Влизането в Шенген по въздух и море е частичен напредък.

...
Влизането в Шенген по въздух и море е частичен напредък.
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: В семейството на ЕНП не е достатъчно свършената работа за Шенген

Влизането в Шенген по въздух и море е непълен прогрес. Символично сме станали пълновръстен член, само че не одобрявам да споделяме, че сме пълновръстен член на Шенген, когато не можем да влезем по сухопътни граници.

Това сподели пред БНР Атанас Пеканов, вицепремиер в служебните държавни управления в интервала 2021 - 2023 година

" България настояваше да има изясненост при кои условия незабавно влизаме, няма отново да ги питаме. Сега ще би трябвало отново да ги питаме.... Няма по какъв начин да кажем, че това е страховит триумф, тъй като най-важното нещо не го взехме. Срещу това взехме спомагателни условия и всичко остава за някакъв предстоящ миг. А трендовете в Европа не са в наша изгода.... Може да останем още безпределно доста време, без да влезем по сухопътни граници, тъй като няма нищо ясно написано по кое време ще влезем ", посочи той и добави, че тези решения са политически и " там, където не се е случила задоволително работата през годините, е най-много в фамилията на ЕНП - там продължаваме да имаме държавни глави, които ни стопират ".

По думите му кабинетът " Денков - Габриел " е постъпило непочтено, като е споделило, че за месеците, в които то ръководи България, е направило всичко, с цел да се случи този прогрес:

" Това не е правилно, тъй като и служебните държавни управления направихме доста. Само аз, до момента в който бях вицепремиер, съм се срещал с австрийския канцлер Нехамер повече пъти, в сравнение с актуалният министър-председател Николай Денков ".

Според Пеканов президентът Румен Радев и канцлерът Карл Нехамер са " измислили концепцията и са упорствали пред Европейската комисия България да получи повече средства за защита на границата ":

" Знаете, че дълги години Европейска комисия не искаше да дава пари за такива неща, тъй като имаше съображения да не превърнем Европа в цитадела. Обаче най-после се оказва, че страните в центъра се пробват ние да служим като такава стена. Най-накрая Европейска комисия се съгласи да даде пари за това. Това са неща, които се случиха по време на служебния кабинет. Ангажиментът от Марк Рюте да падне ветото на Нидерландия, когато падне Механизмът за наблюдаване на България, също пристигна по време на служебните кабинети ".

В предаването " Неделя 150 " Атанас Пеканов разяснява и осъществяването на Плана за възобновяване, както и възможностите на България да влезе в еврозоната през 2025 година

" По отношение на европейското финансиране настоящето държавно управление се проваля ", съобщи той и акцентира, че второто заплащане по ПВУ няма да бъде цялостно, тъй като огромна част от законите са били признати по метод, по " който не дава отговор на условията на Европейска комисия ".

" Над това, което считаме за оптимално, са бюджетните дефицити за идващите 3 години. Дефицитите помпат инфлацията. Иначе като критерии няма да имаме проблем за влизане в еврозоната. Инфлацията така и така е доста над допустимото сега ", изясни Пеканов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР