Влизането на България в Еврозоната ще бъде начин да засилим

...
Влизането на България в Еврозоната ще бъде начин да засилим
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Членството ни в Еврозоната ще засили нашия суверенитет

Влизането на България в Еврозоната ще бъде метод да засилим своя суверенитет. В 21 век той се показва в отбрана на нашата позиция и интензивно и почтено присъединяване там, където се взимат решенията.

Това разяснява вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в границите на форума “Ролята на проведеното гражданско общество в процеса на присъединението на България към Еврозоната ”, проведен от Икономическия и обществен съвет (ИСС).



“В момента България, заради съществуването на валутния ръб, единствено реплицира решенията на Еврозоната, а след влизането в нея интензивно ще взе участие във вземането им ”, акцентира Пеканов и добави, че приемането на общата европейска валута ще увеличи и най-важната цена в нашата стопанска система - цената на труда.

“Ще помогне за по-бързо увеличение на заплатите и ще даде подтик на действителните приходи, както се е случило в останалите страни в годините след присъединението ”, уточни вицепремиерът.

Участие във форума взеха и представителите на синдикатите и работодателите, които показаха своята поддръжка за участието на България в Еврозоната и насърчиха институциите да работят интензивно и с бистрота за сполучливата реализация на тази национална цел.

“Щастлив съм да видя представители на всички основни институции в България, събрани на едно място на този ден - денят на обединена Европа, от една самодейност за по-достоверно информиране на българските жители по отношение на смисъла на цялостната европейска интеграция ”, сподели вицепремиерът Пеканов при започване на форума.



Макар да е имало погрешни изказвания, че надали не България ще бъде принудена да влезе в Еврозоната на мощ, без да покрива нужните критерии, действителността е опровергала тези неверни изказвания и това не се е случило, разяснява вицепремиерът и прикани да използваме спомагателното време за още по-задълбочена, всеобхватна и засилена практическа подготовка на страната ни по пътя към въвеждане на еврото.

Атанас Пеканов цитира един първите разбори след приемането на страната в “чакалнята на Еврозоната ” - ERM2, направен точно от ИСС. В документа ясно се показва, че присъединението на България се чака да сътвори условия за: по-висок евентуален Брутният вътрешен продукт и средногодишен ритъм на действителен напредък на БВП; възстановяване на капиталовата среда; увеличение на експортната насоченост; по-ефективен пазар на труда и заетостта, високи равнища на икономическа интензивност и трудова интеграция и други

“Без пълноценното консолидиране на българското общество към европейското, България мъчно ще реализира действително доближаване със страните основателки на Европейски Съюз. В 21 век сполучливото развиване на страната може да се реализира единствено в съдействие и кооперация с останалите европейски страни. В комплицирани времена като днешните е належащо да имаме постоянна опора в лицето на втората най-силна международна валута - еврото и да бъдем част от паричния съюз, с цел да имаме опцията да пазиме своята позиция там и да участваме наедно във вземането на решенията ”, безапелационен беше Атанас Пеканов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР