Влошаване на условията за работа и все по-голям риск за

...
Влошаване на условията за работа и все по-голям риск за
Коментари Харесай

Десетки убити журналисти и стотици в затворите и през 2018

Влошаване на изискванията за работа и все по-голям риск за живота и здравето на публицистите в целия свят регистрират в годишните си разбори „ Репортери без граници” и Проектът за протекция на публицистите.

Общо 80 публицисти са били убити през тази година, 348 са в пандиза, а 60 са държани като заложници от екстремисти.

Афганистан е най-опасната страна за представителите на медиите с 15 убити, огромна част – в границите на единствено един атентат на ИДИЛ, непосредствено ориентиран против публицистите. В Сирия са били убити 11 кореспонденти, оператори и фотографи, в Мексико (най-смъртоносното място отвън зона на конфликт) – 9. В Съединени американски щати нахлуване на екстремист против дребен районен вестник взе 6 жертви.

Огромен интернационален отзив получиха убийствата на Джамал Хашоги (Саудитска Арабия) и Ян Куцияк (Словакия). В единия случай все по-ясно се приказва за акция на специфичните служби, разпоредена на най-високо равнище, до момента в който другото посягане (без аналог в словашката история) беше непосредствено обвързано с работата на младия кореспондент по откриване на връзките на локалния политически хайлайф с италианската мафия.

„ Репортери без граници” напомнят в своя отчет и гибелта на русенската тв водеща Виктория Маринова. Убийството, за което беше арестуван юноша, е представяно от управляващите у нас като несвързано с работата й, само че от организацията напомнят, че последното предаване на Маринова е било отдадено на злоупотребите с еврофондове и самите проверяващи към момента не са изключили нито една догадка.

Повече от половината затворени публицисти пък са в единствено 5 страни – Китай, Иран, Саудитска Арабия, Египет и Турция. Режимите, ръководещи в тези страни, стегнаха примката си към медиите като разрешеното отразяване постоянно е по-скоро за създаване на фетиш към личността.

Повечето хвърлени в пандиза са с обвинявания за закононарушения срещу държавността или за принадлежност към организации, оповестени от властта за терористични.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР