Вместо милионерка продължавам да работя в мандра и да живея

...
Вместо милионерка продължавам да работя в мандра и да живея
Коментари Харесай

Последните милионери от Национална лотария: Да спечелиш толкова пари, а един лев да не вземеш

 Вместо милионерка не преставам да работя в мандра и да пребивавам със заплатата си. Побърквам се, не устоявам! Това шанс ли е? Това сподели  Иваничка Христова от севлиевското село Градница, която е последната печелишва от " Националната лотария ".

" " потърси няколко " милионери " след решението на съда да разгласи в неплатежоспособност " Ню геймс " - компанията, обвързвана с Васил Божков. В последните години десетки българи изпитват голямо благополучие да схванат, че търкайки талончета, са спечелили колосални суми. Съдбата им се прекатурва за броени дни, когато при започване на 2020 година проверяващи погват хазартния необут Васил Божков, а
лотарията бива одържавена със закон.

Точно по това време Иваничка си купува билет " Златните пирамиди. Съкровищата на фараона " и схваща, че печели огромната премия от 2 милиона лв.. На 11 февруари предходната година тя потегля от родното си село за София, където подписва протокол, по силата на който облагата би трябвало да бъде изплатена от уредника по следния метод: 200 бона да й се платят в границите на 30 дни, а останалите 1,8 млн. лева да й се изплащат в продължение на 20 години по 90 хиляди. Снимат я с чека, само че фрагментът не вижда бял свят. Организаторите й споделят, че няма потребност да пътува отново до София, тъй като предаването, в което демонстрират печелившите, е спряно.

" Като им споделих на родителите ми, че съм спечелила, те толкоз се зарадваха. Сега се надяват най-малко някой лев да ни дадат ", споделя Иваничка. Тя си показва, че случилото се ще промени живота й. Вместо това продължава да се труди в мандра в Севлиево. Младата жена признава, че я обезсърчават мненията на всички към нея, че няма да вземе нищо от облагата си. " Много хора се майтапиха с мен. Подвикваха ми " милионерке ", споделя Иваничка.

Тя не оставя нещата по този начин и се подрежда измежду кредиторите, които търсят пари от сдружението. " Оказа се, че в сметките му има единствено 6-7 милиона. Трябвало да има и специфичен фонд за нашите награди, а се разбра, че подобен не съществува. Не се знае какъв брой време ще се проточат делата, само че няма да ни дадат нищо, до момента в който не се схванат с страната ", счита младата жена от с. Градница.

На опашката на кредиторите се записва и известният юрист от Троян Захари Велев. През 2017 година той печели 720 хиляди лв. от билет " Печалба за цялостен живот: 20 години по 3000 лв. на месец ". До началото на януари 2020-а взима общо 96 хиляди лв., като уредниците би трябвало да му платят още 624 бона.

Вместо да живее умерено със извоюваното, Захари Велев продължава да се занимава с наказателни каузи, само че признава, че в Троян няма доста работа като юрист и по тази причина постоянно му се постанова да пътува до други градове. " Разчитаме на българския съд ", отбелязва пред " България през днешния ден " юристът.

Той акцентира, че исковете на страната към " Ню геймс " са на стойност над 200 милиона лв., само че по сметките му единствено 4 милиона е сумата, която би трябвало да се заплати на държавните институции. Това е по този начин, тъй като сумата в желае не е за налози, а за такси, чиято отминалост е 6 месеца. Затова Захари се надява по-голямата част от претенциите на страната да отпаднат в съда, с цел да могат печелившите да си получат парите. Така ще могат участници в
лотарията и снабдители на билети да си получат сумите, които възлизат на към 34 милиона лв. съгласно съдебно-счетоводната експертиза.

По думите на Велев огромна част от сътрудниците му по орис, спечелили от " Националната
лотария ", са теглили заеми, с цел да си купят жилище или автомобил. Те са били сигурни, че всеки месец или години ще им капят пари, и по тази причина са теглили по-големи суми, които им трябвали за грандиозни покупки. Сега са останали с пръст в уста след развоя с компанията уредник и оповестяването й в неплатежоспособност.

Потърпевш от проблема е и 49-годишният Станимир Димитров от Севлиево, който има личен автосервиз. През 2018 година той печели 1 милион лв. от билет " Коледен календар ". Тогава прави сметка, че с парите ще погаси заемите си, ще влага в бизнеса си и ще поддържа децата си. Плановете му се объркват с банкрута на
лотарията. Все отново съумява да вземе 240 хиляди лв.. Една четвърт от милиона.

" Имам вяра, само че страната ни е такава. Ще се надявам до последно ", споделя Станимир. Той първи пуска иск да бъде вписан като заемодател. За задачата заплаща на два екипа юристи.

" Към моя иск се причислиха още трима-четирима печеливши, а в този момент могат да се причислят и останалите ", разяснява предприемачът след развоя на делото.  Той е безапелационен, че с останалите " милионери " са длъжни да опитат да си вземат парите.

" Хората нямат една стотинка. Взеха заеми да строят, а в този момент всичко завършва. Уж всичко несъмнено, а най-после - нищо ", показва Станимир Димитров. Ощетени желаят истина Близо 60 наброяват " милионерите " като Станимир, Захари и Иваничка, които са ощетени след банкрута на " Ню геймс ".

Те се сплотяват в обществените мрежи и основават група " Правда ", в която обменят информация и скъпи препоръки за общия си проблем. Надяват се да получат правдивост и да си вземат извоюваните пари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР