Влизането на България в еврозоната ще има несъществен ефект за

...
Влизането на България в еврозоната ще има несъществен ефект за
Коментари Харесай

Радослав Миленков, подуправител на БНБ: Еврозоната слабо ще повлияе лихвите

Влизането на България в еврозоната ще има незначителен резултат за лихвите в страната. Това съобщи Радослав Миленков, подуправител на Българска народна банка, по време на конгрес късно във вторник във връзка 6 декември, Деня на банкера, написа Труд.

При равни други условия при влизането ни в еврозоната ще отпадне валутният риск при образуване на лихвената награда, обясно той. Очаква се покачване на кредитния ни рейтиг, което също ще повлияе върху лихвите. Ще бъдат изменени и минималните наложителни запаси за банките в България – в този момент ефикасната ставка е 9,4%, а ще стане 1%, колкото е условието на Европейската централна банка сега. Това ще докара до освобождение на ликвидност за банките. Тези теоретични резултати от влизането ни в еврозоната значително към този момент са изконсумирани в изискванията на валутния ръб, по тази причина ще бъдат с дребен резултат.

Реално лихвите ще зависят от кредитното търсене, лихвения цикъл и финансовата позиция на банките, сподели Радослав Миленков. А самото влизане в еврозоната ще има незначителен резултат, добави той.

От регулаторна позиция няма да се промени нищо при влизането ни в еврозоната, сподели Радослав Миленков. Българска народна банка към този момент взе участие в Банковия съюз, а от 2020 година ЕЦБ пое контрола върху значимите от регулаторна позиция банкови институции в Бълтария.

България към този момент подписа меморандум с Европейската комисия и ръководителят на Еврогрупата, който урежда практическите стъпки за отрязване ма български монети евро, което ще стане след окончателното утвърждение за влизането ни в еврозоната. Първо ще има пробно отрязване на монети, а българските жители ще могат да изберат знаците вълху българските монети евро, сподели вицепремиерът Атанас Пеканов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР