Вместо да се погрижи за независимия културен сектор и артистите

...
Вместо да се погрижи за независимия културен сектор и артистите
Коментари Харесай

Сдружение “Зограф“ скочи на Минеков: Министърът на Радев си организира екскурзия на държавни разноски до Париж

Вместо да се погрижи за самостоятелния културен бранш и артистите на свободна процедура, в разгара на четвъртата COVID-вълна служебният министър Велислав Минеков си провежда екскурзия на държавни разходи до Париж, с цел да си направи селфита и фотоси за спомен пред “опакованата “ Триумфална арка, установяват с отвращение от неправителствената организация, пишат от съдружие “Зограф “.

“Обещанията, че министерството на културата най-накрая ще извърши задължението си да изготви Регистър на заетите в самостоятелния културен бранш и артистите на свободна процедура у нас, които са измежду най-засегнатите от ограниченията за ограничение разпространяването на ковид, по този начин и си останаха единствено и само в областта на голите обещания “, декларират от съдружие “Зограф “.
свързани новини44714на 06.10.2021
Безхаберието и бездействието, демонстрирани от служителите в Министерството на културата, за следващ път демонстрира, че свободните актьори - музиканти, артисти, художници, писатели и сценаристи, все по този начин скандално са подценявани от властимащите, означават от гражданското съдружие.

Липсата на настоящ Регистър на артистите и създателите на свободна процедура при сегашната усложнена епидемиологична конюнктура, провокирана от навлизането ни в най-критичната фаза на четвъртата Коронавирус вълна, освен заплашва активността на целия самостоятелен културен бранш, само че и безусловно слага под въпрос оцеляването му, защото неговите представители не са наети на непрекъснати трудови контракти, не са и чиновници на културни институти на обществена прехрана с обезпечени заплати и бонуси, заради което в разгара на пандемията не могат да получат съответна финансова поддръжка от страната, акцентират от “Зограф “.

“В тази връзка настояваме служителите на бул. “Александър Стамболийски 17 “ да излязат от своя латентен сън и да изготвят в най-кратки периоди въпросния Регистър, с цел да могат още тази есен артистите и създателите на свободна процедура у нас да разчитат най-малко на една алегорична помощ от страна на държавните институции “, акцентират от гражданското съдружие.

От “Зограф “ упорстват също по този начин министър Велислав Минеков да прояви най-малко дребна, обикновена съпричастност към проблемите на самостоятелния културен бранш и да ограничи краткотрайно най-малко от кумова срама служебните си командировки в чужбина, пътните и дневните за които, както е известно, са напълно от джоба и за сметка на българския поданик.

“Не разбрахме какво наложи служебният министър на културата посред пандемията да бие път чак до и да разпраща по медиите и на отрасловите публицисти информация какви фотоси за спомен си е направил пред “опакованата “ по план на Кристо и брачната половинка му Жан-Клод Триумфална арка “, означават от съдружие “Зограф “.

“Откъдето и да я погледнеш, въпросната служебна командировка на господин Минеков до Франция със селфитата му до Триумфалната арка наподобява като една приятна екскурзия на гърба на данъкоплатците и е индикативен образец за нецелесъобразно харчене и пилеене на обществени средства от властимащи “, заключават от сдружението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР