Вместо успокоение новите назначения в газовото дружеството предизвикаха нови проблеми.

...
Вместо успокоение новите назначения в газовото дружеството предизвикаха нови проблеми.
Коментари Харесай

"Булгаргаз": Сблъсък за три милиарда лева

Вместо утешение новите назначения в газовото сдружението провокираха нови проблеми. Рискът е страната да остане без нов контракт за доставки и на пазара да се настанят други играчи. Правителството дава обещание освен да не допусне сходен процес, само че и да понижи цените на газа.
Три милиарда лв.. Горе-долу на толкоз се прави оценка газовият пазар в България за предходната година. А това е задоволително огромен залог, с цел да може промяната на изпълнителния шеф на държавния монополист " Булгаргаз " да провокира същинско разтърсване на политическата сцена.

През последния месец държавното управление на ръководещата четворна коалиция направи десетки смени в разнообразни браншове - АПИ и " Автомагистрали ", ТОТО-то, Агенцията за публични поръчки, организацията по храните, ДНСК, районни структури на Национална агенция за приходите, в Регионална инспекция за опазване на околната среда и т.н, и така нататък Но нито една от тях не наложи министър председателят Кирил Петков да дава специфични пояснения и да пази промените. С " Булгаргаз " обаче се случи тъкмо това.

" Аз стоя зад тезата, че в случай че те (предишното управление на газовото сдружение - бел. авт.) си бяха свършили работата както би трябвало, цената на газа нямаше да се увеличи с 30% ", опита да стимулира решението за рокадата Петков. И продължи: " Ще създадем същинско следствие на проблема, тъй като просто уволняване за някого, който е нанесъл вреда, няма по какъв начин да стане - би трябвало да си понесе отговорността. "
Реклама
Доколкото обаче цената на газа е прецизно контролирана и зависи в доста дребна степен от решенията на самото " Булгаргаз " и доста повече от интернационалните пазари и напрежението по оста НАТО - Русия, кадровите промени получиха и различен прочит. А точно преразпределение на газовия пазар в страната. Заговори се даже за връщане на медиаторите в бизнеса, които купуват газа от Русия и го препродават на вътрешния пазар. Темата провокира остри мнения и от страна на президента Румен Радев, като даже се наложи по-късно и самият министър председател и министърът на енергетиката да изясняват, че няма разкол сред " Дондуков " 1 и 2.
Кой кого сменя
Самата промяна на управлението на " Булгаргаз " не беше изненадващата. Атаките против досегашния изпълнителен шеф Николай Павлов бяха ежедневие и идваха от съвсем всички страни на ръководещата коалиция. Мотивът беше главно един - нарасналата на 1 януари цена на газа с 30%. Всъщност няма да е учудващо даже в случай че Министерство на вътрешните работи още в идващите дни арестува или най-малко притегли на разпит Павлов. Затова даже загатна вътрешният министър Бойко Рашков: " Със сигурност мога да каже, че ще има най-малко един обвинен върховен административен чиновник ", съобщи той в сряда след съвещанието на Министерския съвет.

Напълно непредвиден обаче се оказа изборът за нов изпълнителен шеф - Людмил Йоцов. Той идва от управлението на " МЕТ енерджи трейдинг България ", което е част от швейцарската група MET - близка до " Газпром " компания с маджарски корени, швейцарска регистрация и бизнес в Югоизточна Европа, обвързван точно с експанзията на газовите пазари.

Любопитното тук е, че Павлов е някогашен длъжностен министър от първия кабинет на Румен Радев и въпреки да беше назначен от ГЕРБ в " Булгаргаз " през 2016 година, се смяташе за неутрална фигура. Това обаче даде опция на някогашният министър председател Бойко Борисов да каже, че " Промяната " изчегъртва хората на Радев. Самият президент пък стегна тона си към държавното управление, като съобщи, че то би трябвало да подсигурява сигурността на газовия пазар и цените на крайните консуматори, без да позволява намесата на медиатори в бранша.
Реклама Какви са рисковете
Всъщност рокадата в " Булгаргаз " е от основно значение тъкмо в този миг, само че не поради цената на газа - от 1 февруари тя по този начин или другояче се намали с 18%. Много по-важното е, че имено в този момент би трябвало да се стартират договаряния с съветската " Газпром " за нов дълготраен контракт за доставки - актуалният изтича в края на тази година.

А това, че новият шеф Людмил Йоцов идва от МЕТ, която има общи бизнес инициативи с " Газпром " и е единствената друга компания, резервирала потенциал по " Турски поток " през България, може да се пояснява по няколко метода.

Оптимистите, споделят, че това е добър коз за идните договаряния с " Газпром " и страната ни може да получи по-добри условия, в случай че " Булгаргаз " се оглавява от човек, на който Москва може да има доверие. Песимистите считат, че това е троянски кон на руснаците, който ще им подари вътрешния пазар. Това може и да е човек, който няма да посмее да спори с руснаците и България може да се окаже с неблагоприятен или даже с никакъв дълготраен контракт за доставки след края на годината. Има и опасения, че компанията МЕТ може да стане медиатор на " Газпром " при доставките на газ за България.

Всяка от тези хипотези е допустима. Правителството, несъмнено, отхвърля всичко с изключение на оптимистичната интерпретация. В отбрана на Йоцов, въпреки и не персонална, се оповестиха както министър председателят Кирил Петкова, по този начин и енергийният министър Александър Николов. Самото официално предопределение на Йоцов идва от съвета на шефовете на БЕХ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Компании 1 Енергетика 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Медиа и реклама Реклама
До публицистичното привършване на броя (2 февруари) измененията в " Булгаргаз " към момента бяха вписани в Търговския указател, заради което Йоцов отхвърли коментар.

Опозицията обаче не изпусна мотива да нападне новото държавно управление. " Целта е газовият пазар да се раздели и да го вземат медиаторите. За " Булгаргаз " ще остане единствено " Топлофикация София " и другите клиенти, които не заплащат, а всички платежоспособни клиенти ще отидат при частните търговци ", съобщи пред bTV Делян Добрев от ГЕРБ, който е някогашен енергиен министър и някогашен ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание.

За да се случи сходно нещо обаче, е нужно " Булгаргаз " или да доставя газа на по-висока от пазарната цена, с цел да не е прелъстителен за частните клиенти, или да няма задоволително количества газ. И двете хипотези са вероятни, в случай че не бъде подписан нов дълготраен контракт с " Газпром ". От това изгода ще имат както някогашната компания на Людмил Йоцов - МЕТ, която е огромен състезател в търговията с природен газ, по този начин и локални търговци като " Овергаз " на Сашо Дончев, който преди година разгласи партньорство американската Linden Energy за доставка на LNG, " Енергико трейдинг България " на Валентин Златев, с което доставя газ на нефтената рафинерия край Бургас, или пък друга американска компания - Kolmar, която също има ползи към българския пазар.

Сега всички те доста мъчно могат да се конкурират с " Булгаргаз ", защото без дълготраен контракт търговците би трябвало да обезпечат газа от европейските тържища. А той е доста по-скъп. Или казано по различен метод - в случай че държавният газов снабдител излезе от пазара или единствено свие мощно присъединяване си, мястото му ще бъде запълнено от компании, които работят напълно на пазарните цени. По принцип либерализация на бранша е хубаво нещо и България би трябвало да се стреми към това - колкото повече и по-различни снабдители, толкоз по-добри цени и сигурни доставки за потребителите. Но защото българският пазар е извънредно дребен (особено без топлофикациите), той елементарно може да бъде разпределен межди няколко локални търговеца и резултатът ще се загуби .
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
При другата допустима догадка, в която идват медиаторите, вместо " Булгаргаз " да купува газ непосредствено от " Газпром ", от Азербайджан или да внася LNG през Гърция, това ще се прави от частни компании, които ще му препродават съответните количества.

" Такива медиатори имаше до 2012 година и с доста старания първият кабинет " Борисов " съумя на третата година да приключи взаимоотношенията с тях, и то тъй като изтече договорът ", напомни още Добрев.

След премахването на медиаторите и сключването на настоящия контракт с " Газпром " цената на природния газ се намали с 22%. Тогава медиатори бяха " Винтерсхал " и " Овергаз инк " - те купуваха газ от " Газпром " и го препродаваха на " Булгаргаз ".

Новото управлението на държавния газов снабдител ще би трябвало да води и договаряния с Азербайджан. От една страна, държавно управление желае да усили доставките още в този момент, а от друга - газовата връзка с Гърция е малко евентуално да проработи на 1 юли, както е по проект, и ще се наложи ново отсрочване и предоговаряне на доставките.
Новите в съвета на директоритеОсвен Людмил Йоцов за членове на съвета на шефовете са препоръчани още някогашен народен представител от " ИТН ", някогашен юрист на " Булгаргаз ", както и двама малко известни предприемачи, които нямат най-малко обществен опит в газовата сфера.Партийната фигура от Има Такъв Народ е Антон Адамов. На изборите през април 2021 година Адамов размести листата на Има Такъв Народ в последния миг и откакто тя беше към този момент импортирана в РИК в 24-ти изборен регион в София. Тогава изненадващо името му беше в допълнение включено, като беше подложен на трето място в листата.Преди да влезе в политика, до април 2021 година Адамов е бил притежател и шеф на компанията " Театро бийч " - Царево, която е управлявала нощни заведения и питейни заведения.В новия съвет на шефовете на държавния газов снабдител влиза и Анжела Славова, която до неотдавна беше юрист на " Булгаргаз ". Останалите попълнения са Иван Топчийски и Стефан Войнов. Първият има забавна кариера, ориентирана най-много към медицината, като е управлявал медицински център " Оксиком " - Бургас. Преди това е работил като инспектор в КПМГ - България, след което е финансов шеф на групата " Нет Инфо ", а през 2012 година Топчийски стартира работа в централата на " Meрк " - най-старата химико-фармацевтична компания в света. Войнов пък е съучастник в " Нет инвестмънт ", която е изпълнявала публични поръчки на " Мини Марица-изток ", само че съгласно Търговския указател се занимава с обработка на аграрни земи, търговия и хотелиерство. Най-видимият бизнес на Войнов през годините беше операторът " Нет 1 ", който той сътвори, само че поради задължения към ПИБ му беше взет. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР