Вместо в посока на успокояване на ситуацията, поведението на албанските

...
Вместо в посока на успокояване на ситуацията, поведението на албанските
Коментари Харесай

Напрежението в Албания расте, възможно е Мета да разпусне парламента

Вместо в посока на усмиряване на обстановката, държанието на албанските водачи води до увеличение на политическото напрежение в страната, написа МИА.

Опозиционната Социалистическа партия внесе искане, подписано от 55 депутати, за уволняване на президента Илир Мета, който пък на собствен ред има възможност да разпусне Народното събрание. Премиерът Еди Рама продължава с предизборните действия, а обединената съпротива разгласи ежедневни митинги в цялата страна.

След подаване на настояването до Народното събрание за уволняване на президента, което се чака доста бързо да влезе в дневния ред, кабинетът на Мета изпрати искане до ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК) Клемент Згури за точния брой на народните представители в сегашния състав на Народното събрание, тяхната цялостна еднаквост и от кои изборни звена идват.

Сутринта, разяснявайки самодейността за неговото уволняване, Мета сподели, че той е определен от парламент, “със сигурност не като този, а от изцяло законен парламент ”, което значи, че непълният парламент е законен за него. В парламентарната зала има 123 места, от общо 140, както би трябвало да бъде.

На поста началник на албанската страна с петгодишен мандат, Мета бе определен от предходния състав на Народното събрание в края на април 2017 година и пое поста през юни.

Междувременно министър председателят и водач на социалистите Еди Рама не се отхвърля. Избирателната коалиция “Алианс за европейска Албания ”, водена от социалистите, продължава изрично с предизборните действия, като твърди, че на 30 юни ще се проведат локални избори.

От друга страна, обединената албанска съпротива през днешния ден съобщи, че продължава “много по-силно ” с митингите. Те ще се проведат във всички градове на страната и евентуално през идната събота ще бъде проведен огромен “национален митинг ”, който ще бъде девети подред. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР