Вместо до 10 февруари включително грипната ваканция свършва на 9-и. Анализът

...
Вместо до 10 февруари включително грипната ваканция свършва на 9-и.
Анализът
Коментари Харесай

Излязохме от грипа в Пловдив

Вместо до 10 февруари в това число грипната почивка свършва на 9-и.

Анализът на РЗИ-Пловдив сочи сериозен спад на заболеваемостта, което ни разрешава да съкратим превантивните ограничения,  съобщи регионалният шеф Ангел Стоев

Осреднените данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни болести на територията на Пловдивска област сочат сериозен спад във всички възрастови групи, което ни дава съображение да съкратим периода на грипната зараза.

Превантивните ограничения падат от 9 февруари, заяви Стоев след взаимно съвещание на Областния действен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив.

„ Има  спад на заболеваемостта, както при децата, по този начин и при възрастните над 65 години. В момента сме на равнища на заболеваемост, които разрешават ограниченията да се анулират предварително. Това се дължи на съответните и навременни ограничения, подхванати от щаба против разпространяването на грип и остри респираторни болести “, изясни шефът на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева.

„ Смятаме, че към този момент не е належащо да задържаме прегледите на здравите бременни дами и деца, както и имунизациите. Общопрактикуващите лекари също регистрират сериозен спад на болните “, съобщи и зам.-председателят на РК на БЛС доктор Христо Дипчиков.

По данни на ръководителя на инфекциозна клиника към УМБАЛ „ Св. Георги “ доцент доктор Олиана Бойкинова към днешна дата при тях има единствено 10 пациенти с коронавирус и четирима с грип вид „ А “, което демонстрира, че заболяванията  протичат без съществени затруднения.

На база изразените мнения беше взето единомислещо решение краткотрайните противоепидемични ограничения на територията на област Пловдив да бъдат анулирани, считано от 09.02.2023 година като се позволяват:
Плановите съвещания на здрави бременни дами и деца. Профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации, които се правят от общопрактикуващите лекари. Свижданията в лечебните заведения и визитите на външни лица в обществените домове и домовете за резидентна грижа.
Препоръчва се да продължи провеждането на прецизен всекидневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата болни лица от личния състав. Засилена настояща стерилизация на повърхности, играчки и други и постоянно проветряване на пространствата.

РЗИ-Пловдив следва да издаде заповед за анулация на противоепидемичните ограничения на територията на Областта.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР