Вместо да обещае победа, Тръмп по-скоро се страхува от поражение.

...
Вместо да обещае победа, Тръмп по-скоро се страхува от поражение.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Дали Западът има волята да оцелее

Вместо да обещае победа, Тръмп по-скоро се опасява от проваляне. Още по тематиката
И още: ГДБОП няма да може да ни шпионира чатовете; Турция все по-дръзко се меси у нас

И още: Вашингтон може да извоюва отстъпки за Украйна; Монументите на Червената войска са знак на окупация
Речта на Тръмп във Варшава

Дали Западът има волята да оцелее

Във Варшава Доналд Тръмп съобщи самоуверено: " Основният въпрос на нашето време е дали Западът има волята да оцелее ". Казвайки това, той показва новооткритото от неговата администрация предпочитание да запази американските алианси от епохата след студената война, въпреки цената да е предефиниране на самото разбиране за Запад.

В разгара на студената война " Западът " означаваше така наречен свободен свят – демократичният либерален ред. Но за разлика от XIX век, когато " бремето на белия човек " обозначаваше и гордостта от своето място, през днешния ден надвиват " страховете на белия човек ".

След изчитането на речта на президента Тръмп във Варшава човек може да си показа по какъв начин бъдещите историци, до момента в който се ровят в президентската библиотека на Тръмп, откриват две къси, недатирани частни отзиви, адресирани до 45-ия президент. Автор на едното е Стивън Банън, неговият основен политически консултант, а на другото – Х. Р. Макмастър, неговият консултант по националната сигурност.

В този утопичен сюжет Банън приканва президента да провокира желанието на европейците да продължат да живеят под отслабващия терор на политическата уместност. " Накарайте ги да осъзнаят, че Западът е под блокада, че е заплашен от радикалния ислям и че в случай че желае да оцелее, би трябвало да се върне колкото се може повече към своята християнска еднаквост. Кажете на европейците, че имаме потребност от Бог, в случай че те към момента помнят какво е Бог ".

Второто мнение, написано от Х. Р. Макмастър, мъчно би могло да бъде по-различно по своя звук и жанр. " Американското водачество в света и нашата лична сигурност зависят от способността ни да съхраним нашите алианси след студената война ", упорства той. Според него във време, когато американското водачество е изложено на предизвикването на надигащите се сили, основната заплаха е в това съперниците на Америка да се опитат да тестват стабилността на алианса, като дестабилизират дребните и междинните американски съдружници в периферията на съюза. Х. Р. Макмастър поучава президента Тръмп да произнесе своята епохална тирада във Варшава или в балтийските страни, като акцентира на непоклатимата американска обвързаност към член 5 от контракта за НАТО, който задължава страните членки към групова защита.

Накрая президентът Тръмп произнася и двете мислени речи, обединени в една. И това проработи. Онова, което прави усещане в речта на Тръмп, не е нито неговият постоянно представен нелиберализъм, а дълбокият му скептицизъм за бъдещето на Запада. Той бе определен с обещанието да възвърне американския триумфализъм, но в този момент наподобява по-скоро налегнат от страха от проваляне. Обещава на своите слушатели не " победа " на Запада, дава обещание им, че Западът в никакъв случай няма да бъде пречупен. Америка и Европа могат да се окажат в позицията на човек, който дотолкоз се опасява от гибелта, че най-после взема решение да се самоубие.

--------Масовият руснак по Черноморието е представител на тамошната междинна класа.

Черноморска губерния

Руските туристи не са зло, а клиенти

Фотограф:
" Руска окупация! " - ще чуете постоянно, когато става дума за съветските туристи и заселници по българското Черноморие. Погледнато обективно, съветските туристи и заселници не са нито по-лоши, нито по-добри от германците и скандинавците или от все по-многобройните румънци, поляци и чехи. Хората заплащат за почивката си, харчат пари в курортите, а някои и купуват парцели, каквито българите интензивно строят и оферират за продажба.

Сред предубежденията към руснаците постоянно ще чуете обвиняването, че са пияници. Да, мнозина от тях не са врагове на алкохола. Но белким немските или британските младежи в Слънчев бряг и Златни пясъци са членове на трезвенически сдружения?

" Руснаците са простаци, нямат никакви маниери! " - бърчат нос много българи, когато на прилежащата маса в плажното капанче се настани съветска компания. Но същото може да се каже и за част от по-зле възпитаните и по-необразовани туристи от Западна и Средна Европа, които също сядат на първата си бира още в 9 часа сутринта. Да не приказваме пък за някои български туристи, представители на друг антропологичен тип, които народът благо назовава мутри и мутреси и които по плажовете оставят след себе си необятна следа от пластмаса, мазна хартия и олигавени с червило цигарени угарки.

Всъщност всеобщият съветски екскурзиант по българското Черноморие е елементарен и приветлив човек, представител на тамошната междинна класа. На плажа към момента ще видите даже руснаци, които четат книга - екзотична панорама измежду масите хора, взрени в своите мобилни устройства. Разбира се, срещат се и хипотетични олигарси, чиито гигантомански строителни планове по крайбрежието са неповторими по грозотия и кичозност. Но кичът и грандоманията също нямат родно място, както знае всеки, който е виждал най-малко по малкия екран фрагменти от Лас Вегас или пък от китайски увеселителен парк.

С две думи: съветските туристи и заселници по българското Черноморие не са някакво зло - те са стопански фактор, който натежава още повече заради близостта на езиците, религията и културата. Местните хора към този момент добре го знаят и печелят от това.

---------Разрушаването на " Осмоъгълния " попада в графата " безвредни дейности ".

Антикомунизъм

Защо не махнат Паметника на руската войска

Фотограф:
Не виждам нищо чак толкоз комунистическо, нито обидно за някого в паметника " 1300 години България " и намирам варварщината с разрушаването му за демонстрация на доста неприятен усет.

Благодаря на всички, които дадоха културен фийдбек, включително и остро сериозен. Просто постоянно ме е дразнило крайното опростяване на нещата и даже още повече - обезщетителното предозиране. Например най-големите бандити са постоянно надълбоко религиозни (никой да не се визира, апелирам!). И в този момент бас държа, че премахването на монумента няма да е " едно положително начало ", а на следващия ден, като попитате за ПСА/МОЧА (Паметник на руската армия/Монумент на окупационната алена войска - б.р.), ще ви кажат - айде, спрете се към този момент бе, цяла София ли да съборим за вашия кеф?! Защото смелостта за възобновяване на историческата и човешката правдивост постоянно се изчерпва с безвредните дейности и стопира много преди радиоактивното поле на настоящите принадлежности на хибридната война, като ПСА/МОЧА или мрачната обязаност на безконечния " хайлайф " на прехода със службите на комунистическия режим.

Да, настаняването на " Осмоъгълния " върху войнишкия мемориал е непоносимо и малоумно, само че типично за мисленето на хората, които желаеха да създадат от половин България македонци, а останалите - руски жители. Войнишкият мемориал без грам подозрение би трябвало да бъде възобновен и ще можем да се простим пред паметта на предците си, че в миналото сме позволили да я осквернят. Да, " Осмоъгълния " е противен (макар че по този начин са казвали и за Айфеловата кула и дома Витгенщайн - не ги съпоставям, просто усещанията от време на време се променят)! Опасен е, само че и керемидите от личната ви къща ще ви паднат на главата, в случай че не я поддържате.

В последна сметка обаче това е просто един български монумент, доста противоречив, само че от дълго време станал част от градския пейзаж, както сподели една интелигентна жена, " обраснал с градски митове ". Място, на което, откакто сме минали около сегмента от Берлинската стена и Паметника на жертвите на комунистическия режим, с лекост ще опиша на децата си неща за това време, а и отпреди това, които май няма да доживеем да забележим свястно обяснени в учебниците по история, редактирани от ченгетата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР