Вместо да помогнем на нашия съсед /Република Македония - бел.ред./

...
Вместо да помогнем на нашия съсед /Република Македония - бел.ред./
Коментари Харесай

Кметът на Солун: Гърция се държи безобразно спрямо Македония, губим достойнството си пред ЕС и НАТО


Вместо да помогнем на нашия комшия /Република Македония - бел.ред./ ние ги наскърбяваме с думи като роми от Скопие.

Това сподели кметът на Солун Янис Бутарис във връзка разногласията сред Република Македония и Гърция. "Ние ще загубим доста неща. Ще загубим достолепието си в НАТО и Европейски Съюз. Не оказваме помощ на нашия комшия, който се лута като малко дете в търсене на своята еднаквост. А, в действителност ние какво вършим? Ние ги псуваме и ги назоваваме роми от Скопие. На какво наподобява това нещо", сподели Бутарис пред локалните медии.

Според него "преговорите се водят от държавното управление /в Атина – бел.ред./ и никой няма право, в това число и той да споделя по какъв начин да се водят тези преговори". Бутарис още веднъж акцентира, че е належащо да се реши разногласието за името.

"Моята позиция по този въпрос е да се одобри название според решенията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година. Второ, би трябвало да се извършват условията от Временното съглашение - там ясно е написано отвод от всевъзможни иредентистки прояви. Всичко това да се извърши в две етапи. През първата да се реализира съглашение за името, а във втората - в интервал от 3 или 5 години да се изпълнят отговорностите от краткотрайното съглашение. Не е елементарно да промениш учебниците. В продължение на 100 години те се назоваха македонци", сподели още кметът на Солун Янис Бутарис. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР