Вместо строфата Stand by me (Застани до мен“), изпята от

...
Вместо строфата Stand by me (Застани до мен“), изпята от
Коментари Харесай

Боно, който пя в киевското метро за свободата на Украйна

Вместо строфата Stand by me („ Застани до мен “), изпята от десетки именити артисти от последните 60 години, той изпя Stand by Ukraine („ Застани до Украйна “). Изпълнението му беше изненадващо, без никакви формалности и условия, присъщи за рок звезди от неговия диаметър.

Целта беше една – да изкаже поддръжката си за Украйна и да насочи международното внимание към страданието на хората, породено от съветската военна инвазия.

На 8 май вокалистът на U2 Боно Вокс дружно с китариста на групата Дейв „ Едж “ Евънс и фронтмена на украинската тайфа „ Антитила “ Тарас Тополя изнесоха концерт на метростанция в Киев, която беше превърната в бомбоубежище поради въздушните офанзиви на съветската войска против столицата.

„ Вашият президент води света в идеята на свободата в този миг. Народът на Украйна не просто се бори за личната си независимост, вие се борите за свободата на всички нас, които обичаме свободата “, сподели Боно.

Макар на непредвидения концерт да участваха единствено към 100 души, видеокадрите от осъществяването бяха гледани и споделени от милиони в обществените мрежи.

Русия продължава да бомбардира Украйна, само че всекидневният живот е отчасти обновен в Киев – въпреки и под непрекъснатите звуци на предупредителни сирени.

„ Вие най-сетне ще бъдете свободни. Те могат да ви вземат животите, само че не могат да ви вземат гордостта “, окуражаваше Боно присъстващите.

40-минутният сет включваше шлагери като “With or Without You ” и „ Angel of Harlem ”. Тарас Тополя пя паралелно с Боно, облечен във военна униформа, тъй като е доброволец в украинската войска още от първите дни на войната.
 Вокалистът на украинската тайфа
Това не е първият път, в който Боно подхваща акции в поддръжка на човешките права по света. Още през 1984 година той става представител на NetAid – организация с идеална цел, учаща младите по какъв начин да се борят с бедността.

От 1999 година насам той взе участие в множеството стратегии за унищожаване на задълженията на Третия свят, както и за подкрепяне на Африка, привличайки на своя страна доста холивудски звезди и шоумени. През декември 2005 година Боно е на корицата на Time като един от „ положителните самаряни “ дружно с Бил и Мелинда Гейтс.

Ирландците от U2 взаимно пък са носители на премията „ Ambassador of Conscience ” („ Посланик на съвестта “), която се връчва от „ Амнести Интернешънъл “ на групи и персони, които съумяват да свържат изкуството с битката за човешките права.

Истинското име на Боно е Пол Дейвид Хюсън. Той е роден на 10 май 1960 година в ирландската столица Дъблин. Баща му е католик, а майка му – протестантка и той е отгледан със мощна религиозна религия като член на Ирландската черква. Започва да се увлича по музика, когато губи майка си и дядо си на 15-годишна възраст. През 1976 година дава отговор на публикация, пусната от Лари Мълън Джуниър, за съставяне на група. Същата публикация виждат и Едж и Адам Клейтън, след което четиримата образуват U2.
 Накрая на концерта до Боно застанаха украински военни
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР