Влизането в ролята на жертвата е тенденция, която може да

...
Влизането в ролята на жертвата е тенденция, която може да
Коментари Харесай

Защо не трябва да влизате в ролята на жертвата

Влизането в ролята на жертвата е наклонност, която може да има отрицателни последствия върху личностното развиване и междуличностните връзки. Вместо да поемем отговорност за своите дейности и решения, когато попаднем в сложни обстановки, някои хора избират да се назовават жертви.

Въпреки че съществуват същински проблеми и компликации в живота, влизането в непрекъснатата роля на жертва може да подкопае самочувствието, да сътвори взаимозависимост от вниманието на другите и да ограничи персоналния напредък.

Влизането в ролята на жертвата е непроизводителен метод за справяне с компликациите в живота. Предпочитането на дейна роля в личното си развиване, вземането на отговорност за личните си дейности и търсенето на градивни решения са основни детайли за сполучливо справяне с провокациите.

Защо не би трябвало да влизате в ролята на жертвата?

Загуба на надзор върху живота

Първо, когато хората влизат в ролята на жертвата, те постоянно губят надзор над своите животи. Вместо да търсят способи да преодолеят компликациите и да вземат надзор върху обстановката, те се поддават на възприятие на беззащитност. Това може да докара до застоялост и отвод от отговорност, като се предава отговорността за личния си живот на външни условия.

Лоши взаимоотношения

 Жертва

Второ, влизането в ролята на жертвата постоянно води до взаимозависимост от поддръжка и утвърждение от страна на близките. Хората в тази роля могат да се стремят към непрекъснатото внимание и състрадание от другите, което може да стане източник на самоутвърждение.

Този цикъл от взаимозависимост може да предотврати индивида от построяването на здрави междуличностни връзки. Хората, които се слагат в ролята на жертва, постоянно изпитват компликации във взаимоотношенията си. Те могат да станат тежки за близките, които се усещат виновни за поддръжката на този субект.

Загуба на отговорност

Трето, влизането в ролята на жертвата може да подкопае персоналната отговорност и опцията за персонален напредък. Когато се одобри ролята на жертвата, се отхвърля от опцията за самопознание и схващане на персоналните недостатъци и благоприятни условия. Този отвод може да докара до липса на мотивация за превъзмогване на провокациите и възстановяване на живота.

Негативен метод на мислене

Друг нездравословен аспект от ролята на жертва е основаването на отрицателна конфигурация за живота. Жертвите постоянно генерират отрицателни вътрешни сюжети, които поддържат тяхната увереност, че светът е срещу тях. Този отрицателен фокус може да утежни психическото богатство и да сътвори отровен кръг от отрицателно мислене.

 Как да не сме жертви

Блокиране на опцията за развиване

Когато се избира ролята на жертва, се блокира опцията за реализация на личния капацитет и реализиране на цели. Личният и професионален напредък стават затруднени, защото фокусът е върху външни условия, а не върху личните старания и вътрешен капацитет.

Ниско самочувствие

Още една щета от ролята на жертва е ниското самочувствие. Влизането в ролята на жертва постоянно е обвързвано с ниско самочувствие и липса на религия в своите лични качества. Това може да пречи на постигането на цели и осъществяването на капацитета на индивида.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР