Вмомент, когато палестинците от поставената под пълна блокада ивица Газа

...
Вмомент, когато палестинците от поставената под пълна блокада ивица Газа
Коментари Харесай

Защо никой не иска палестинците

Вмомент, когато палестинците от поставената под цялостна обсада линия Газа се пробват да намерят избавление от непрестанните израелски бомбардировки, осъществявани в отговор на жестоката офанзива на " Хамас " на 7 октомври, някои се питат за какво прилежащите страни Египет и Йордания не ги одобряват.

Двете съседки на Израел, които граничат надлежно с Газа и окупирания Западен бряг, дадоха отговор с безапелационен отвод. В Йордания към този момент има огромна палестинска общественост.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси уточни през вчерашния ден в най-острото си изявление до момента, че сегашната война не цели просто битка с групировката " Хамас ", която ръководи линията Газа, " само че също е и опит да се изтласкат цивилните от анклава... да имигрират в Египет ". Египетският водач предизвести, че това може да наруши мира в района.



Йорданският крал Абдула Втори насочи сходно обръщение ден по-рано, като сподели: " Никакви бежанци в Йордания, никакви бежанци в Египет ".

Техният отвод е свързан от опасения, че Израел желае да накара палестинците да се изселят за непрекъснато в техните страни и да обезсмисли палестинските претенции за лична страна. Ас Сиси сподели също, че едно всеобщо изселване ще породи риск от навлизане на екстремисти на египетския Синайски полуостров, откъдето те могат да подхващат офанзиви против Израел, застрашавайки мирния контракт сред двете страни, подписан преди близо 40 години.

Нека забележим какво стимулира позициите на Египет и Йордания.

Изселването е главен проблем в историята на палестинците. По време на войната през 1948 година, обвързвана със основаването на Държавата Израел, близо 700 000 палестинци са прогонени от домовете си или бягат отвън границите на днешната еврейска страна. Палестинците назовават тези събития " Ан Накба ", което в превод от арабски значи " Катастрофата ".



По време на Шестдневната война през 1967 година, в която Израел превзема Западния бряг и линията Газа, още 300 000 палестинци се изселват, главно в Йордания.

Бежанците и техните наследници сега наброяват съвсем 6 милиона души, множеството от които живеят в бежански лагери и обитаеми места на Западния бряг, в Газа, Ливан, Сирия и Йордания. Палестинската диаспора се е разпръснала още по-надалеч, като доста бежанци са се открили в страните от Залива и на Запад.

След края на войната през 1948 година Израел отхвърля да допусне бежанците да се върнат по родните си места. И от този момент отхвърля палестинските претенции за връщане като част от спокойно съглашение, като твърди, че това би заплашило еврейското болшинство в страната.

Египет се притеснява, че историята ще се повтори и огромен брой палестински бежанци от Газа ще се открият за непрекъснато в арабската страна.



Тези опасения са обусловени от неналичието на явен сюжет за това по какъв начин ще приключи войната.

Израел споделя, че има намерение да унищожи " Хамас " поради кървавата му офанзива против южните израелски региони. Засега обаче не е ясно какво може да се случи по-късно и кой ще ръководи Газа. Това породи безпокойствие, че еврейската страна още веднъж ще окупира анклава за прочут интервал, което в допълнение ще разпали спора.

Израелската войска разгласи, че палестинците, които се подчинят на заповедта ѝ да се изтеглят от северната част на Газа в южната част, ще могат да се върнат по домовете си след края на войната. Египет обаче не е уверен в това.

Ас Сиси уточни, че боевете могат да продължат с години, в случай че Израел сметне, че не е нанесъл задоволително мощен удар по екстремистите. Египетският президент предложи, до момента в който траят военните интервенции, Израел да одобри бежанците в своята част от пустинята Негев, която граничи с линията Газа.

" Липсата на изясненост от страна на Израел за желанията му в Газа и евакуацията на популацията са сами по себе си проблематични ", счита Рикардо Фабиани – шеф на програмата за Северна Африка на основаната в Белгия самостоятелна неправителствена организация " Международна спешна група ".

" Това комплициране поражда опасения в прилежащите страни ", добавя анализаторът.

Египет упорства Израел да допусне филантропична помощ в Газа, а еврейската страна сподели през вчерашния ден, че ще го направи, въпреки да не посочи по кое време. По данни на Организация на обединените нации Египет, който така и така е изправен пред задълбочаваща се икономическа рецесия, към този момент приютява близо 9 милиона бежанци и мигранти, в това число към 300 000 суданци, които дойдоха тази година, бягайки от гражданската война в страната си.

Арабски страни и доста палестинци обаче също подозират, че Израел може да употребява създалата се обстановка, с цел да провокира трайна демографска смяна и да провали палестинските претенции за лична страна, която да включва Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим, който е превзет от еврейската страна през 1967 година

Ас Сиси повтори през вчерашния ден опасенията си, че изселването от Газа " е метод да се постави завършек на палестинската идея..., която е най-важната от всички дела за нашия район ". Той уточни, че в този момент нямаше да има война, в случай че доста преди този момент посредством договаряния беше основана демитаризирана палестинска страна.

" Всички исторически прецеденти сочат, че когато палестинците са били принуждавани да изоставен палестински територии, не им е било позволявано да се завърнат ", регистрира старшият помощник на Фондация " Карнеги за интернационален мир " Хишам Хелиър.

" Египет не желае да става съизвършител на етническо пречистване в Газа ", добавя анализаторът.

Опасенията на арабските страни единствено се разпалват от възхода на дясноконсервативни партии при ръководството на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, които приказват с положителен звук за изселването на палестинците. След офанзивата на " Хамас " риториката им стана по-невъздържана, а някои десни политици и медийни коментатори приканиха армията да срине със земята Газа и да прогони жителите ѝ. Израелски народен представител сподели, че Израел би трябвало извърши " нова Накба " в Газа.

В същото време Египет се притеснява, че всеобщо изселване от Газа би довело " Хамас " или други палестински екстремисти на негова територия. Това може да бъде дестабилизиращо на Синайския полуостров, където египетската войска от години се бори с ислямистки групировки и даже упреква " Хамас ", че ги поддържа.

Египет поддържа блокадата на Газа от Израел, откогато " Хамас " пое надзор над анклава през 2007 година, като строго управлява прекосяването на артикули и цивилни през границата. Кайро също по този начин унищожи трансграничната мрежа от тунели, която " Хамас " и други палестинци използваха за контрабанда на артикули към Газа.



След като Египет значително се оправи с бунтовниците в Синай, " Кайро не желае да има нов проблем със сигурността за решение в този раздорен район ", показва Фабиани.

Ас Сиси предизвести за един даже още по-дестабилизиращ сюжет: пропадане на мирния контракт сред Египет и Израел от 1979 година Той сподели, че при положение на наличие на палестински екстремисти, Синай " ще се трансформира в база за офанзиви против Израел. Еврейската страна ще има правото да се пази... и ще стартира да нанася удари по египетска територия ".

" Мирът, който постигнахме, ще ни се изплъзне ", предизвести Ас Сиси и добави: " И всичко това в името на концепцията да се унищожи палестинската идея ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР