Властта в Москва отправи поглед към своите интереси в Арктика

...
Властта в Москва отправи поглед към своите интереси в Арктика
Коментари Харесай

Русия затвори водите на Арктика за чужди военни кораби и подводници

Властта в Москва насочи взор към своите ползи в Арктика и Далечния изток. Съвместните полети на съветски и китайски стратегически бомбардировачи покрай териториите на Япония и Южна Корея, които се организираха предходната сряда, може да са свързани с тази политика. По същото време Русия в действителност вкара ембарго върху задгранично военно наличие в следената от нея арктическа зона.

Това стана с промени на закона „ За вътрешните морски води, териториално море и прилежащите зони на Руската федерация “. С поправките, Москва усилва фрапантно контрола за прекосяването на така наречен Северен морски път на задгранични военни кораби, включително и подводници. След подписването на този документ от президента Путин през идващите дни, по Северният морски път, който е с дължина над 5,5 хиляди км, с позволение на Москва и заявление 90 дни авансово, през арктическите води ще може да минава не повече от един задграничен боен транспортен съд или различен държавен кораб, който го следва директно.

Преди две години държавното управление на Русия вкара разрешителна процедура за корабоплаване по Северния морски път за задгранични търговски кораби. Въпреки това, както е маркирано в обяснителната записка към закона, направена от комисията по превоз на Думата, такова предписание към момента „ не се ползва за задгранични военни кораби и държавни кораби, експлоатирани за нетърговски цели, заради техния върховен имунитет. ” След влизането в действие на закона, задграничните военни и държавни кораби на Северния морски път към този момент няма да имат подобен имунитет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР