Вложеният асфалт е средно с 15 на сто по-малкоПроверени са

...
Вложеният асфалт е средно с 15 на сто по-малкоПроверени са
Коментари Харесай

40 млн. лв. загубила държавата от „Тракия“

Вложеният асфалт е приблизително с 15 на 100 по-малко
Проверени са два от секторите на автомагистралата, инспектират и останалите пътища

След 10 дни излиза наяве какво е качеството

Близо 40 млн. лева е изгубила страната от построяването на два от лотовете на автомагистрала “Тракия ”, демонстрират инспекции, направени взаимно от районното и вътрешното министерство. Става въпрос за правите Нова Загора - Стара Загора (лот 2) и Оризово - Бургас (лот 3). При инспекцията са взети ядки от наличието, вложено в пътното платно, като те са предадени за проучване на Института за пътища и мостове към Агенция “Пътна инфраструктура ”, оповестиха служебните министри на строителството Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Към момента е ясно, че положеното количество асфалт и строителни материали са по-малко от плануваните по план, обясниха те. Ремонтът ще коства в допълнение на данъкоплатците, защото гаранционните периоди за секторите са изтекли.

В лот 2 липсват 17,5 на 100 от дебелината на структурата, което трансферирано върху цената на правата значи, че страната е ощетена с 23,6 млн. лева На лот 3 липсват 12,5% от пътя. Прехвърлено върху цената на строителството значат 17,5 млн. лева, пресметна министър Шишков. За качеството на вложените материали се чака да има резултати от инспекцията след 10 дни.

Според двамата министри не е допустимо през десетилетието, през което е употребена автомагистралата, износващият слой асфалт да се износи с 15 мм, а количествата не са вложени при самото създаване. Качеството на вложените материали на “Тракия ” не демонстрират съгласуваност на измерената дебелина, като тя е по-малка от дебелините на плановете, има навлажняване на леглото на пътя и проблем с материалите, изясни Шишков. При всички положения материалите не са тези, които е трябвало да бъдат вложени, добави министърът.

Нарушенията основават рискове и за пътно-транспортни катастрофи, сподели вицепремиерът Демерджиев. Предстоят инспекции на всички пътища в страната, посочи той.

Министрите бяха безапелационни, че отговорните реализатори, контрол и държавни институции, упълномощили и приели плана, би трябвало да понесат наказване, само че не прецизираха по какъв начин и дали това ще се случи.

Според министрите нарушавания има и при ремонта на лот 1 от автомагистрала “Тракия ”, осъществен от държавната компания “Автомагистрали ”, защото той е предоставен като настоящ ремонт по опростена процедура, а е изработен главен, за който се изисква да бъде предоставен посредством търг по Закон за обществените поръчки. При обновяването е употребена технологията студено преработване, само че тя е засегнала всички пластове на пътя, в това число и основата, а освен най-горните, по тази причина работата е главен ремонт, сподели Шишков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР