Влиятелните блогъри, които превръщаха милионната си аудитория в приходи чрез

...
Влиятелните блогъри, които превръщаха милионната си аудитория в приходи чрез
Коментари Харесай

Кои са деинфлуенсърите и защо толкова мразят скъпите продукти?

Влиятелните блогъри, които превръщаха милионната си публика в доходи посредством рекламиране на разнообразни потребителски артикули и услуги, бяха сменени от новата наклонност деинфлуенсинг. Сега тиктокърите приканват клиентите си да не купуват избран артикул – или въобще да не купуват нищо, и изключително от това, което популяризират другите тиктокъри. Нека да се спрем малко по-подробно на на това относително ново събитие в обществените мрежи.

„ Не купувайте този ледник! “

„ Ако считате, че имате здравословен проблем, отидете на доктор, не е нужно да купувате медикаменти, за които ви поучават блогърите “, увещава канадската инфлуенсърка Мишел Скиделски, която е основала няколко десетки видеоклипа в канала си в TikTok с хаштаг #deinfluencing.

В един от тези видеоклипове, който е гледан от съвсем половин милион души, тя изяснява за какво не би трябвало да купувате избрани артикули, рекламирани от инфлуенсъри.

„ Хладилник за артикули за грижа за кожата. Защо желаете подобен? Искате ли кремът ви да е леден? Сложете го в елементарния ледник “, продължава тя. – Защо желаете еликсир за устни за 30 $? Това е просто еликсир за устни. Може би към този момент имате еликсир за устни, който не употребявате. Не е належащо да купувате различен “.

Деинфлуенсингът е относително нова наклонност, при която известни блогъри предизвикват клиентите си да не купуват обещано нещо. В англоезичния сегмент на TikTok потребителите всеобщо слагат тагове #deinfluencing и пишат постове, в които описват за какво на безусловно никой не е нужен сешоар Dyson или други скъпи предмети. Понякога незабавно по-късно те оферират по-достъпни артикули като опция. Към днешна дата този хаштаг в TikTok има над 700 милиона гледания.

Деинфлуенсърите се опълчват на инфлуенсърите – водачите на отзиви и блогърите, които имат огромно въздействие върху аудиторията си. С повишаването на известността на обществените мрежи фирмите от целия свят се насочиха към маркетинга от страна на инфлуенсърите, като разпространяват артикули и услуги измежду лоялната публика от известни блогъри. Пазарът за промотиране на артикули и услуги посредством авторитетни персони пораства всяка година, като се чака през 2023 година да доближи 21,1 милиарда $. Мнението на медийните инфлуенсъри към този момент се е трансформирало в основно за избрана публика: от време на време въздействието на блогърите наподобява безгранично.

Според изследване на компанията за маркетингови средства Brightlocal 97% от потребителите търсят онлайн мнения за артикули, преди да ги купят, 60% споделят, че отрицателните мнения са ги предиздвикали да се откажат от покупката, а 85% от потребителите се доверяват на онлайн отзивите толкоз, колкото и на персоналните рекомендации.

Вероятно изобилието на реклами от инфлуенсъри е подразнило част от аудиторията поради псевдоискреността на рекомендациите. „ Аз съм тук, с цел да престанат да ви влияят„, предизвестява консуматор във видеоклип, който е събрал над 59 000 лайкове.

„ Не купувайте дребни UGG Ugg. Не купувайте стайлера Dyson Airwrap. Не купувайте хайлайтъра Charlotte Tilbury Wand. Не купувайте термочаши за купата „ Стенли “. Не купувайте книги на Колин Хувър. Не купувайте слушалки AirPods Max “.

Във видеото тя изброява разнообразни артикули, които са съвременни измежду тиктокърите. Така да вземем за пример хаштагът с името на авторката на известни романи (предимно за любовта) Колийн Хувър (colleenhoover) към този момент има 4,2 милиарда гледания.

В същото време под изявленията с таг #TikTokMadeMeBuyIt (TikTok ме накара да го купя) потребителите разгласяват видеоклипове с артикули, които са купили, откакто са намерили рекомендация в обществената мрежа. В по-голямата си част това са импулсивни покупки въз основа на видеоклипове с вирусен темперамент: масажори, кухненски принадлежности, устройства за дома, артикули за хубост и разнообразни безполезни в естествения живот предмети.

Тагът #deinfluenсing на първо време се появи в TikTok, а по-късно се реалокира в Instagram – обществени мрежи, които се смятат за главните канали на маркетинга на въздействието и се употребяват от фирмите за реклама на храни, услуги, фешън и козметични артикули.

Етичните аспекти

Първият подтик на наклонността „ срещу въздействието “ бе сходен на компютърен вирус клип на козметичната блогърка Микайла Ногейра, в който тя популяризира спиралата Telescopic Lift на L’Oreal и споделя следното:

„ Тя безусловно промени живота ми. Изглежда като изкуствени мигли! “

Последователите ѝ обаче заподозряха, че с цел да показа безапелационно магическия трансформиращ резултат на спиралата, тя в действителност е употребила изкуствени мигли, което значи, че съзнателно е заблудила аудиторията си. Тази банална, общо взето, обстановка провокира мощен отзив в обществените мрежи – хаштагът #MikaylaNogueiradrama събра над 10 милиона гледания, а списание Time написа:

„ Драмата със спиралата повдига редица въпроси за честността измежду козметичните инфлуенсъри “.

Всъщност казусът с (предполагаемите) подправени мигли провокира спор за етиката на инфлуенсърите и техните „ почтени ревюта “, доста от които в действителност са платени или спонсорирани.

По този метод наклонността за деинфлуенсинг се трансформира в самобитен отговор на възходящия цинизъм към спонсорираното наличие в обществените медии, написа английският Vogue. Деинфлуенсърите се възмущават от епохата на свръхконсумация и приканва да се мисли преди покупката на всяка движимост – дали е нужна, изключително в случай че е скъпа. Мнозина искрено настояват, че желанието да притежаваш продукта на избрана марка към този момент не е на мода.

Някои смятат, че деинфлуенсирането е откровен опит да се приказва за неетичните трудови практики, употребявани за поддържане на промишлеността за бърза мода. Например тиктoкърката Шелби Орм постоянно приказва за нарушаванията на човешките права освен в шивашката промишленост, само че и за неетичното произвеждане в съвсем всяка промишленост в света.

Например гореспоменатата Мишел Скиделски пусна видеоклип, в който изяснява на своите 173 000 клиенти в TikTok за какво не се нуждаят от нов дрешник при започване на всеки сезон.

„ От една страна, новите облекла, в случай че не са от бързата мода, са доста скъпи в наши дни “, споделя тя. „ Освен това съм забелязала, че бързооборотните микротенденции нормално се появяват през лятото, тъй че в случай че обновите летния си дрешник, има огромна възможност да си купите куп неща, които в никакъв случай повече няма да облечете… Задоволявайте се с това, което имате, и живейте в границите на опциите си “.

Инфлуенсъри в овча кожа

Възможно е измежду многото блогъри-дефлуенсъри някои да споделят концепцията за рационално ползване. Факт е обаче, че тази нова наклонност им дава опция да печелят отзиви. След като специалистката по препоръчване на козметика Лорън Рутърглен разгласява видеоклип с хаштаг #deinfluencing, в който без терзание приказва за продуктите, които я разочароват, почитателите ѝ се усилиха с няколко хиляди.

Освен това, до момента в който някои деинфлуенсъри приканват хората да не харчат пари за ненужни движимости по принцип, други предлагат на клиентите си по-достъпни други възможности на продуктите, които поучават да заобикалят. Крис Руби, анализатор в региона на обществените медии и президент на Ruby Media Group, смята, че не на всички деинфлуенсъри може да се има вяра, защото рекомендациите от конкурентните марки в по-достъпния ценови сегмент също може да не са безкористни.

Има и различен миг. Веднага откакто видеата с тага #deinfluencing станаха доста известни се появиха блогъри, които започнаха да разгласяват лични клипове с жестока рецензия на редица артикули и артикули, единствено с цел да покажат техните по-достъпни аналози.

„ Всъщност множеството деинфлуенсъри са инфлуенсъри в овча кожа “, написа изданието Dazed.

По сходен метод Buzzfeed излезе със публикация, озаглавена „ Съжалявам, че ви го споделям, само че наклонността към понижаване на въздействието е просто… влиятелна„. В публикацията се споделя, че медиите, които разказват новата наклонност като митинг на поколението Z и милениалите, отхвърлящи консуматорската просвета, не я схващат напълно вярно и че това също си е инфлуенсинг.

„ Някои блогъри харесват модерните термочаши за купата „ Стенли “, други не, трети смятат, че те са прехвалени. Каквото и да мислят, когато споделят мнението си с клиентите имаме инфлуенсинг “, написа авторката Стефани Макнийл.

Тя е уверена, че новата наклонност не е краят на промишлеността за промотиране в обществените медии, а просто нейна друга версия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР