Влизаме в тези избори в различно качество. За разлика от

...
Влизаме в тези избори в различно качество. За разлика от
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Най-важно сега е да овладеем инфлацията и да повишим доходите



" Влизаме в тези избори в друго качество. За разлика от до момента, влизаме като партия, която е управлявала. Много години участвахме като съпротива, която подлага на критика ГЕРБ и предлага опция. Но в този момент можем да застанем пред хората и да кажем какво свършихме като ръководещи. И това е нашето преимущество, тъй като свършихме добра работа. " Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по Радио " Фокус ".
По думите на Нинова най-важни за Българска социалистическа партия са стопанската система и обществената политика. " А по този начин бяха разпределени секторите в държавното управление, че стопанската система и обществената политика бяха в нашите браншове и ние от Българска социалистическа партия ги управлявахме. Можем с доста намерено лице да застанем пред хората и да кажем, че постигнахме стабилизация на стопанската система, подкрепихме компаниите. Резултатът е изтъкнат. В края на юни Европейската статистика регистрира, че сме преди всичко по промишлено произвеждане и на четвърто място в Европейски Съюз по напредък на Брутният вътрешен продукт. Този напредък и тази стабилизация на стопанската система ни разреши да има доходи, които да насочим към нашата предпочитана политика - обществената ", разяснява тя и акцентира, че Българска социалистическа партия се е погрижила за най-уязвимите български жители, каквито са децата, младите, работещите небогати и пенсионерите.
" Много умерено заставаме и споделяме, че тези 22 милиарда лв., които се разпределиха за обществена политика съставляват безвъзмездни детски градини, увеличение на майчинството на 710 лева, фамилно подоходно облагане на младите фамилии, което значи, че те заплащат към този момент по-малко налози. Ако имат едно дете 600 лв., в случай че имат две деца 1200 лева по-малко налози. За работещите увеличихме минималната работна заплата, увеличихме ваучерите от 80 на 200 лева за храна, а те могат да ги употребяват към този момент за културни мероприятия и за отмора на море. Увеличихме пенсиите. Средно при ГЕРБ за 12 години те бяха увеличени със 162 лева, а ние единствено за 7 месеца 167. Заложили сме от 1 октомври и преизчисление на пенсиите. Влизаме в тази акция със самочувствие за свършена работа, макар рецесиите, макар тежестите, които изпита България през тези 6-7 месеца. И несъмнено с оферти и подготвени решения по какъв начин да продължим оттук насетне ", добави водачът на социалистите за достиженията в обществения бранш.
Според Нинова преди да се приказва за огромните промени в битката с корупцията и справедливостта, е най-наложително да се реши въпроса с инфлацията, приходите, бедността и цените. " Това е най-важното, с цел да преведем България през тежките зимни месеци, които идват, както го направихме предходната зима. Затова имаме решения:
Първо, би трябвало да се замрази цената на газа. Така, както през февруари го направихме с цената на тока за семействата. Това даде резултат - спасихме хората от високи цени. Сега това би трябвало да го създадем с газа.
На второ място - сериозна стратегия за отплата на компаниите и бизнеса за цената на газа. Същото го направихме и с тока. Стигнахме до 250 лева на мегаватчас отплата за бизнеса и по този начин спасихме стопанската система. Не допуснахме банкрути, не допуснахме да освобождават служащи, а безработицата ни е по-ниска от европейската.
На трето място - мощна обществена стратегия, каквато имаше и до момента. За да се компенсират тези високи цени и обедняването на хората.
На четвърто - да се възстановят диалозите с Русия и " Газпром ", с цел да се обезпечат по-ниски цени на газа. Това незабавно би трябвало да се направи, тъй като рецесията няма да е единствено през зимата ", заключи ръководителят на Българската социалистическа партия за главните ограничения и цели на левицата.
Тя разяснява, че ГЕРБ и цялото задкулисие към партията на Борисов имат полза да внушават, че държавното управление, в което Българска социалистическа партия е взела участие се е провалило във финансовата и икономическата сфера. " За да заявят на жителите: " Върнете ни назад, ние ще решим казуса ". Това е първи детайл. Вторият- нападат за неразумни разходи т.е. обществената сфера, приказват за стягане на коланите и загатват за нарастване на налозите. Искат персонално да ни ударят ", добави Нинова.
По думите й всички партии се заиграват със обществената сфера и дават обещание там да работят, само че съгласно нея Българска социалистическа партия има преимуществото не просто да дава обещание, тъй като социалистите са потвърдили и, че могат да го създадат. " Дори и нашите сътрудници от ръководството виждам, че в този момент извеждат напред най-много обществената политика. Нещо, което без Българска социалистическа партия нямаше да се случи в това държавно управление. ГЕРБ желаят да отрекат всичко това, с цел да кажат, че те са алтернативата. Това е извънредно пагубно. Хората не са не запомнили какво беше 12 години по време ръководството на ГЕРБ. Ние заявяваме безапелационна позиция по какъв начин да се продължи оттук насетне. Нека гласоподавателите преценяват ", уточни ръководителят на Българската социалистическа партия.
По отношение на последните обвинявания на Борисов за несправяне с работата тя съобщи: " Нека да забележим обстоятелствата. Оставихме през юли в бюджета 8.5 милиарда лв., 1.5 милиарда остатък, от отпуснатите от Народно събрание за изтегляне заеми 10 милиарда сме изтеглили 1.5 милиарда А общо за нашето ръководство дълга падна с 2 милиарда Напротив, оставихме постоянни финанси, постоянна стопанска система, мощна обществена поддръжка за хората. Сигурна съм, че Борисов и едно число, и един факт няма да може да каже във връзка с тези обвинявания. Оставихме постоянна страна. Важно е хората с гласа си през октомври какво ще решат. Дали ще продължи тази политика или ще върнем остарялото - ГЕРБ, задкулисието и целия модел, който Борисов управляваше ".
Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява обвиняванията на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов с думите: " Е, какво да чакаме от човек, който съм уволнила за несправяне с работата му, а управлението на ВМЗ-Сопот го даде на прокурор за подписани неизгодни контракти по времето му като ръководител на борда. Оферти за превоз на служащите сред 1.5-2.0 лева, те подписали за 7 лв.. Тъй като господин Стоянов изговори доста неистини по мой адрес, заведох каузи. Оттук нататък ще се изяснява в съда ".
" И децата към този момент схванаха, че рецесиите са резултат от войната в Украйна. Разбира се те започнаха по-рано от коронавирус рецесията, която се отрази на стопанската система, само че войната ги задълбочи. Очевидна е повода. Въпросът е по какъв начин ще решаваме рецесиите, а не виждам ГЕРБ да оферират решение. Най-важно е да се овладее инфлацията, а приходите на хората, бедността и неравенствата да се намалеят ", уточни Нинова по отношение на аргументите довели до рецесиите, в които се намираме.
" Това е наша поредна позиция - откогато се заприказва за търсене на шистов газ в Добруджа, ние сме срещу и няма да го допуснем. Експерти настояват, че има благоприятни условия за разработка и рандеман на газ от залежи в Черно Море - това е безусловно обикновено и задоволително. Хубаво е да имаме лични източници и да сме самостоятелни. Но Добруджа е житницата на България, плодородната ни земя и не можем да допуснем там да се вършат дълбочинни изследвания. Оставаме поредни по този въпрос. Добруджа би трябвало да създава храната на България ", заключи тя за позицията на социалистите, които са срещу изследванията и добиването на шистов газ от житницата на България.
В умозаключение Корнелия Нинова сподели, че назад на доста отзиви счита, че след изборите държавно управление ще има и уточни, че над 60% от гласувалите в едно от последните изследвания споделят, че би трябвало да има постоянно държавно управление, тъй като е належащо. " Трябва ни постоянна поредна политика. Необходим ни е парламент, който да взема решение всички тези въпроси, които предлагаме като решения. Тези неща не могат да станат факт, в случай че няма държавно управление, само че от българските гласоподаватели зависи какво ще е то. Дали ще се събере болшинство, което да продължим смяната в България, подреждането на страната, скъсването със задкулисието, да има обществена и сигурна страна или ще върнем остарялото - ГЕРБ модел и всички свързани с този модел зависимости, и 10 милиарда обири годишно ", заключи водачът на българските социалисти.

/>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР