Съединените щати, Канада, Обединеното кралство и други елементи на Европа ".

Във Франция казусът се трансформира в гореща тематика, като на 3 октомври партията " Ренесанс " на френския президент Еманюел Макрон разгласи законопроект за битка с " бича ". Хората настояват, че са ги виждали във влаковете и кината, макар че доста от тези известия след това не бяха потвърдени.

Въпреки това министърът на опазването на здравето и предварителната защита Орелиен Русо съобщи пред френската радиостанция France Inter, че " няма причина за повсеместна суматоха " и че " не сме били нападнати от дървеници ". И по този начин, какво се случва в реалност?

Както споделя ентомологът и водещ френски специалист по дървениците Жан-Мишел Беренже пред Би Би Си: " Всеки път в края на лятото следим огромно нарастване на броя на дървениците. Това се дължи на обстоятелството, че хората се движат през юли и август и ги донасят в багажа си. " Той добавя, че това сезонно нарастване става все по-голямо с всяка минала година, като изяснява пред Le Monde: " Разпространението продължава от години. "
.
Защо се подвига звук в този момент?

Възможно е да се опасяват от последствията за летните олимпийски игри в Париж през идната година. Въпреки това обществените медии също са фактор, защото хапещите буболечки " 'заразяват' обществените мрежи и медиите ", както споделя Беренгер пред Le Monde.

" Тази година има нов детайл - и това е общата неуравновесеност, която ни е обхванала ", сподели той пред Би Би Си. " В прочут смисъл това е добре, тъй като служи за осъзнаване на казуса и колкото по-рано се подхващат дейности против дървениците, толкоз по-добре. Но огромна част от казуса се преувеличава. "

Председателят на Националния институт за проучване и надзор на дървениците (INELP) Мари Ефрой съобщи пред CNN, че въпреки в действителност да има проблем и през последните две-три години броят на дървениците във Франция да се усилва, като тази година е " надминала всички години ", " в това време се следи един тип параноя, тъй като хората чуват за дървеници ". Тя също по този начин посочи, че от време на време хората, които считат, че са забелязали дървеница, може в действителност да бъркат.

Защо се следи това нарастване?

Дървениците се придвижват от едно място на друго от хората, като се прибират в места като багаж. " Имаше мъртвило с блокирането на достъпа заради пандемията COVID-19, след което последва напредък през последните две години, когато туризмът се завърна в разгара си, защото хората желаят да се забавляват ", изяснява Беренгер пред Le Monde.

Въпреки това " това няма нищо общо с имиграцията, а е обвързвано с придвижването, когато се връщате от чужбина, може да донесете със себе си дървеници ", прецизира Русо пред France Inter.

Дървениците също стават все по-издръжливи. След като са унищожени от инсектицида ДДТ през 50-те години на предишния век, стартират да се появяват популации, устойчиви на ДДТ. Макар че по-късно ДДТ е неразрешен заради нездравословното му влияние върху хората, даже когато става въпрос за модерни инсектициди, " следим от ден на ден популации на дървеници, които са устойчиви, тъй че няма чудодейно лекуване, което да ни отърве от тях ", споделя пред CNN Йохана Файт от Френската организация по храните, околната среда и професионалното здраве и сигурност (ANSES).

Как се популяризират дървениците?

Както към този момент беше упоменато, пътуването е огромна част от казуса, а тези, които пътуват постоянно и споделят жилищни пространства, са изложени на по-висок риск както от разпространяване на дървениците, по този начин и от това да бъдат погълнати от тях. Много хора, които популяризират дървеници, скрити в техните движимости, даже не знаят, че имат нежелателен сателит.

Няма значение какъв брой чиста е вашата къща, хотел или интернат, защото чистотата не е фактор. Честото разчистване обаче може да ви помогне да откриете гадинките по-рано. Избягването на безпорядъка към леглото и инспекцията на всички мебели или багаж за подли буболечки, преди те да влязат в дома ви, също е добра концепция.

Ако сте нащрек за дървеници, кръвните петна от ухапвания или нещастно смачкана дървеница са един от признаците, а кафявите петна от техните изпражнения - различен. Може също по този начин да забележите изхвърлените им екзоскелети и да усетите сладникава миризма на мухъл.

Как можете да разберете дали сте ухапани от дървеница?

Eurostar on alert as Paris grapples with bed bug infestation
— Sky News (@SkyNews)
За благополучие, не е известно дървениците да популяризират заболявания. Следите от захапване могат да се появят до 2 седмици при някои хора. Те наподобяват като ухапвания от други инсекти, нормално червени върху по-светла кожа и лилави върху по-тъмна кожа. Беренжер изяснява пред Le Monde, че може да има " три или четири в редица, а може и да са групирани дружно ".

Те могат да бъдат доста сърбящи и в някои случаи да провокират алергична реакция. Препоръчително е да поддържате мястото на захапване чисто и да не го чешете. Антихистамините също могат да оказват помощ при сърбежа.

Как да се отървете от дървениците?
Поради тяхната неотстъпчивост и компликация за разкриване е мъчно да се приложи методът " направи си самичък ". Вместо това би трябвало да се обърнете към локалния съвет, наемодателя или работа за битка с вредителите.

Междувременно има някои ограничения, които можете да предприемете сами, с цел да облекчите казуса. Лепливите клопки " работят, стига леглото ви да е " остров ": да няма контакт със стените, чаршафите или други предмети да не допират пода ", споделя Беренгер пред Le Monde.

Националната здравна работа на Обединеното кралство също по този начин предлага засегнатото спално долни дрехи и облекла да се перат при 60°C и по-късно да се сушат в гореща сушилня за най-малко половин час, както и да се слагат в найлонов плик във фризера за период до 4 дни, което може да помогне.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР