Влиянието на президентския съветник по вътрешна политика Николай Копринков в

...
Влиянието на президентския съветник по вътрешна политика Николай Копринков в
Коментари Харесай

Президентският съветник Копринков слага ръка на културата, пътищата и туризма

Влиянието на президентския консултант по вътрешна политика Николай Копринков в четвъртото служебно държавно управление на президента Румен Радев става все по-видимо с назначението на втория ешелон в ръководството, каквито са заместник-министрите, разясниха пред "Скандал " от новия кабинет. В предходните две държавни управления, отпред със Стефан Янев, кадруването на Копринков беше придобило много огромни размери. Твърди се, че с ходатайството си е направил голям брой назначения в администрацията, които е осъществил главно посредством заместник-министрите. Често това ставало през главата на отрасловия министър и даже без знанието на самия Янев. Според източници от президентството точно тези дейности на Копринков са предиздвикали Янев да изиска нарочна среща с президента Румен Радев, на която той изразил острото си възмущение от дейностите на президентския консултант.
След президентските избори предишния ноември се заприказва, че Радев е сложил настрана своя консултант с концепцията последователно да ограничи въздействието му и вероятно да го сложи на друга служба отвън президентската администрация. Причината за това са голям брой сигнали и недоволства, които получил от членове на служебното държавно управление, както и представители на бизнеса, само че под въздействието на президентшата, Копринков не е отхвърлен. Десислава Радева е близка с родителите на Копринков, който също като Цветан Цветанов е приключил висше обучение „ Физическо образование “.
Внимателният обзор на назначенията в 4-тото служебно държавно управление на Радев демонстрира, че Копринков си е възстановил позициите и даже ги е разширил. Потвърждават се и слуховете, че точно той е бил главният кадровик при сглобяването на това служебно държавно управление, като персонално е водил диалозите с по-голямата част от бъдещите министри. Покрай Копринков все по-видимо става и влиянето на бизнес кръга към Георги Гергов, който беше началник на Българска социалистическа партия в Пловдив, само че изключен от Корнелия Нинова, таман поради смесването на корпоративните му ползи с политиката. Гергов е притежател на Пловдивския панаир и във вилата му в село Ягодово постоянно се събират политици от целия набор. Освен това се приказва, че той, Копринков и Пламен Узунов са в една масонска ложа.
Та по този начин нареченият кръг от Ягодово има за повторно основен представител в Министерство на културата – заместник-министър Пламен Славов, който дава отговор за археологията и паметниците на културата. От него ще зависи одобряването на всевъзможни статути и планове, свързани с смяна и унищожаване на монументи на културата, а такива в Пловдив има доста. Почти всяка улица, къща и постройка в централната част на града е такава. Славов беше заместник-министър и кабинета на Янев. Паметливи чиновници си спомнят по какъв начин анулира десетки заповеди, свързани със съхранението на здания монументи на културата. В предишното Славов е бил няколко пъти народен представител от Българска социалистическа партия от Пловдивска област.
Другата звезда е заместник-регионалният министър Захари Христов, който предходната година беше тихомълком отхвърлен от същия пост. Твърди се, че персонално Янев настоял за махането му, тъй като до него е стигнала информация, че оказвал напън над строителни компании. От сряда Христов отново е заместник-министър и се чака да дава отговор за АПИ.
В предишното Георги Гергов се занимаваше и с пътно строителство, като съгласно мълвата в Пловдив, той още веднъж имал апетити към тази сфера. Захари Христов, родом е от село Ягодово. Често е засичан в дома на Гергов, настояват негови доближени. Според формалната му биография е работил като началник планове в компании от бранша на пътната инфраструктура, а преди този момент близо две години е бил на длъжността основен помощник по европейски планове и стратегии в дирекция Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ в Агенция „ Пътна инфраструктура “. Поне по един заместник-министър във всяко министерство е предопределение на Копринков или Узунов, а за трима от министрите се знае, че също са от близкия им кръг. За подобен е считан Илин Димитров, служебният министър на туризма, който беше народен представител от Политическа партия и ръководител на Комисията по туризъм в Народното събрание. Той е протеже на проф. Марин Нешков, учител в Икономическия университет - Варна, който пък е непосредствен на Копринков.

Екип на "Скандал "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР