Влезлите в България украински бежанци са 69 735 души, останалите

...
Влезлите в България украински бежанци са 69 735 души, останалите
Коментари Харесай

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

Влезлите в България украински бежанци са 69 735 души, останалите у нас са 33 516 души, а 1/3 от тях са деца. Това, което се случва, е за първи път в историята на Европейски Съюз и не е имало от десетилетия.

Информацията показа вицепремиерът Калина Константинова на брифинг в Министерския съвет, отдаден на работата на Оперативната координационна група. Тя възнамерява и провежда дейностите на държавните институции за евакуацията и настаняването на идващите в България в резултат на войната в Украйна.

Оперативната група ще работи непрекъснато за справяне със обстановката с идващите хора от Украйна , като тя е формирана от 6 работни групи.

Само за 2 седмици миналите границата на България са над 60 000 души. България е една от първите страни в Европа, която съумя да построи изцяло новия свят, удовлетворена е Константинова. Десетки специалисти работили за това на 9 март Министерският съвет да одобри решения, с които се дава краткотрайна протекция на бягащите от войната в Украйна хора - достъп до обучение, опазване на здравето и обществени услуги.
 40 лв. дневно отплата за украинските бежанци
40 лв. дневно отплата за украинските бежанци

Тези лица могат да аплайват по облекчената процедура

Второто решение е. Сумата ще се дава на хотелиери, които имат места за настаняване, вписани в Националния туристически указател. Приоритет на държавното управление е сигурността и дългът да се погрижат за майките и децата, които напущат своята страна и дома си в търсене на по-добър живот. Нека не забравяме, че тези хора бягат от ужаса на войната, посочи Калина Константинова.

Полковник Валери Рачев, консултант към кабинета на премиера, съобщи, че предизвикването е да се смени целият модел по даване на краткотрайна протекция. Ще се издават документи, на всички, които изискат краткотрайна протекция и се основава нова организацията на границата - процесът на превозване, настаняване и предложение за работа. Целият развой стартира да тече от Граничен контролно-пропусквателен пункт и към този момент има изпратени 6 консули, които се намират на границата с Украйна, Молдова и Румъния. Още оттова би трябвало да се знае къде хората желаят да отидат, акцентира полковник Рачев.
 Европа основава споделен фонд за бежанците от Украйна по предложение на България
Европа основава споделен фонд за бежанците от Украйна по предложение на България

В идващите дни Европейска комисия ще предложи разновидности за механизмите на фонда

На предварителните приемни пунктове се намират доброволците на БЧК, а по-късно според от желанието къде отиват хората или от нашите благоприятни условия да ги настаняваме, се прави превозването в съответните регионални градове, изясни той.

Създадена е организация за превозването на украинските бежанци - 12 рейса от МО работят непрестанно, както и частни превозвачи, които ще работят, в случай че се усили прекосяването на украинските бежанци от границите. Два рейса ще превозят прокурори от Украйна.

Идеологията на метода е, когато се отваря хотел, той се да се поддържа цялостен . На базата на данните, които са основани - частни хотели, които са декларирали предпочитание да вземат участие, както и държавни и общински структури за настаняване. Когато се запълни потенциалът, държавното управление ще се обърне към идващия зает хотел, с цел да се приготвят за настаняване.
 Около 1 000 000 деца са напуснали Украйна
Около 1 000 000 деца са напуснали Украйна

Радев: Страната ни е подготвена да окаже поддръжка на украинците, търсещи избавление

" Системата е планувана да работи като валяк " , отсече полковник Рачев и добави, че за хотелската база ще се обезпечат първоначално към 40 000 кревати.

Третият най-съществен пункт са областите и общините. На регионално и общинско ниво би трябвало да бъде извърнат целият потенциал, както и доброволческите организации - там се вземат решение проблемите. " Кризата ще настъпи тогава, когато дами с деца ще спят по автогари и когато се наложи да се разпъват палатки в калта . Мобилизацията на локално ниво е почнала, в главните области има индикации, че се насочват идващи от Украйна ", акцентира полковник Рачев.

Той означи, че системата за обявяване минава от Граничен контролно-пропусквателен пункт, през оперативния център и отива в хората, които се занимават с посрещане и настаняване в центъра за подкрепяне на идващите във Варна.
 Министерство на туризма ще заплаща ежемесечно на хотелите парите за украинските бежанци
Министерство на туризма ще заплаща ежемесечно на хотелите парите за украинските бежанци

Това ще става след утвърждение от Министерския съвет

Полковник Рачев съобщи, че към този момент има учредения да се стартира процесът по ниското ниво на регламентирани на дейностите в другите браншове. Има неща, които би трябвало да се създадат в придвижване, с цел да се построи цялостна система, с цел да няма бъгове в нея, посочи той и добави, че въпросите са проведени като да се вземат решение хоризонтално. Ценността на метода е в това, че проблемите са сложни. " Майката желае да работи - доста огромен % от хората са декларирали, че желаят да работят незабавно - съвсем 80%, само че с цел да работи майката, би трябвало да се погрижим детето да е или в детска градина, или в учебно заведение ", разяснява той.

Само в общините и областите може да кажем, че сме се справили със обстановката сполучливо, сподели още полковник Рачев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР