Вмного криминални и екшън филми често има доста впечатляващи технологии.

...
Вмного криминални и екшън филми често има доста впечатляващи технологии.
Коментари Харесай

Учени пресъздават обекти по отражението в очите

Вмного престъпни и екшън филми постоянно има много впечатляващи технологии. Например следене на дейностите на човек не, посредством директно наблюдаване, а по отблясъци от други обекти.

Учени от Университета на Мериленд наподобява са се въодушевили от тази концепция и са решили да я осъществят. Така те основават технология, която може да прави 3D възстановки на обектите, които се отразяват от окото на човек.

Очите са като дребни огледала и отразяват средата пред тях. Учените употребяват технологията NeRF (Neural Radiance Fields), която разчита на изкуствен интелект, за пресъздава 3D изображения от елементарни фотоси.

Те я надграждат, с цел да може тя да употребява даже надалеч по-слабите и неразбираеми отблясъци в очите. В първата си версия, технологията има потребност от ясни фотоси на очите с висока резолюция и в непосредствен проект.

В следствие учените стартират да тестват и с фрагменти от видеоклипове на Майли Сайръс и Лейди Гага. Резултатът обаче е бил много по-неясен. Учените споделят, че е нужна още работа, с цел да може технологията да е задоволително прецизна и при естествени фотоси и видеоклипове.

Важен фактор е и текстурата на ириса. Тя може да се разграничава при очите и това да въздейства на прецизността на технологията. Учените се надяват планът им да въодушеви още разработки и изследвания в тази сфера, които да открият още приложения на сходни технологии и да ги доразвият.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР