Влошаването на средата за сигурност в регионален, глобален план изисква

...
Влошаването на средата за сигурност в регионален, глобален план изисква
Коментари Харесай

Радев обеща догодина да харчим 2% от БВП за отбрана

„ Влошаването на средата за сигурност в районен, световен проект изисква надлежно и дейности, и вие сте тук от името на България, с цел да дадете нашия принос като страна, заслужен, благонадежден член на НАТО, член на Европейски Съюз, страна, която способства за гарантирането на мира, сигурността и стабилността. “

Това сподели президентът Румен Радев пред българския контигент на КФОР - Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният глава е на посещаване в балканската страна.

Радев се срещна с командира на задачата на КФОР генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с националния пълководец на контингента подполковник Бойко Цветанов.

Българският президент посочи, че без сигурност и непоклатимост няма и социално-икономическо развиване.

Той поздрави военнослужещите от българския контингент за това, че са част от интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, и им благодари за професионалния и виновен метод на осъществяването на задачата. Президентът съобщи, че задачата е извънредно значима освен за гарантирането на сигурността, стабилността, мира и свободата на напредване в Косово. Според него тя има голям резултат върху сигурността и стабилността на целия район, в това число и за България.

Румен Радев уточни какъв брой е нежна средата за сигурност в Косово и даде за образец случилото се в Банска през септември. Тогава в селото, намиращо се в Северно Косово, при престрелка сред етнически сърби и полицията бяха убити четирима души.

Президентът изрази задоволството си от представянето на военнослужещите от българския контингент в тази многонационална среда. Той поздрави и командването за напъните, които поставя, тъй че военнослужещите да извършват отговорностите си по допустимо най-професионалния метод при гарантиране на техния живот и сигурност по време на задача.

„ Опитът, който трупате тук като просвета на взаимно мислене, обмисляне и деяние, е скъп и ние чакаме час по-скоро този опит да го прилагате назад в България “, съобщи той.

И добави, че сега се взимат извънредно значими решения за бъдещето на нашите въоръжени сили. Няколко са съгласно Радев значимите неща за решение, които стоят на дневен ред, като ускоряването на модернизацията. България ще отделя от ден на ден средства за защита и от следващата година ще реализираме 2 % от Брутният вътрешен продукт разноски в тази сфера. Трябва да се откри допустимо най-балансираният метод за влагането на тези средства, счита президентът.

До наскоро вниманието е било ориентирано към трите огромни плана за рационализация на въоръжените сили – самолетите, корабите, бойните машини на пехотата (БМП).

„ От няколко години от анализите на въоръжените сили за подготовката упорствам да се обърне внимание на доста по-евтини дребни планове, само че с огромно асиметрично преимущество и осведомително предимство. Малки системи, само че с огромен резултат в региона на ситуационната информираност “, уточни Радев.

Той счита, че споровете като войната на Русия в Украйна и протичащото се в Израел са посочили доста ясно, че голямо значение към този момент имат евтини, налични, комерсиални системи като дронове, които могат да реализират голям резултат във всяка една военна интервенция. Радев означи, че е извънредно значимо и страната ни да има средства да го осъществя - да имаме безпилотни системи, самостоятелни системи, системи за радиоелектронна битка, за информация за разузнаване, наблюдаване.

Радев сложи акцент и върху кадровото обезпечаване и очерта като проблем наклонността за намаляването на фрагментите. Той прикани за спешни ограничения за привличане във въоръжените сили на младежи с качества, за тяхната професионална подготовка, развиване, реализация и мотивация.

„ За страдание, това, което чакахме - светът да бъде едно по-сигурно, умерено място, не се осъществя като очакване. Напротив - средата за сигурност се утежни фрапантно, а това значи, че би трябвало да отделим нужното внимание и запаси, тъй че да имаме високо готови въоръжени сили “, разяснява президентът.

Подп. Бойко Цветанов показа пред Радев и българския контингент задачите и дилемите на задачата, както и неговата конструкция. Той означи, че сега в базата има 33-ма души, като преди ден част от военнослужещите са отпътували към България.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР