ВМинистерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и

...
ВМинистерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и
Коментари Харесай

Масови оставки на областни управители, Министерски съвет: Безпрецедентна акция

ВМинистерския съвет постъпват заявки за овакантяване на регионални шефове и заместител регионални шефове от цялата страна. Акцията е невиждана и слага на тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт, оповестиха от пресслужбата на държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Областните шефове имат широкоспектърни функционалности, с които пазят публичния интерес. Те имат

ангажимент да координират районното развиване от името на държавното управление, да упражняват надзор върху работата на териториалните структури на централната власт, да наблюдават за законосъобразността в дейностите на локалната власт и други.

Постъпилите заявки за овакантяване ще бъдат прегледани поетапно. Министерският съвет

ще вземе решение по отношение на всяко едно от тях навреме, като до тогава всички регионални шефове и заместител регионални шефове са длъжни да извършват функционалностите си.

До момента е ясно, че оставки са подали регионалните шефове на

София-област, Монтана, Хасково, Пазарджик, Ямбол, Видин, Пловдив, Варна, Ловеч, Габрово, Добрич, Велико Търново, Смолян, Търговище.

Областният шеф на Монтана Валери Димитров

и заместник-областният шеф Кирил Делев са подали през днешния ден своите оставки пред държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Своето решение те са показали и пред състава на регионалната администрация в 9:30 часа през днешния ден, оповестиха от регионалната администрация.

За Българска телеграфна агенция Валери Димитров съобщи, че аргументите да подаде оставка са персонални .

„ Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, аргументите за решението ми са напълно персонални “, разгласи Димитров. По персонални аргументи напуща и зам.-областният шеф Кирил Делев.

Валери Димитров е регионален шеф на Монтана за повторно. Той беше на поста при последното и предходното служебно държавно управление.

Областният шеф на област Хасково Красимир Ангелов подаде заявление до Министерски съвет за освобождение от поста ,

оповестиха от пресцентъра на държавната администрация. Ангелов смята това за честен акт, защото не е назначен от сегашния кабинет. Той е благодарил на всички чиновници на регионална администрация-Хасково за взаимната активност и почналите начинания за възстановяване работата на администрацията и улеснение обслужването на жителите.

" Надявам се, че на поста регионален шеф на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се управлява от тесни политически ползи, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и публични субекти ", сподели Ангелов, представен от пресцентъра.

Той бе назначен на длъжността на пети април тази година. Ангелов е магистър от Университета по национално и международно стопанство, има опит в региона на строителния контрол и ръководството на планове. Председател на на Балканско-индийската бизнес асоциация. 

Областният шеф на Софийска област Радослав Стойчев подаде оставка считано от през днешния ден, 12 юни, заяви той пред Българска телеграфна агенция.

Моите дейности са изчерпани с преустановяване на пълномощията на служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев, защото бях назначен от него, с цел да преминем през един избирателен цикъл, уточни Стойчев. Той сподели, че на 6 юни бе определено постоянно държавно управление, което поема своите задължения.

Радослав Стойчев бе назначен от служебния кабинет на 4 август 2022 г. В интервала май 2021 – януари 2022 година той е заемал същата служба. Преди това е бил депутат в 43-ото и 44-ото Народно заседание. През 2011 година – 2014 година е зам.-кмет на община Самоков. 

Областният шеф на Пазарджик Трендафил Величков подава оставка. Това разгласи той на страницата си във Фейсбук.

В писмо до министър-председателя акад. Николай Денков се споделя:

„ Моля на първото за тази седмица съвещание на Министерския съвет да внесете и приемете оставката ми като регионален шеф на област с административен център град Пазарджик.

Мотивите ми са подбудени от разбиранията ми за политика и политически развой. За повече от двадесет години социална и политическа активност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, идея и екип.

Не смятам, че политическите ми разбирания, идеологията, идеите в които имам вяра и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са.

Считам, че е невероятно да продължа да извършвам отговорностите си по закон, като член и началник на политически кабинет, провеждащ държавната политика в региона, в осъществяване на сложени стратегически цели и цели от програмата на управлявания от Вас Министерски съвет. Редно е да натоварите с тази задача човек, непосредствен до Вашата идеология и споделящ Вашите възгледи ".

Областният шеф в оставка използва случая да изрази благодарността си към Президента на Република България, Гълъб Донев и ръководения от него екип на Министерски съвет, както и за доверието. Той благодари и на кметовете на общини, общинските съветници, чиновниците в държавната и общински администрации, доброволците и жителите на област Пазарджик, " с които дружно постигнахме доста и в този, за мен втори, мандат на регионален шеф ". Величков споделя, че остава с почитание, надява се молбата му да бъде почетена неотложно и пожелава " да опазите Родината мирна, демократична и горда ".

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков подаде оставка в писмо до министър-председателя Николай Денков ,

оповестиха от Областната администрация. В претекстовете си Георги Чалъков акцентира, че не споделя задачите и претекстовете, с които е образувано новото постоянно държавно управление. 

„ Не мисля, че вашето ръководство ще бъде положително за България, в противен случай - нищо хубаво не ни чака с ръководещи, заченали ръководство на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите гласоподаватели, изтъквайки неразбираеми претекстове, обслужващи непознати ползи нямащи нищо общо с добруването на България “, написа в писмото си Чалъков. 

Георги Чалъков беше назначен на поста регионален шеф на Ямбол през август 2022 година. 

Областният шеф на Видин Огнян Асенов подава през днешния ден пред Министерски съвет заявление за освобождение от служба .

Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Областната администрация. 

В заявката си Огнян Асенов е записал, че „ като регионален шеф в мандата на служебния кабинет, с министър-председател Гълъб Донев, изпълнявах отговорно и добросъвестно отговорностите си в полза на жителите на област Видин и спазвайки законите на Република България ". Огнян Асенов изрича своята вяра, че идващият Областен шеф на област Видин ще работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при ценене на реда и нормите на правовата страна.

Огнян Асенов е заемал поста регионален шеф два пъти в мандатите на служебните кабинети през 2017 година и 2021 година, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция. Преди встъпването му втория път на длъжността Областен шеф, той бе шеф на Индустриална зона-Видин. От 2015 година до 2017 година е работил в Държавната организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “. Бил е началник ръководство „ Сигурност “ в Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и началник отдел „ Сигурност и класифицирана информация в „ Булгаргаз “ ЕАД. 

Преминава през всички изпълнителски и управителни нива във Видинската районна дирекция на Министерство на вътрешните работи. От 2003 година до 2009 година е бил шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Видин. Завършил е Академията на Министерство на вътрешните работи, компетентност „ Управление на публичния ред и сигурност на Република България “. Той има образователно-квалификационна степен „ магистър “ по специалността. 

Полк. Огнян Асенов е роден през 1957 година във Видин.

Областният шеф на Пловдив Ангел Стоев подаде оставка .

Заявлението е изпратено до Министерския съвет тази заран, оповестиха от пресцентъра на Областната администрация. Когато през предходната година бях поканен от служебното държавно управление да поема поста, одобрих, с цел да оказа помощ на Майка България да премине сполучливо през сложен интервал на политическа рецесия, уточни Стоев. По думите му с назначението на постоянно държавно управление смята дълга си за изпълнен.

В претекстовете си Стоев показва, че дава опция да бъде назначен човек, който има нужните умения и е подготвен да следва политиката на партиите, които са излъчили държавно управление. В молбата си той изявява предпочитание да бъде освободен от заеманата служба допустимо най-бързо.

Ангел Стоев бе регионален шеф на Пловдив в интервала 2021-2022 година, а през август предходната година още веднъж пое поста. Той има образователно-квалификационна степен „ магистър “ по специалността „ Международни стопански връзки “ от Университетът за национално и международно стопанство и е лекар по философия от Академията на Министерство на вътрешните работи в София. Дългогодишен чиновник на Национална работа „ Сигурност “ и Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) като е заемал длъжността шеф на Регионална дирекция ДАНС-Пловдив. Работил е и на високи мениджърски позиции в частния бранш. Стоев има специализации в ръководство на рецесии, противопоставяне на тероризма и стратегическото ръководство.

Областният шеф на Ловеч Светослав Славчев подаде молба до премиера Николай Денков

за освобождение от длъжността, считано от през днешния ден, оповестиха от регионалната администрация. 

Славчев уточни пред Българска телеграфна агенция, че е редно служебните регионални шефове да освободят поста за хора, които ще продължат политиката на новото държавно управление. 

„ Има доста неща, които съм приключил в моя мандат. Ще ги предам на идващия регионален шеф и ще слага наболели проблеми, които би трябвало да се решат “, сподели Славчев.

Надявам се на свободната позиция да бъде назначено лице с нужния опит, учебен ценз и познаващо естеството на работата в регионалната администрация, акцентира в писмото си до акад. Николай Денков инж. Славчев. 

Той пое поста наново при започване на август м. година, като преди този момент също бе регионален шеф в интервала май 2021 година – януари 2022 година

Областният шеф на Варна Марио Смърков през днешния ден подаде оставка .

Той посочи, че тя е обвързвана с изказванията, провокирани от неговата заповед за отварянето на крайбрежната алея в града за коли. Смърков напомни, че алеята в действителност е улица съгласно документите на Дирекцията за строителен надзор и районното министерство и като такава би трябвало да бъде налична за придвижване на коли.

Областният шеф уточни, че приема плануваният от " Продължаваме Промяната " за през днешния ден митинг против заповедта му като акт на съмнение от страна на политическа партия, участваща в ръководството на страната, и подава оставка от поста.

Днес регионалният шеф на Габрово Кристина Сидорова е подала своята оставка

със заявление до Министерски съвет на Република България. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на администрацията.

Като главен претекст Сидорова показва, че е изпълнила уговорките си към служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев. “Ролята на регионалния шеф е да привежда на районно равнище държавната политика. Моите възгледи за политика и правилата ми не ми разрешават да продължа да заемам поста с актуалното държавно управление “, сподели за Българска телеграфна агенция Сидорова. 

Сидорова показва своята признателност към всички институции, представители на локалната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и на екипа на Областна администрация- Габрово за положителното съдействие. “Още с встъпването си в служба дадох заричане да работя за развиването на нашата област, само че това би било невероятно без вашия принос. През миналите 10 месеца не изневерих на правилата си и на дадената дума. Вярвам, че поставихме началото на дълготрайни партньорства и планове, които ще допринесат за напредъка на района “, каза още Сидорова.  

С писмо до Министерския съвет регионалният шеф на област Добрич Здравко Здравков подаде оставка, заяви той.

„ Бях назначен от служебния кабинет с министър председател Гълъб Донев и изпълних уговорките, които имах като регионален шеф в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развиване на страната и респективно на област Добрич не съответстват с актуалното ръководство и смятам, че по този начин е най-честно и за двете страни в развой - за мен и сегашния Министерски съвет “, споделя още Здравко Здравков. 

Областният шеф на Велико Търново инж. Георги Гугучков подаде заявление за освобождение от служба ,

оповестиха от регионалната администрация. Заявлението е изпратено до министър-председателя акад. Николай Денков.

„ Като регионален шеф на Област Велико Търново, назначен от служебното държавно управление с министър-председател Гълъб Донев, завършило своята активност на 6 юни 2023 година смятам, че би трябвало да освободя заеманата от мен служба. Изхождайки от нагоре изложеното, апелирам, на идващото съвещание на Министерски съвет на Република България, да бъде освободен от заеманата от мен служба. Пожелавам триумф на ръководеното от Вас държавно управление “, се споделя в заявката. 

Инж. Георги Гугучков бе регионален шеф на Област Велико Търново в четири служебни държавни управления – два пъти в мандата на премиера Стефан Янев, като заемаше длъжността от 20 май 2021 година до 5 януари 2022 година, а по-късно в двата мандата на министър-председателя Гълъб Донев, надлежно от 05 август 2022 година досега.

Областният шеф на Смолян Стефан Сабрутев подаде оставка. Информацията бе доказана за Българска телеграфна агенция от Сабрутев.

В политиката би трябвало да има морал, уточни той. Според Стефан Сабрутев постоянното държавно управление би трябвало да работи за осъществяване на програмата си със собствен екип. 

Областният шеф разяснява за Българска телеграфна агенция, че новото управление на Областната администрация би следвало да продължи работа по значимите цели, свързани с развиването на региона. Сред тях Сабрутев откроява идното разкриване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “, проекти за подсилване на свлачището по пътя Смолян – Мадан и значими инфраструктурни планове.

Областният шеф на Търговищка област Станимир Парашкевов подаде заявление за освобождение от поста

до Министерския съвет, потвърдиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на институцията. 

" Във връзка с образуването на ново държавно управление и провежданата от него държавна политика, смятам за оправдано да бъда освободен от длъжността регионален шеф на област Търговище ", се споделя в претекстовете на Парашкевов.

Станимир Парашкевов управлява институцията в Търговище от 20 май 2021 година. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР