Вменяват права на австрийците да тарашат багажа ни на летищата

...
Вменяват права на австрийците да тарашат багажа ни на летищата
Коментари Харесай

Виена пак ни наведе за "Шенген". Ето какво поиска този път!

Вменяват права на австрийците да тарашат багажа ни на летищата в София, Варна и Бургас, както и да вършат неочаквани инспекции на документите на всички пътуващи с месеци, а може и с години напред. Това е измежду поставените от Виена условия, с цел да отслаби хватката си против присъединението на страната към зоната „ Шенген “ по вода и въздух.

 

За пълноправното участие на страната ни в „ Шенген “ Австрия е дала обещание, че ще намерения „ през 2024 година за допустима дата, в случай че се съблюдават изискванията “. Това разкриват висши дипломати, осведомени с същинските условия, които Виена е сложила към страната ни и северната ни съседка Румъния, с цел да може двете страни отчасти да се причислят към зоната.

 

Австрийските управляващи ще се разпореждат на летище „ София ", откакто едно от условията да станем отчасти членове на Шенген “ е Австрия да изпрати консултанти на аеропортите в България и Румъния, с цел да правят инспекции на място, както и да поемат съвсем напълно контрола върху границите ни. Затова и Виена е настояла минимум три пъти повече чиновници от Агенцията за отбрана на границите на Европейски Съюз – „ Фронтекс “ да бъдат изпратени на българо-турската граница и че съставът на чиновниците на организацията би трябвало да бъде повишен и на границата ни със Сърбия. Осигурява се и финансиране от Европейски Съюз за високопроходими коли, дронове, електронни системи за наблюдаване и даже градеж на нова ограда.

 

Според родни дипломати условието за чиновници на австрийските управляващи на българските летища не е казус и по тази причина е било признато като опция от Съвета на Европейски Съюз. Причината е, че Германия с години е разполагала свои чиновници и консултанти по гръцките аерогари, аргументираха се дипломати. Виена обаче по думите им може да ни изнудва да „ клякаме “ на нови и нови условия с години, защото австрийските управляващи единствено си дали обещание да прегледат опцията през тази година да „ помислят “ за дата отсега нататък, на която да станем пълновръстен член на зоната, а не са фиксирали прецизен миг.

 

Ясно е, че границите на страната ни се отварят за „ Шенген “ по вода и въздух на 31 март 2024 година, а друго от изискванията това да се случи е страната ни да одобри фактически мигранти назад в границите си от Виена съгласно Дъблинското съглашение.

 

Дори и страната ни да извърши всичко дадено и контрактувано с Австрия, то България може да не получи пълноправно участие с месеци напред. Австрия е сложила условия да види първо дали всичко контрактувано се съблюдава и поради въвеждането на страната ни в зоната на Европейски Съюз няма да бъде залят от „ незаконни емигранти “, но е сложила някаква горна граница за броя, която неизбежно родните граничари биха пропуснали през браздите, припомнят дипломати. Европейски адвокати пък напомнят, че Съветът на Европейски Съюз би трябвало единомислещо да гласоподава пълноправния ни банкет в „ Шенген “ и даже в случай че Австрия бъде задоволена изцяло, то друга страна може внезапно да смени позицията си.

Инфо: Уикенд

Тагове: Виена Австрия зоната „ Шенген “ ограничения вода въздух летища Агенцията за отбрана на границите на Европейски Съюз – „ Фронтекс “ мигранти ЕС
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР