Влизането ни в Шенген по въздух и море ще улесни

...
Влизането ни в Шенген по въздух и море ще улесни
Коментари Харесай

Зарица Динкова: Влизането ни в Шенген по въздух и море ще улесни туристите

Влизането ни в Шенген по въздух и море ще улесни туристите, означи в предаването „ Защо, господин министър? “ по БТВ министърът на туризма Зарица Динкова.

" Това ще понижи времето, в което туристите минават – с 20 минути на човек. Няма да би трябвало да се минава през по-далечни и неуместни терминали “, изясни тя.

Имаме напредък в туризма за летния сезон, доста добре се показват прилежащите ни пазари, акцентът ни е върху пазарите от Централна Европа – да вземем за пример полския, унгарския, чешкия пазар. Те, от една страна, са обичайни, въпреки това, започнахме да ги преоткриваме, добави министърът на туризма.

" Българите избират родното, имахме напредък на българските туристи през лятото, положителни са данните и за зимния сезон ", сподели Динкова.

" Надминахме равнищата от преди COVID-19 и през декември имаме към този момент 4,9% напредък по отношение на 2022 година Някои пазари са доста изненадващи, да вземем за пример италианският пазар за градски и уикенд туризъм е с 48% растеж, турският пазар, където работим извънредно целеустремено и добре, има растеж от 22% ", уточни министър Зарица Динкова.

За гръцкия пазар министърът на туризма сподели, че е образец за равнопоставеност. " Горе-долу съизмерими са размерите на произлязъл и на входящ туризъм, съвсем се изравняват “, сподели тя и посочи, че гръцките туристи имат интерес към зимните ни курорти и СПА предложения, които при нас са с извънредно качество.

Министърът на туризма разяснява и Данък добавена стойност ставката за туроператорите. На 12 декември м.г. депутатите взеха решение да удължат диференцираната ставка от 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите до 31 декември 2024 година По европейска инструкция понижената ставка за туроператорите е нарушаване и, в случай че се резервира още дълго време, се усилва опцията Европейската комисия да глоби страната ни, стана известно на съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание в края на предходната година.

" Водим диалози с представители на комисия, даже и от счетоводна позиция не хубаво такава смяна да се случва в средата на годината. Трябва да излезем от руслото на ограниченията срещу ковид и да мислим напред и в мащабите на актуалната обстановка. Имаме рецесия, продължаваща по-дълго от предстоящото, в Черноморския район – войната сред Русия и Украйна. Тя слага бизнеса на България и Румъния в риск от позиция на конкурентоспособността. Бизнесът се оправя на мускули. Политиките на доближаване би трябвало да се ползват превантивно “, сподели министърът на туризма.

С ротация или без, ще продължим да имаме сезон, а бизнесът ще има своите потребности. Фокусирана съм върху работата си като министър, сподели още Зарица Динкова в отговор на въпрос дали ще остане на поста си след ротацията в кабинета.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР