Вместо с 3.9 млрд. лв., на прощаване вицепремиерът и министър

...
Вместо с 3.9 млрд. лв., на прощаване вицепремиерът и министър
Коментари Харесай

За сбогом: Гроздан Караджов иска 420 млн. за гладните бебета“

Вместо с 3.9 милиарда лева, на сбогуване вицепремиерът и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов желае да зареди с 420 млн. лева " гладните бебета ", по думите на премиера в оставка Кирил Петков, с поправки на общински пътища и ВиК планове.

Предлага се средствата да бъдат обезпечени посредством пренасочване на пари от бюджета на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ), който за тази година е рекордните 2.2 милиарда лв.. От тях към 31 май са изхарчени единствено към 673 млн. лева, по данни на финансовото министерство.

Основната част от тези пари - към 650 млн. лева, са отишли за разплащането на 50% от претендираните от пътните строители над 1.2 милиарда лева по договорите за настоящ ремонт и поддържане. Останалите 23 млн. лева са изхарчени за ново строителство на пътища през тази година.

Докладът на Гроздан Караджов до Министерския съвет за въпросните 420 млн. лева е оповестен на страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Пренасочването на парите може да стане единствено с позволение на държавното управление, защото министър председателят в оставка Кирил Петков издаде заповед, с която иззе огромните заплащания от Караджов. Към момента районният министър в оставка има право да се разпорежда със суми под 900 000 лева

Докладът на Караджов е по отношение на стихотворец от него ангажимент към Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) още през февруари. Първоначално той разгласи, че новата общинска стратегия ще бъде с бюджет от 1 милиард лв., само че по-късно сумата бе понижена на половина. Парите трябваше да бъдат отпуснати при актуализацията на бюджета, само че това не беше направено.

Нещо повече – поисканите тогава от Караджов (и надлежно от " ИТН " ) 3.9 милиарда лева от актуализацията на бюджета стана причина за раздора в ръководещата коалиция, довела до рухване на държавното управление. Както се изрази Кирил Петков, районният министър е изискал тези пари да отидат при осем индивида, " бебета на Гроздан ", само че отводът това да стане взриви обединението и държавното управление беше свалено от власт. 8 компании, така наречен " бебета на Гроздан " по думите на Кирил Петков, което взриви обединението и държавното управление беше свалено от власт.

От оповестения в този момент отчет на Гроздан Караджов излиза наяве, че се прави финален обезверен опит за зареждане на компаниите от " пътния картел ", разясниха пред Mediapool строители и депутати, които не пожелаха да бъдат представени.

Именно заради тази причина най-вероятно държавното управление няма да позволи изразходването на целия размер от средства. Още повече, че двамата заместник-министри на районното развиване, назначени от Кирил Петков, на процедура са пренебрегнати от работата в Министерство на регионалното развитие. В същото време Гроздан Караджов продължава да работи със заместник-министрите на районното развиване, които бяха уволнени от премиера, само че в този момент Караджов ги е назначил са свои съветници. Това бе доказано от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие пред Mediapool.

" Докладът на вицепремиера в оставка Гроздан Караджов постъпи в Министерството на финансите през днешния ден ( 11 юни - бел. ред). Предстои да се срещнем с него. Детайлно ще бъде прегледан всеки един обект, за който се желае финансиране. Ще се ревизира дали обектите не са получили такова по друга стратегия, както и дали няма приключени измежду тях ", изясни заместник-министърът на финансите Андрей Цеков пред Mediapool.

От НСОРБ споделиха пред Mediapool, че към момента не са се срещнали с отчета и все още нямат формален коментар за определените за финансиране обекти.

" Гладните бебета на Гроздан "

От оповестения от Министерство на регионалното развитие отчет прави усещане, че описът е небалансиран - в някои области и общини се финансират по няколко обекта, до момента в който в други райони няма препоръчан нито един обект.

Освен това в оповестените таблици липсват имената на определените реализатори, като най-вероятно това не е инцидентно.

Например първите 9 места при ВиК плановете са окупирани от община Благоевград за към 3.7 млн. лева По информация на строители договорът за тяхното осъществяване е с компании от кръга на " Грома Холд ", получили огромни задатъци за строителството на " Хемус ".

Другите печеливши общини са Варна, Горна Оряховица и Иваново за ремонт на общински пътища. Причината е, че трите общини имат рамкови съглашения със строители. Доклад на Агенцията по публичните поръчки демонстрира, че ремонтите с рамкови съглашения са по-скъпи с до 3 пъти по отношение на тези, направени от компании определени с социална поръчка.

За пътищата във Варна и Горна Оряховица се грижи " Пътни градежи Велико Търново ", която е на някогашния пътен началник от времето на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи Велико Желев, който също получи солидни задатъци за градежа на автомагистрала " Хемус ", а вътрешният министър в оставка Бойко Рашков сподели, че куфарите с пари са отишли при един " популярен и жилест " строител.

По информация на строители за някои от обектите има посочено, че има определен реализатор, само че на процедура процедурите към момента не са завършили.

Друг любопитен подробност е, че Гроздан Караджов пуска отчета с желаното финансиране за общините в миг, когато и от Министерството на финансите са поискали от локалната власт да им показа лист с трите най-важни инфраструктурни обекта за общината, както и за финансиране на просветителна инфраструктура. Целта е била да се изготви 3-годишна финансова стратегия, която да се извършва.

На процедура върви надцакване сред Министерство на регионалното развитие и финансовото министерство кой е по-по-най, разясниха импровизирано кметове.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР