Влизането на България в еврозоната няма да повиши цените на

...
Влизането на България в еврозоната няма да повиши цените на
Коментари Харесай

Приемането на еврото няма да повиши цените в България

Влизането на България в еврозоната няма да увеличи цените на стоките, а ще донесе най-вече позитиви. Това мнение изрекоха двама от водещите български банкери Петър Андронов и Левон Хампарцумян.

Андронов отхвърли въвеждането на еврото да повиши цените на стоките у нас. Търговците, които си разрешат сходни спекулации, ще имат съществени проблеми. " Който си разреши да употребява това, с цел да закръгли и мъничко да добави към цената си, скоро ще бъде изхвърлен от пазара ", съобщи Андронов в изявление за БНР.

Той напомни, че има работещи механизми за наблюдаване на цените и надзор на инфлацията. Банкерът бе безапелационен, че при актуалните условия няма сериозен капацитет за инфлация.

Андронов опроверга страховете, че влизането в еврозоната ще провокира загуби на спестяванията в лв.. Заради закрепеният курс на лв. към еврото, те ще се запазят, само че просто ще се обменят в новата валута.

" Сегашните спестявания в левове ще се обръщат по същия този курс в евро. Няма да загубим от спестяванията си от тази промяна ", изясни финансистът, който е ръководител на Асоциацията на банките в България.

Той увери, че банковата система на страната е постоянна, а неприятните заеми понижават. " Българската банкова система не е по-стабилна или по-нестабилна от средноевропейската. Тя е в добра кондиция, употребява положителните години на напредък, с цел да укрепи своя капитал ", уточни Андронов.

Председателят на банковата асоциация предвижда, че лихвите ще се запазят най-малко до края на годината. Той се съгласи с интернационалните специалисти, че Европейската централна банка може да увеличи лихвите едвам през идната година.

Според Хампарцумян влизането в еврозоната е значимо най-много като развой, а не като резултат. Присъединяването към еврото ще усили доверието към България, ще увеличи прозрачността на финансовия бранш и вероятно ще докара до по-изгодни лихвени равнища и по-висока степен на интеграция на България при отличниците на Европейски Съюз, означи банкерът в изявление за Investor.bg.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР