Властта хвърли вината за катастрофите само водачите, въпреки факта, че

...
Властта хвърли вината за катастрофите само водачите, въпреки факта, че
Коментари Харесай

Лъснаха разминавания за пътната безопасност между МВР и МРРБ

Властта хвърли виновността за злополуките единствено водачите, макар обстоятелството, че в последно време случаите стават на ремонтирани сектори. Петя Аврамова разгласи, че 96 % пътните произшествия са поради нарушавания на водачите. Министерство на вътрешните работи пък разгласи, че единствено за 2018 г- са установили 1,3 млн. нарушавания. Двете ведомства се разминаха в статистиката за жертвите на пътя - съгласно Министерство на регионалното развитие, те са 593, а Министерство на вътрешните работи показва 611.
Това се случи по време на кръгла маса под надпис „ Ефективни модели и принадлежности за повишение на сигурността на транспортната система “, оповестяват разнообразни медии. Днес означаваме Деня на сигурността по пътищата и по този мотив в София се организира интернационален конгрес с водещи специалисти от целия свят.

Според министъра на районното развиване Петя Аврамова тематиката за пътната сигурност касае цялото общество, само че е дребен процентът на произшествия станали поради пътните условия. Министърът регистрира още, че 593 души са починали по пътищата на България. По думите й 93% от злополуките с жертви са поради човешки неточности. „ За да се усъвършенства сигурността на пътя е належащо да се обърне съществено внимание на пътната инфраструктура и държанието на водачите “, означи още тя. По думите й случаите в последните дни стават най-вече на нови и ремонтирани пътни сектори. „ Това не значи, че Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенцията за сигурност по пътищата няма да поставят старания превеждаме на пътищата в още по-добро експлоатационно положения “, добави Аврамова.

Регионалният министър регистрира, че продължава работата по автомагистралите „ Хемус “, „ Струма “, „ Европа “, скоростният път Видин-Ботевград. В осъществяване са 119 км стратегически пътни планове. Аврамова разгласи още, че се рехабилитират съществени пътни сектори според от тяхната натовареност. Общо със средства от Оперативна програма „ Региони в напредък “, бюджета на страната и стратегиите за териториално съдействие се рехабилитират 824 км републикански пътища за над 500 млн. лева, което прави над 6 хиляди лв. за километър единствено за рехабилитация.

„ АПИ прави инспекции на положението на всички защитни мрежи, като се ревизира положението на мантинелите и маркировката “, осведоми още районният министър.

1, 3 млн. са нарушаванията от водачи на пътя за 2018 година, това демонстрира, че те не са задоволително дисциплинирани и толерантни. Това пък регистрира министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на същия конгрес. " За 2018 година при 6 684 тежки пътни катастрофи в страната починалите са 611 индивида, близо 8 500 са били ранени. Тези числа са в действителност тревожни, това не е резултатът, който би трябвало да бъде реализиран “, уточни той, като изясни, че въпреки всичко пътните произшествия за предходната година са по-малко спрямо тези през 2017 година

Според Маринов контролът е неведнъж засилен, само че записаните през годината нарушавания демонстрират, че водачите не са на нужното равнище на дисциплина и приемливост към останалите участници в придвижването и организацията на придвижването.

„ Работи се по смяна в Закона за придвижване по пътищата, надяваме се с тези промени да подобрим опциите на всички институции за по-добър надзор и предварителна защита. Идеята е пътната организация да основава политиките и да дава насоките. Със взаимни старания да вършим положителни разбори на база точна статистика с цел да взимаме осведомени и верни решения “, добави още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР