Вместо игла се използва струя въздух, която прокарва препарата през

...
Вместо игла се използва струя въздух, която прокарва препарата през
Коментари Харесай

Започнаха тестове на ваксина срещу Covid-19, която се поставя без игла

Вместо игла се употребява бликам въздух, която прокарва препарата през кожата
Даден е старт на тествания на нова ваксина против СOVID-19, която се слага без игла. Тя е създадена от университета в Саутхемптън и може да даде „ широкообхватна отбрана “ против другите разновидности и бъдещи варианти на ковид, оповестяват английските медии.

За да бъде сложена имунизацията, вместо игла се употребява бликам въздух, която прокарва препарата през кожата.

„ Това не е просто „ следващата “ ваксина против ковид, имайки поради, че сега в полезрението си имаме както разнообразни разновидности на COVID-19, по този начин и бъдещи варианти. Тази технология може да обезпечи широкообхватна отбрана на голям брой хора по целия свят “, разкри Саул Фауст, основен клиничен откривател и шеф на Центъра за клинични проучвания в Саутхемптън.

Докато множеството съществуващи ваксини против COVID-19 употребяват РНК технология за шиповия протеин, създадена въз основата на първите случаи на вируса, открити през януари 2020 година, технологията DIOSvax, употребена за новата ваксина, има за цел да планува по какъв начин вирусът може да мутира, като й разрешава да се насочи към зараждащи разновидности.

Ваксината, която се ползва посредством въздушна бликам, е създадена от проф. Джонатан Хийни от университета в Кеймбридж. Той е и основен изпълнителен шеф на биотехнологичния стартъп DIOSynVax. В клиничните ѝ тествания са включени участници на възраст сред 18 и 50 години.

„ Тъй като се появяват нови разновидности и имунитетът стартира да отслабва, ние се нуждаем от по-нови технологии. Жизненоважно е да продължим да създаваме ново потомство ваксини, подготвени да ни оказват помощ да се предпазим от идващите вирусни закани. Нашата ваксина е новаторска, както във връзка с метода, по който приготвя имунната система да реагира, с по-широк предпазен отговор на коронавирусите, по този начин и във връзка с това по какъв начин се слага “, изясни доктор Хийни.

Вече съществуващите ваксини употребяват гени, взети от протеина на вируса, с цел да кодират антигени, които карат имунната система да създава антитела.

В новата ваксина се употребяват способи за подражаване на по-широкото семейство антигени на ковид, с които откривателите се надяват да обезпечат по-голяма отбрана. Задвижвана от пружина, струйна инжекция вкарва препарата в кожата, предлагайки опция на хората, които се опасяват от инжекции.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР