Влезли в сила едва преди няколко дни, новите поправи в

...
Влезли в сила едва преди няколко дни, новите поправи в
Коментари Харесай

Адвокат: МВР ще се опита да ви придума да дадете колата си. Не го правете

Влезли в действие едвам преди няколко дни, новите поправи в Наказателен кодекс против пияни и дрогирани водачи към този момент провокират съществено напрежение. В опит да предприеме някакви ограничения против войната по пътищата, болшинството одобри нови текстове, съгласно които се лишават колите на шофиращите след приложимост на алкохол и опиати. Министерство на вътрешните работи се хвърли да извършва наредбите и рапортува резултати за " иззети " коли в Бургаско и Кюстендилско.
Истината е обаче, че нищо не е иззето. Това може да се случи едвам след дефинитивно правосъдно решение, т.е. когато водачът бъде приет за отговорен. Дотогава може да се приказва за изземване или предаване на автомобила. Именно там обаче е огромният проблем.

Не подписвайте
Делата против пияни и дрогирани водачи по предписание се влачат с години. Дори когато обвиненият е подготвен да признае виновност и да подписа съглашение, също минават няколко месеца. Причината е, че кръвните проби, които удостоверяват или отхвърлят резултатите от първичното позитивно проучване, се вършат единствено в няколко лаборатории в цялата страна. Т.е. всеки, който не се доверява на полевия тест и желае кръвна проба би трябвало да чака, до момента в който му пристигна ред. През това време той може да търпи разнообразни ограничавания – да е без брошура, да е без кола, а от време на време – и под домакински арест.
Доверието в полевите проби на Министерство на вътрешните работи е друга огромна тематика, която очевидно никой не е взел поради при приемането на измененията. Дори самите служители на реда, които ги употребяват, приказват за всеобщо неверни показания от тези проучвания.
Докато цялата процедура по следствие и обжалване пред инстанциите бъде извървяна, може да минат години. През това време индивидът може да е без кола, а в случай че в последна сметка бъде оправдан, ще се окаже, че рестриктивните мерки са били без причина.
Затова още от в този момент юристи предизвестиха, че жителите не трябва да се съгласяват да предават колите си непринудено, в случай че дадат позитивна проба за алкохол или опиати.
" Особено значимо при позитивен тест за опиати, когато не сте използвали или сте използвали дълго време преди да шофирате: НЕ подписвайте протокол за непринудено предаване на автомобила си. Полицейските чиновници всеобщо ще се опитат да Ви убедят по какъв начин имате обвързване да го извършите или пък, че за Вас ще бъде по-добре. Няма такова нещо. Отнемането на МПС е мярка, която се ползва с присъдата и не следва да се ползва авансово. Ако желаят да Ви го лишават на място, това би трябвало да стане с протокол за изземване ", написа във фейсбук профила си юрист Силвия Петкова.
Тя акцентира, че в случай че водачът съобщи непринудено колата, по-късно няма да има право на обезщетение при положение, че тестът му се окаже негативна.

За ликвидиране не може, само че за пияни може
Освен задаващият се безпорядък с изземването на коли, има и доста сериозен проблем със законодателната техника, употребена за измененията. Това разяснява пред Нова телевизия юрист Александър Кашъмов. Той акцентира, че сега сме в неуместната обстановка да не е планувано лишаване на автомобила при породена гибел на пътя, само че съдът е задължен да приложи мярката, в случай че някой е карал пийнал.
" Ако съзнателно се аргументи телесна щета или гибел, няма такова лишаване, само че в случай че по несъобразителност се аргументи телесна щета или гибел, има опция съдът да отнеме. А при положение, в който официално има алкохол или наркотични субстанции в кръвта, тогава наложително следва лишаване. Това единствено по себе си демонстрира една противоположна на естествената човешка логичност наказателна принуда.
Законодателната техника през последните години пада доста надолу. Не се съблюдават разпоредбите за наложителното публично разискване и бистрота на законодателния развой и резултатът е, че се одобряват неуместни разпореждания и разпореждания, които ще основат проблеми ", съобщи той.
Все още има доста неясноти към бъдещото лишаване. Например не е ясно какво ще се случва, в случай че колата е съпружеска благосъстоятелност. Според текстовете на Наказателен кодекс возилото може да бъде отнето или да се присъди неговата равноценност в пари. Когато обаче собствеността е фамилна, т.е. обща, не се знае какъв брой би трябвало да заплати провинилият се брачен партньор.
Има и други въпроси без отговор. Ако колата е фирмена (какъвто случай към този момент има в Бургас), нейната равноценност би трябвало да бъде присъдена още веднъж на нарушителя. Ако обаче става дума за огромен камион или рейс, да вземем за пример, е несериозно да се счита, че водачът би могъл да заплати такава сума.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР